Home / Slider / Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Sărbătoare cu cruce roşie şi zi de post pentru creştinii ortodocşi. Sfântul Dimitrie Basarabov, sărbătorit pe 27 octombrie, s-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunăre şi a trăit în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului” vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de fraţii Petru şi Asan.

Iubind viața ascetică, Sfântul Dimitrie Basarabov s-a retras într-o peşteră, acolo unde şi-a trăit viaţa. Tradiţia spune că înainte de a muri, s-a aşezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului.

Moaştele sale au rămas multă vreme sub ape, până când o copilă care pătimea de duh necurat a avut o revelaţie: Sfântul Dimitrie Basarabov i s-a arătat şi i-ar fi spus: „Dacă părinţii tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui”.

Astfel, părinţii copilei au mers la locul indicat în vis, lângă râul Lom şi vor găsi trupul neputrezi al sfântului, între două pietre.

Moaștele Cuviosului Dimitrie au fost așezate în biserica din Basarabi. În tradiția bisericească, un domnitor al Țării Românești, al cărui nume nu este menționat, a plătit o sumă mare de bani pentru aducerea moaștelor Cuviosului Dimitrie în București.

Citeste si:  Învățământ dual în Sighișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Bilanț la jandarmerie. Peste 12.000 de misiuni

Prioritatea jandarmilor a fost și este siguranța mureșenilor. Anul trecut ne-au protejat în peste 12.000 …