Home / Cultură / Descoperire importantă făcută de echipa unui profesor asociat al Muzeului Județean Mureș

Descoperire importantă făcută de echipa unui profesor asociat al Muzeului Județean Mureș

Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș se bucură de o nouă decoperire științifică realizată recent de către echipa de cercetare condusă Vlad Codrea, profesor universitar doctor Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și profesor asociat Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș.

Echipă româno-belgiană în călătoria descoperirilor științifice

Potrivit informațiilor furnizate de către Departamentul de Relații Publice al Muzeului Județean Mureș, o specie nouă pentru știință de mamifer primitiv de la finalul Mezozoicului (Cretacic terminal), a fost descrisă de o echipă româno-belgiană (Vlad Codrea, Alexandru Solomon, de la Universitatea Babeș-Bolyai, respectiv Muzeul Județean Mureș și Thierry Smith, Ghéreint Devillet, de la Institutul Regal de Științele naturii din Bruxelles, Belgia), pornind de la o descoperire mai veche a primului dintre autorii enumerați.

Descoperirea a fost publicată în prestigioasa revistă Journal of Mammalian Evolution, iar specia are la bază un fragment de craniu asociat cu un premolar inferior și un fragment de mandibulă al altui individ. Fragmentul de craniu cu dinți asociați și cel de mandibulă au fost descoperite la Nălaț-Vad, județul Hunedoara, în roci având vârste estimate în jur de 70 milioane de ani care dovedesc posibila existență a unui domeniu insular, așa-numita „Insulă Hațeg”.

„Kogaionon radulescui” este o specie de mamifer multituberculat din grupul kogaionidelor dedicată așa cum numele speciei arată, regretatului paleontolog bucureștean Constantin Rădulescu, fost director al Institutului de Speologie „Emil Racoviță”. Astfel de mamifere, dar din specii diferite, au mai fost descrise din Hațeg și din alte teritorii românești, precum sud-vestul Bazinului Transilvaniei sau Poiana Ruscă. Analizele caracterelor morfologice ale acestor viețuitoare au permis paleontologilor să demonstreze că taxonul semnalat în 2018 drept „Litovoi tholocephalos” de la Pui, Bazinul Hațeg, nu este altceva decât un sinonim a ceea ce fusese anterior descris cu ani în urmă, din aceeași localitate, drept „Barbatodon transylvanicus”. Cum genul Litovoi (caracterizat de autorii studiului din 2018 drept un animal „cu creier mic”) fusese dedicat voievodului care  stăpânise în Evul Mediu ținuturile Olteniei de Nord și Hațegului, putem spune că prin noua contribuție recent publicată, asistăm la a doua sa „moarte”, cea dintre numirile zoologice, informează Liliana Lircă muzeograf.

Noua descoperire demonstrează pe de o parte diversitatea vechilor faune hațegane iar pe de alta, aduce claritate în sistematica mamiferelor ce ne-au precedat cu milioane de ani în urmă, servind de asemeni la înțelegerea vechilor medii de viață precum și a faunelor care le-au populat. De asemenea, acest nou taxon completează seria de descoperiri realizate recent de către echipa de cercetare condusă de prof. Vlad Codrea.

Mălina MORARU

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Congresul virtual SOROT, prezidat de Prof. Dr. Tiberiu Bățagă! Predare de ştafetă!

,,Ultima zi ca Președinte SOROT(Societatea română de ortopedie şi traumatologie). Au fost 2 ani în …