Home / Sanatate / EXCLUSIV! Pas uriaş pentru viitorul Centru de Mari Arși de la Târgu Mureş!

EXCLUSIV! Pas uriaş pentru viitorul Centru de Mari Arși de la Târgu Mureş!

Distribuie

Plenul Camerei Deputaților a votat luni, 18 octombrie, Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut (Finanțare adițională pentru Proiectul privind reforma sectorului sanitar – îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la București la 11 iunie 2021 și care prevede acordarea unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro.

163 de milioane de euro, pentru trei Centre

Potrivit expunerii de motive, costul estimat al proiectului este de 250 de milioane de euro, finanțarea acestuia fiind asigurată în proporție de 100% în cadrul împrumutului, ”prin aplicarea mecanismului introdus în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, cu modificările și completările ulterioare.”

”Una din subcomponentele proiectului vizează realizarea a trei Centre pentru Mari Arși, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” din Timișoara, a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”. Deși inițial aceste obiective de investiții urmau a fi doar unități funcționale pentru mari arși, după evaluări la fața locului s-a ajuns la concluzia că niciunul dintre spitalele vizate nu deține circuite, fluxuri și dotări pentru a trata marii arși, ceea ce a condus la necesitatea reconsiderării soluției tehnice inițiale. Astfel, s-a stabilit împreună cu finanțatorul că aceste centre să fie centre complexe pentru mari arși, care să ofere toate spațiile și facilitățile pentru tratamentul arșilor de la internare până la vindecare. Conform studiilor de fezabilitate efectuate, costul estimat al celor trei centre se ridică la circa 163 de milioane de euro față de circa 47,4 milioane de euro suma alocată inițial în cadrul împrumutului pentru această subcomponentă, conducând astfel la necesitatea identificării unor surse de finanțare suplimentare a proiectului”, se menționează în expunerea de motive.

70 de milioane de euro, pentru criza COVID-19

În același document se mai menționează că ”în contextul crizei cauzate de virusul SARS-CoV-2, pentru a răspunde nevoilor sectoriale generate de această pandemie, aproximativ 70 de milioane de euro au fost redistribuite din împrumut către noua componentă a proiectului dedicată acțiunilor de răspuns la criza COVID-19.”

Conform aceleiași surse, agenția de implementare a proiectului, inclusiv a finanțării adiționale, este Ministerul Sănătății, ”căruia i s-a delegat întreaga autoritate și responsabilitate pentru realizarea proiectului”, care ”se va implementa pe o perioadă de 4 ani, iar data limită de tragere a împrumutului este 31 decembrie 2024.”

Un parlamentar mureșean, abținere

Din totalul de 281 de deputați prezenți, 254 au votat pentru și 27 s-au abținut. În ceea ce privește cei opt deputați mureșeni, situația este următoarea: Corneliu-Florin Buicu (PSD) – vot pentru, Csép Éva-Andrea (UDMR) – pentru, Adrian Giurgiu (USR PLUS) – pentru, Dumitrița Gliga (PSD) – pentru, Anquetil-Károly Kolcsár (UDMR) – pentru, Kulcsár-Terza József-György (UDMR) – absent, Ervin Molnar (PNL) – pentru și Dan Tănasă (AUR) – abținere.

După publicarea actului normativ în Monitorul Oficial al României, reprezentanții Ministerului Sănătății vor demara o licitație internațională pentru stabilirea constructorului care va realiza viitorul Centru pentru Mari Arși de la Târgu Mureș.

Alex TOTH


De asemenea, verificati

Investiții pe toate fronturile pentru comuna Deda

Distribuie Statutul de Stațiune Turistică de Interes Local obținut de comuna Deda obligă conducerea Primărei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.