Alina Nelega la Liceul Vocațional de Artă: o aventură literară în variantă hibrid Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 479 Vizualizări

Alina Nelega la Liceul Vocațional de Artă: o aventură literară în variantă hibrid

Scriitoarea Alina Nelega a susținut trei ore de literatură română contemporană marţi, 12 octombrie, la Liceul Vocaţional de Artă, cu sprijinul profesorilor Romana Pantea şi Dănuţ Lung, în cadrul proiectului ~Scriitori la școală.~

Elevii au primit cu deschidere invitația la dialog. „Îmi pare bine că am avut plăcerea de a o întâlni pe doamna Alina Nelega. Și la Actorie, când am citit textul ei, Graffiti Dreams, chiar mi-a plăcut și mie și tuturor colegilor. (…) ne face plăcere să o studiem pentru că și noi ne regăsim în unele personaje“, a declarat Carina Togănel, din clasa a XI-a A.

„Îmi face o foarte mare plăcere să vorbesc cu tinerii. Am avut dialoguri extrem de productive și cu liceeni din București și cu liceeni din Iași și, desigur, nu mă dau înapoi, ba chiar cred că sunt și mai motivată atunci când o fac în Târgu Mureș, care este orașul meu natal și orașul în care trăiesc. Tinerii mi se par foarte deschiși, sinceri și, mai ales atunci când au un profesor de Limba și literatura română care le permite să se exprime liber, dialogurile cu ei sunt extrem de inspirante și pentru mine“, a mărturisit Alina Nelega.

Din rațiuni sanitare, întâlnirea cu clasa a XII-a C s-a desfășurat online, dar distanța fizică nu a constituit un impediment major pentru participanți.

„În primul rând, vreau să spun că mie nu îmi place deloc Zoom-ul și ecranul calculatorului, și asta probabil că a fost și pentru mine un obstacol. Dialogul cu ei l-am simțit la un nivel intelectual foarte bun și tocmai acesta a fost și plusul și minusul acestui dialog, pentru că lectura este o experiență și în momentul în care ea devine foarte intelectuală, ceva se pierde. În momentul în care poți să ai o experiență emoțională cu ajutorul cititutul, aceasta este cea care te schimbă. Dar cu siguranță că am descoperit cu multă plăcere că citesc, deși mai puțin literatură română, citesc multă literatură canonică, multă literatură universală, dar, sigur, e foarte bine că citesc“, a concluzionat Alina Nelega.

György Alida a fost la Liceul Teologic Romano-Catolic

În urmă cu câteva zile, în data de 7 octombrie, tânăra scriitoare György Alida a susținut ore de literatură maghiară pentru elevii din clasele a IX-a A, a X-a C și a XI-a C de la Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, ajutorul doamnelor profesoare Brandner Judit Emőke și Mózer Brigita.  

După eveniment, György Alida a declarat: „Am fost foarte bucuroasă atunci când m-ați invitat să iau parte la acest proiect. Am mai participat la ore alternative de literatură, însă această experiență a fost unică pentru mine.“

Autoarea a mai precizat că dinamica celor trei clase a fost foarte diferită, dar în fond la fiecare clasă teme diverse au constituit baza discuțiilor.

Despre ”Scriitori la școală

Opt autori și autoare se întâlnesc, în timpul orelor de literatură română sau maghiară, cu elevi de la șapte licee din Târgu Mureș. Asociația Podium continuă, astfel, inițiativele menite să creeze întâlniri autentice între publicul tânăr, scriitori contemporani și cadre didactice. În total, vor beneficia de orele de literatură susținute de autori și autoare aproximativ 600 de elevi.

Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida și Horia Marchean vor susține ore de literatură pentru elevi de la Liceul Vocațional de Arte, Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”.

Fiecare scriitor se va întâlni cu elevi din cel puțin trei clase ale unui liceu, în timpul orelor de română sau maghiară.

În cadrul primelor trei ediții ale proiectului, Asociația Podium, cu ajutorul a peste 20 de profesoare și profesori, a organizat întâlniri cu 23 de scriitori și scriitoare la care au participat peste 1600 de elevi.

Sponsorul principal al ediției din 2021 este compania Reea.

Proiectul ”Scriitori la școală” este cofinanțat de Primăria municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE