Avansul la plata subvenției, în contul  fermierilor mureșeni Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 257 Vizualizări

Avansul la plata subvenției, în contul fermierilor mureșeni

Începând cu această săptămânp APIA a început acordarea primei tranșe din subvențiile pentru schemele pe hectar  și cap de animal. Plata avansului se derulează în intervalul 18 octombrie-30 noiembrie la plată urmând să intre fermierii care au vegetal și crescătorii de ovine care au cerut Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Autorizările se desfășoară concomitent la nivel național, conform listelor transmise la APIA Central de către centrele județene și locale.

Potrivit reprezentanților APIA Mureș, la nivelul județului, până în cursul zilei de miercuri, 20 octombrie, au intrat în posesia acestui avans un număr de 2.400 de fermieri.

„Din cei 24.000 de fermieri beneficiari de subvenție existenți la nivelul județului Mureș, undeva la 90 % dintre aceștia beneficiază de acest avans în fiecare an. Până în cursul după amiezei  de miercuri, 20 octombrie, undeva la 2.500 de fermieri au beneficiat de acest avans. Palata acestui avans  va dura până în data de 30 noiembrie 2021,  perioadă în care vor intra la plată undeva la 23.000 de fermieri la nivelul jidețușui Mureș”, a declarat pentru Cotidianul  Zi de Zi, Bordi Kacso Zsolt Attila, director executiv adjunct APIA Mureș.

În cadrul acestui avans intră plățile pe suprafață. Sumele ajung la 70% din cuantumurile stabilite pentru schemele de plăți directe și până la 85% la sumele din schemele de plăți compensatorii. Plățile se fac în lei, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2021, data la care Banca Centrală Europeană a stabilit un curs de 4,9475 lei/euro.

Fermierii primesc avans la subvenție pentru Schema de plată unică pe suprafață, Plata redistributivă, Plata pentru înverzire, Plata pentru tinerii fermieri.

„Acest avans are în vedere  plata unică pe suprafață care e de 95,47 euro, plata redistributivă cu o valoare de 5 euro între 1 și 5 ha, respectiv 48 de euro pentru o suprafață între 5 și 30 de hectare, plata pentru înverzire, 57,89 de euro, plata pentru tinerii fermieri, 40,45 euro. Din aceste sume, avansul care se acordă în această perioadă până la finele lunii noiembrie este de 70 % din valorile mai sus menționate. De asemenea, se mai plătește un avans în ce privește măsurile de agromediu, valoare diferă în funcție de ce pachete au cerut fermierii, respectiv 85 % din valoarea acestui pachet. De regulă, plata acestui avans era programată pe data de 15 octombrie. Cum aceasta a picat în acest an în weekend, s-a decis ca acest avans să fie acordat începând cu data de 18 octombrie. Suprafața pentru care se solocită subvenție pentru campania 2021 echivalentă județului Mureș este de 250.000 de hectare”, a precizat Bordi Kacso Zsolt Attila.

După data de 30 noiembrie, adică din data de 2 decembrie, APIA demarează plata regulară pentru subvențiile pe 2021. Termenul pentru finalizarea plăților este 30 iunie 2022.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE