Home / Cultură / Întâlnire cu „domnul poet Robert” la Colegiul Agricol

Întâlnire cu „domnul poet Robert” la Colegiul Agricol

Distribuie

Poetul Robert Gabriel Elekes s-a întâlnit vineri, 15 octombrie, cu elevi de la patru clase ale Colegiului Agricol „Traian Săvulescu” din Târgu Mureș, în cadrul proiectului ”Scriitori la școală” – 2021, implementat de Asociația Podium. Întâlnirile cu elevii au fost organizate cu ajutorul doamnelor profesoare Melinda Crăciun și Adina Marcu. Aceasta a fost prima ocazie când un scriitor a vizitat Colegiul Agricol în cadrul proiectului, astfel întâlnirea cu „domnul poet Robert” a fost un moment deosebit pentru elevi.

După eveniment, Robert Gabriel Elekes a declarat că întâlnirea „a fost interesantă, dar mai greu decât mă așteptam pentru că au fost trei ore diferite și la un moment dat am avut impresia că mă tot repet. Aveam impresia că încerc să ajung la aceleași idei și că încerc să conduc conversația spre aceleași idei, dar, în final, a fost un exercițiu interesant și pentru mine să pot să explic și să exprim pentru mine ce fac eu acolo în textele mele și de ce ar putea să fie interesant și pentru alți oameni să citească astfel de literatură și pentru acești copii să descopere, cumva, din alt punct de vedere poezia și literatura și să înțeleagă că poezia nu este un lucru străin de sensibilitatea lor și de viața lor și că poate să fie un element integrat în experiența lor a lumii.”

Elevii nu au rămas indiferenți la eforturile poetului de a preda literatura altfel decât se face de obicei la școală, fiind interesați de ceea ce se discuta la ore. O parte dintre ei au pus întrebări, iar unii dintre ei au venit cu întrebări pregătite în prealabil pe care le-au adresat poetului. Ba mai mult, o elevă din clasa a XI-a a mărturisit că ocazional scrie literatură: „Scriu despre ce mă înconjoară, despre ce sentiment mă înconjoară, scriu despre ce mi s-a întâmplat, dacă mi s-a întâmplat ceva neobișnuit în ziua respectivă sau dacă am simțit o trăire mai neobișnuită.” – ne-a spus Delia Mureșan, elevă în clasa a XI-a. Alți elevi și eleve ne-au spus că „domnul poet Robert” li s-a părut „un om cumsecate”, apreciind faptul că a vorbit „pe față” cu ei. 

Robert Gabriel Elekes a ținut ore de literatură pentru elevii din clasele:  a X-a (Tehnician în activități economice), a XI-a (Tehnician ecolog și protecția mediului), a XI-a (Tehnician în activități economice) și a XI-a (Tehnician în administrație).

Dan Coman va fi următorul scriitor la școală

Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida și Horia Marchean vor susține ore de literatură pentru elevi de la Liceul Vocațional de Arte, Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”. Fiecare scriitor se va întâlni cu elevi din cel puțin trei clase ale unui liceu, în timpul orelor de română sau maghiară.

Marți, 19 octombrie, poetul Dan Coman va vizita Colegiul Național Unirea, unde va susține ore de literatură pentru elevi din trei clase, începând de la ora 9.

În cadrul primelor trei ediții ale proiectului, Asociația Podium, cu ajutorul a peste 20 de profesoare și profesori, a organizat întâlniri cu 23 de scriitori și scriitoare la care au participat peste 1600 de elevi.

Sponsorul principal al ediției din 2021 este compania REEA.

Proiectul Scriitori la școală este cofinanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale.

Desfășurarea proiectului poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Asociației Podium.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

INTERVIU – Patru elevi de la „Papiu”, calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Matematică. „Matematica este regina tuturor științelor”

Distribuie Performanță demnă de admirație și aplauze pentru patru elevi ai Colegiului Național „Alexandru Papiu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.