Home / Administratie / INTENȚIE. Centru de inovare, parcaj subteran și adăpost de apărare civilă lângă Teatrul Național!

INTENȚIE. Centru de inovare, parcaj subteran și adăpost de apărare civilă lângă Teatrul Național!

Distribuie

Aleșii locali ai municipiului Târgu Mureș vor dezbate, într-o ședință viitoare de lucru, oportunitatea organizării unui concurs de soluții cu tema ”Centru de inovare și parcaj subteran în vecinătatea Teatrului Național”. Proiectul de hotărâre a fost inițiat de primarul Soós Zoltán și se află în dezbatere publică, pe pagina web a Primăriei municipiului Târgu Mureș, www.tirgumures.ro.

Concurs de soluții plus exproprieri

Potrivit Referatului de aprobare aferent proiectului de hotărâre, Primăria municipiului Târgu Mureş are alocată în cadrul bugetului instituţiei ”o sumă necesară realizării unui studiu de fezabilitate” pentru realizarea unei parcări supraetajate în zona de blocuri pe amplasamentul din spatele Teatrului Național Târgu Mureş, iar în acest sens Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a Municipiului Târgu Mureş a recomandat, prin avizul nr. 3/112 din 4 octombrie 2021, ”organizarea unui concurs de soluţii pentru acest amplasament, datorită valorii estetice şi urbane a acestuia, a complexităţii temei de proiectare, dar şi a dorinţei municipalităţii de identificare a unei soluţii de înaltă calitate arhitecturală şi peisagistică pentru amenajarea investiţiei propuse.”

”Prin prezentul proiect de hotărâre se propune organizarea unui concurs de soluții deschis la nivel internațional cu scopul de a obține soluția optimă din punct de vedere arhitectural, urbanistic și peisagistic pentru realizarea unui centru de inovare şi parcaj subteran în zona centrală a municipiului Târgu Mureș, pe amplasamentul liber situat în spatele Teatrului Naţional. Potențialul sitului este dat de localizarea sa în interiorul zonei construite protejate, în apropiere de zona centrală a municipiului, cu acces la una din axele majore de circulație din zona centrală, strada Călărașilor, de patrimoniul arhitectural construit și bineînțeles, de vecinătatea Teatrului Național. Investiţia va fi realizată prin reorganizarea spațiului din spatele Teatrului Național, pe terenul alcătuit din proprietăţi publice şi proprietăţi private care se intenţionează a fi expropriate. Noul centru va completa frontul piaţetei delimitate de intersecţiile străzilor Călărașilor, Arany Janos și Aurel Filimon prin valorificarea poziției sitului în cadrul ţesutului urban existent, oferind totodată Teatrului Naţional posibilitatea valorificării zonei posterioare prin integrarea compoziţională a acesteia în cadrul ansamblului Pieţei Teatrului”, se arată în document.

Mobilitate ”mai prietenoasă” față de cetățeni

Conform aceleiași surse, noul ansamblu va cuprinde: parcare subterană pentru autoturisme și autocare și parcare supraterană pentru biciclete/ trotinete, clădire cu funcțiunea de centru de inovare care va fi o clădire de tip “green building”, ecologică, cu consum energetic spre zero, folosind tehnologii care să reducă costurile ulterioare de exploatare şi întreţinere, adăpost de apărare civilă, stație de transport în comun reamplasată în zona studiată și circulații pietonale și/ sau cu bicicleta/  trotineta dinspre străzile Călărașilor, Aurel Filimon, Bartok Bela și Piața Teatrului. 

”Mobilitatea în interiorul orașului trebuie să satisfacă nevoile de deplasare ale comunității; aceasta presupune accesul tuturor cetățenilor la opțiuni variate de transport care să le permită alegerea celor mai adecvate mijloace de a călători spre destinații și servicii – cheie. Având în vedere obiectivele europene de adaptare la schimbările climatice și de protejare a sănătății populației, integrate în strategiile de dezvoltare ale Muncipiului Târgu Mureș, mobilitatea trebuie să devină mai prietenoasă față de cetățeni și față de mediu prin creșterea accesibilității cetățenilor la modurile de transport mai eficiente și mai puțin poluante și prin reducerea poluării atmosferice și fonice, a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului energetic. În acest sens, Municipiul Târgu Mureș dorește să descurajeze utilizarea autovehiculului personal și să încurajeze utilizarea transportului în comun și deplasările ca pietoni sau ca bicicliști/ utilizatori de trotinetă”, se mai menționează în document.

În același referat întocmit de arh. Florina Daniela Miheț, arhitect șef al Primăriei municipiului Târgu Mureș, se mai menționează, că ”proiectul se va realiza cu respectarea prevederilor legale şi a Regulamentului Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General aprobat.”

Premii de 30.000 de euro

În urma concursului de soluții vor fi selectați un număr de câștigători pe baza clasamentului proiectelor întocmit de juriu, care vor fi remunerați prin premii. Procedura se finalizează prin negociere cu fiecare dintre cei trei câștigători și alegerea celui mai competitiv proiect, iar premiile acordate vor fi următoarele: 15.000 de euro – premiul 1, 10.000 de euro – premiul 2 și 5.000 de euro – premiul 3.

Juriul va avea următoarea componență: un arhitect – membru al Ordinului Arhitecţilor din România, un arhitect – membru al Uniunii Arhitecţilor din România, un urbanist – membru al Registrului Urbaniştilor din România, un arhitect atestat de Ministerul Culturii din România, un expert peisagist, un arhitect – reprezentant al Consiliului Local al Municipiului Târgu Mureş și arhitect/ urbanist – reprezentant al Direcţiei Arhitect Şef a Primăriei municipiului Târgu Mureş.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

INTERVIU – Patru elevi de la „Papiu”, calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Matematică. „Matematica este regina tuturor științelor”

Distribuie Performanță demnă de admirație și aplauze pentru patru elevi ai Colegiului Național „Alexandru Papiu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.