Reabilitarea Palatului Culturii, mai scumpă cu un milion de lei Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 104 Vizualizări

Reabilitarea Palatului Culturii, mai scumpă cu un milion de lei

Aleșii județeni au aprobat joi, 21 octombrie, într-o ședință ordinară de lucru, modificarea Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 48/12 aprilie 2017 pentru aprobarea proiectului privind „Reabilitarea Palatului Culturii” şi a cheltuielilor legate de proiect, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, articolul 2 al respectivei hotărâri are următorul conținut: ”Se aprobă valoarea totală a proiectului „Reabilitarea Palatului Culturii”, în cuantum de 10.918.428,75 lei, inclusiv TVA, conform bugetului proiectului, cuprins în anexa nr. 1”, iar articolul 3 are următorul conținut: ”Se aprobă contribuția proprie în proiect a sumei de 4.459.143,09 de lei, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât şi contribuția de 5,92% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 382.389,71 de lei, reprezentând cofinanţarea proiectului „Reabilitarea Palatului Culturii”.”

Contract reziliat în iulie 2020

În vederea executării acestor lucrări, Consiliul Județul Mureș a încheiat în data de 31 octombrie 2017 un acord contractual având ca obiect realizarea proiectului tehnic şi execuţia lucrărilor de reabilitare a Palatului Culturii cu Asocierea SC Romconstruct Group SRL – SC Concas SA, prin liderul asocierii SC Romconstruct Group SRL. SC Romconstruct Group SRL a întocmit proiectul tehnic, iar lucrările de reabilitare au început în data de 22 ianuarie 2019.

”Având în vedere întârzierile majore în executarea lucrărilor, rezultând faptul că executantul nu putea finaliza lucrările contractate în termenul inițial și faptul că executantul nu a respectat prevederile înștiințărilor de remediere a defecțiunilor transmise, în conformitate cu prevederile sub-clauzei 15.2 din contract, începând cu data de 6 iulie 2020 contractul de execuţie a fost reziliat de către beneficiar, la data rezilierii lucrările fiind realizate în proporţie de aproximativ 37%”, a precizat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

Efectele pandemiei și ale Ordonanței 15

Procedura de achiziție privind finalizarea lucrărilor din cadrul proiectului a fost lansată în data de 8 august 2021 în SICAP, însă din cauza faptului că nu a fost primită nicio ofertă procedura a fost anulată.

”Deoarece în prezent ne confruntăm cu o escaladare a prețurilor din domeniul construcţiilor, fapt ce a condus la o criză în domeniu, atât la nivel naţional, cât și la nivel mondial, iar pandemia COVID-19 a accelerat și agravat situaţia preexistentă din domeniul construcţiilor prin reducerea în mod forţat a capacităţii de producţie la nivel mondial, prin diminuarea stocurilor la materialele de construcţii, prin afectarea fluxurilor transporturilor de mărfuri la nivel internaţional, prin emiterea Ordonanței Guvernului nr. 15/2021, Guvernul României a reglementat ajustarea preţului contractelor de achiziţie publică/ sectoriale de lucrări aflate în derulare la data intrării în vigoare a Ordonanţei. În aceste condiţii, considerăm oportun și necesar ca înainte de lansarea unei noi proceduri de achiziţie privind finalizarea lucrărilor din cadrul proiectului, valoarea estimată a lucrărilor să fie actualizată prin utilizarea Indicelui total de cost în construcţii, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, ajustat la nivelul lunii iulie 2021, ultimul indice publicat, față de cel aferent lunii ianuarie 2021. Prin urmare, valoarea totală a proiectului crește de la 9.792.472,63 lei, inclusiv TVA, la 10.918.428,75 lei, inclusiv TVA, ceea ce impune modificarea bugetului proiectului și a contribuției proprii la finanțarea proiectului”, a arătat președintele Consiliului Județean Mureș.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE