Săptămâna prevenirii traficului de persoane: 18 – 22 octombrie 2021 Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 294 Vizualizări

Săptămâna prevenirii traficului de persoane: 18 – 22 octombrie 2021

În perioada 18 – 22 octombrie 2021, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) și partenerii săi organizează o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie, incluse în cadrul campaniei de informare şi prevenire “Săptămâna prevenirii traficului de persoane”.

Campania vizează promovarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 Octombrie, precum şi informarea şi constientizarea publicului cu privire la riscurile şi implicaţiile asociate traficului de persoane. În egală măsură, iniţiativa îşi propune să  abordeze ambele dimensiuni ale traficului, respectiv cererea şi oferta care favorizează existenţa acestui fenomen.

Prin cele 15 Centre Regionale ale sale, ANITP va desfăşura la nivel naţional activităţi de informare şi prevenire în mediul online: (destinate publicului larg şi categoriilor vulnerabile): mesaje social-media, materiale video pentru unitățile de învățământ destinate elevilor, spoturi video destinate părinților.

De asemenea, Centrele Regionale ale ANITP și partenerii au planificat o serie de întâlniri directe cu beneficiarii în unități de învățământ, comunități defavorizate, locuințe protejate, precum și activități stradale, flash-mob-uri, premierea unor concursuri și întâlniri cu specialiști și parteneri, în a căror derulare se va ține cont de evoluția situației pandemice la nivel național și local.

Centrul Regional Târgu Mureș a desfășurat o parte din activitățile dedicate marcării acestei zile prin întâlniri directe cu elevi de la unități școlare din municipiul Gheorgheni, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Harghita, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității. Deasemenea au fost informați și instruiți specialiști din județul Mureș cu privire la identificarea unei victime a traficului de persoane astfel încât intervenția să fie rapidă în scopul reducerii traumelor provocate de exploatare. Ședința de lucru desfășurată la sediul Instituției Prefectului – Județul Mureș, a oferit și prilejul ca aceștia să selecteze cele mai frumoase lucrări artistice care să fie premiate în cadrul evenimentului ce va avea loc în data de 18 octombrie la Cetatea Medievală din Târgu Mureș. Acum aproximativ o lună de zile Centrul Regional Târgu Mureș împreună cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș a lansat pe pagina de Facebook un concurs pe tema prevenirii traficului de persoane care să reflecte viziunea tinerilor cu privire la acest fenomen prin realizarea de desene.

Autorii celor mai reușite dintre acestea vor avea în premiile pregătite de D.J.S.T.Mureș materiale de pictură profesionale care să îi încurajeze să continue pe acest drum.

Activitățile vor continua în săptămâna 18 – 22 octombrie 2021 cu alte informări pentru elevii din Ludus și Ațintiș, iar prin intermediul consilierilor educativi din județele Mureș și Harghita vor fi prezentate elevilor cu care aceștia lucrează la clase informații ale fenomenului în discuție având la bază materialele de prevenire puse la dispoziție de specialiștii noștri.  Prin aceste acțiuni ne dorim ca mesajul antitrafic să fie receptat de cât mai multă lume, pentru întărirea capacității de autoprotecție la acest fenomen.

Îndrumăm pe această cale publicul larg să acceseze pagina instituțională a Centrului Regional Târgu Mureș, deschisă pe rețeaua de socializare Facebook, unde sunt actualizate în permanență informațiile privind traficul de persoane și de minori, activitățile de prevenire derulate și postate sfaturi pentru a nu deveni victimă.

Rămâne de actualitate linia telefonică Help Line 0 800 800 678, pentru sesizarea situațiilor de trafic de persoane și sprijin în vederea luării unei decizii corecte, prin care să fie evitată o posibilă exploatare.

La nivel național ANITP și partenerii derulează campanii, respectiv:

  1. Campania de conștientizare a traficului de persoane “Victimele traficului de persoane sunt ascunse sub ochii noștri”, alături de Asociația eLiberare și Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială București, cu sprijinul Societății de Transport București S.A. și al Companiei Metrorex, în perioada 15 octombrie 2021 – 15 martie 2022, în mediul outdoor și online;
  2. Campania europeană de prevenire a traficului de persoane ,,Pariuri oarbe”, în cadrul forumului EMPACT, alături de alte 16 state europene, Comisia Europeană, Europol și Frontex, în perioada septembrie 2021 – februarie 2022, în mediile Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn;
  3. Campania de prevenire ,,Munca fără forme legale – un pas mai aproape de traficul de persoane”, împreună cu  Asociația INCA România, în perioada aprilie-decembrie 2021, în spațiul outdoor și online;
  4. Campania regională „SUPORT” – S(sustinere), U(umanitate), P(pretuire), O(optiune), R(rezilienta), T(toleranta), derulată de Centrul Regional Timișoara împotriva Traficului de Persoane și Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale, în perioada  iulie 2021 – iunie 2022, în mediul outdoor.

Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

Pentru marcarea acestei zile, începând cu luna octombrie 2007, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane organizează, independent sau în colaborare cu partenerii săi guvernamentali şi neguvernamentali, campanii şi activităţi de prevenire la nivel naţional.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, îndeplinind rolul de raportor naţional. 

(Comunicat de presă, ANITP)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE