Home / Sanatate / Prima localitate mureșeană unde masca devine obligatorie pe stradă!

Prima localitate mureșeană unde masca devine obligatorie pe stradă!

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Mureș au publicat, pe pagina web a instituției, www.aspms.ro, ratele de incidență valabile în data de 7 octombrie la nivelul celor 102 unități administrative-teritoriale din județul Mureș.

Nedoritul clasament este condus de comuna Sâncraiu de Mureș, care are o rată de incidență de 6,06 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 14 zile, la mia de locuitori.

Aproape de rata de 6 la mie se mai află și localitățile Bichiș (5,24), Sângeorgiu de Mureș (5,22) și Fântânele (5,12).

Principalele restricții

Reamintim cititorilor care sunt noile reglementări în cazul depășirii ratei de incidență de 6 la mie, potriivt Hotărârii Guvernului nr. 932 (cu modificări și completări):

Masca de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise (excepție pentru spații deschise: persoane care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau alături de persoanele cu care locuiesc).

Se aplică restricția de deplasare în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 20:00-05:00, cu următoarele excepții (folosind declarație sau adeverință de la angajator):

1. interes profesional

2. asistență medicală care nu poate fi amânată sau achiziționare de medicamente

3. persoane aflate în tranzit, dacă intervalul se suprapune cu unele curse de avion, tren, autocar sau alte mijloace de transport

4. deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

IMPORTANT! Restricția de deplasare nu se aplică persoanelor #vaccinate și celor trecute prin #boală, care fac dovada prin certificatul de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic.

Odată cu depășirea pragului ratei de incidență de 6/1.000 locuitori, se instituie o serie de măsuri pentru activități la care au acces doar următoarele categorii de persoane:

persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

Ce măsuri specifice se aplică?

– în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu o distanță de min. 1 metru între persoane și mască de protecție.

– activitate în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte la capacitate maximă de 50%, cu mască de protecție.

– organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.

– activități recreative și sportive în aer liber cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior.

– cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți la capacitate maximă de 50% a spațiului, cu 2mp/persoană și mască de protecție

– conferințe la capacitate maximă de 50%, în interior sau în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și purtarea măștii de protecție.

– mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane și cu purtarea măștii de protecție

– activitatea în restaurante și cafenele, atât în interior cât și la terase, este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00—24:00.

– activitatea operatorilor economici (produse alimentare/băuturi) în interiorul centrelor comerciale este permisă până la 50% din capacitatea maximă a zonelor de consum delimitate față de restul spațiului public și amenajate în acest scop.

– se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5:00—22:00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.

– sălile de sport și/sau fitness (în interior) pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu o suprafață de 4mp/persoană.

– activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului

– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului

– activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5:00-24:00

– activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00-2:00.

(Redacția)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Istoricul și scriitorul Cătălin Pavel, în dialog cu studenții UMFST

Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior” organizează luni, 6 decembrie, de la ora 17.00, …