Home / Politic / Senatorul Leonard Azamfirei, mesaj special de Ziua Școlii Ardelene

Senatorul Leonard Azamfirei, mesaj special de Ziua Școlii Ardelene

”Începând cu anul 2014, ziua de 11 octombrie a fost declarată prin Legea nr. 93/2014, Ziua Școlii Ardelene”, a scris luni, 11 octombrie, pe pagina sa de Facebook, senatorul social-democrat Leonard Azamfirei, care deține și funcția de rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

”Virtus Romana Rediviva”

”Intelectuali de marcă precum Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Petru Maior, Petru Pavel Aron, Inocenţiu Micu-Klein şi Ion Budai-Deleanu au constituit la sfârșitul secolului XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea un nucleu iluminist menit să ducă la emanciparea politică și socială a românilor din Transilvania. Legătura acestor intelectuali cu Târgu Mureș este realizată mai ales prin Petru Maior, cel care a dat numele fostei universități care a fuzionat cu UMF, despre care se știe că a fost protopop de Reghin/ Gurghiu și probabil s-a născut în Târgu Mureș sau în Căpușu de Câmpie. Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae (Petiția Valahilor din Transilvania), binecunoscutul memoriu trimis în martie 1791 și apoi retrimis într-o variantă lărgită, în martie 1792 împăratului Leopold al II-lea, prin care se cerea recunoașterea românilor din Transilvania ca națiune egală în drepturi cu celelalte națiuni care intrau în componența Imperiului Habsburgic a constituit un act de curaj și de atitudine civică”, a scris senatorul PSD de Mureș.

În aceeași postare, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a subliniat faptul că ”Școala Ardeleană a contribuit decisiv la formarea conștiinței românești în Transilvania, la studierea limbii române și a istoriei României”, respectiv că ”deviza Școlii Ardelene a fost ”Virtus Romana Rediviva”, iar la Târgu Mureș încă se așteaptă de peste 5 ani realizarea și amplasarea ansamblului statuar Școala Ardeleană.

”După numeroase dispute privitoare la amplasarea acestuia, s-a reușit montarea, pentru o vreme, a unui banner cu imaginea viitorului monument, lângă Cetate. Acum acesta nu mai există! Se pare că grupul statuar nu va mai fi amplasat lângă Cetate, ci în locul statuii lui Nicolae Bălcescu din Piața Victoriei care, la rândul ei trebuie mutată (unde și mai ales, de ce?!!) pentru a face loc grupului statuar!??? De ce să fie simplu când poate fi complicat? N.B. Lucrarea este finalizată. De ce oare stabilirea amplasamentului și obținerea avizelor nu s-au realizat în perioada de execuție?”, a conchis senatorul Leonard Azamfirei.

(Redacția)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VIDEO: Klaus Iohannis, flori pentru eroii de la Oarba de Mureș

Cu prilejul Zilei Armatei României, sărbătorită în data de 25 octombrie, militari din cadrul Garnizoanei …