Home / Social / Servicii de endoscopie la Vethub

Servicii de endoscopie la Vethub

Distribuie

La începutul lunii august, o echipă tânără și plină de chef de viață, oameni profesioniști și zâmbitori, pregăteau deschiderea oficială a Cabinetului veterinar Vethub, pe strada Gheorghe Doja, nr. 83, din Târgu Mureș. Cu logoul “Your Pet, our passion”, cabinetul promitea servicii indispensabile medicinei veterinare din secolul XXI. S-au ținut de promisiune. Și, mai mult de atât. De curând cabinetul este dotat și cu un aparat endoscopic Storz, aparat cu care se fac, atât partea de endoscopie flexibilă, adică gastroscopii, colonoscopii, extrase de corp străin, recoltare de probe biopsice pentru trimis la laborator, precum și partea de endoscopie rigidă, adică rinoscopie, ariste, polipi, partea de trahee, de rinofaringe, otoscopii, unde nu se ajunge decât cu camera. Anestezicele disponibile pentru anestezia animalulului de companie sunt extrem de sigure.

Pionierat în ecografie toracică

Partea de imagistică este aproape completă la Vethub, exceptând RMN-ul și Computer Tomografia. Endoscopia se realizează în cele mai multe situații cu scop exploratoriu, fiind o metodă foarte eficientă pentru a vizualiza și analiza practic orice componentă internă a organismului animalului fără a provoca incizii majore. Echipa de medici Vethub face și ecografie toracică, lucru pe care îl practică destul de puțini, pentru că nu prea există conceptul de ecografie toracică în România, abia acum începe să apară. Adică, analiza plămânului în sine, a cavității pleurale, cord, puncții ecoghidate dacă e nevoie, ecografie Doppler.

Cine sunt administratorii

Szidonia Ballai și Marian Vasile Coza, administratorii Vethub, doi tineri medici specialiști, s-au întâlnit în aulele USAMV Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Veterinară, și au continuat ulterior aventura vieții împreună, din marea pasiune pentru animale. După absolvirea facultății, au muncit împreună, mai întâi la Baia Mare în cadrul cabinetului AlfaVet, apoi la București, în una dintre cele mai titrate clinici veterinare din țară, Speed Vet. Pricepuți în urgențe, terapie intensivă, chirurgie de urgență, imagistică și medicină de laborator, cei doi medici au reușit să deschidă un loc, un centru practic, de unde vine și numele HUB, pentru tratamentul animăluțelor. Buni, și totodată corecți, tinerii medici le dezăluie proprietarilor de animale de companie lucrurile pe care nu le pot face, spre exemplu cazurile de urgență la animalele exotice le pot prelua, dar mai departe fac recomandări spre alți specialiști veterinari, cu competențe pe segmentul respectiv.

Orice, pentru stăpâni mai sensibili

Fiecare stăpân de câine știe, atunci când ajunge în cabinetul veterinar și trebuie să-l urce pe măsuță, să-l imobilizeze să nu muște medicul sau asistentul, situația poate deveni extrem de neplăcută. Unii pur și simplu nu pot să-și forțeze animăluțul, din milă.

“Nu este obligatoriu, dar noi oferim posibilitatea stăpânului care vine cu animalul bolnav, să aștepte în sala de așteptare unde poate servi un ceai sau poate citi o carte. Nu trebuie să participe la ținerea cățelului, la imobilizarea lui atunci când facem diferite teste, doar dacă vor. Din experiență vă spun, rasa Beagle este mult mai cuminte dacă își simt stăpânul aproape, spre exemplu”, ne povestește Szidonia Ballai.

Cabinet cu aer primitor

Sala de așteptare primitoare, cu pereți tapetați vesel, cu scaune comfortabile, cărți de citit pe mese și chiar un bol plin cu bomboane, face ca atmosfera să fie relaxantă și alungă gândurile și sentimentele negative. Aici, la intrare, unde este recepția, este și o farmacie veterinară, unde iubitorii de animale pot cumpăra hrană hyperpremium pentru însoțitorii lor necuvântători. De aici se intră în cabinetul de consultații unde este și laboratorul, imagistica și radiologia se află într-o parte, compartimentul de chirurgie și internat la terapie post-operatorie se situează în zona opusă.

Internare cu supraveghere medicală

La Vethub este posibilă internarea, cu supraveghere medicală continuă. “Internarea este importantă, de multe ori ea face diferența între viață și moarte, la un animal critic”, ne spune medicul Marian Vasile Coza. Cabinetul este dotat și cu cuști pentru oxigenoterapie, în siguranță și comoditate, care se recomandă în special pentru animalele cu boli cardiovasculare sau respiratorii. Se poate regla debitmetrul pentru a permite oxigenului să intre, iar găurile de ventilație pre-gaurate permit o bună vizualizare a  animalelelor  din interior, iar termometrul și higrometrul instalat pe ușa din față, afișează cu precizie umiditatea și temperatura din cușcă.

În ceea privește serviciile medicale veterinare de urgență, există un număr de telefon mobil, la care se va răspunde tot timpul sau cât mai mult cu putință. Ideal ar fi tot timpul, dar pot interveni situații în care deja să fie alte cazuri preluate. Programul obișnuit va fi de luni până vineri, între orele 9:00 – 19:00 și sâmbăta, între orele 9:00 – 12:00.

Amalia VASILESCU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.