Home / Interviu / La psiholog, despre relațiile on-line

La psiholog, despre relațiile on-line

Distribuie

Ziua de 29 octombrie este Ziua internaţională a internetului, spațiu în care își face tot mai bine treaba și Cupidon.  De fiecare dată te îndrăgostești de o persoană într-un mod diferit, pentru că timpul nu stă în loc și fiecare vârstă își are dragostea și experiențele ei. Când ești tânăr, relațiile se schimbă una-două pentru că „balta are destul pește”, dar odată cu trecerea anilor energia și timpul scad, iar pretențiile cresc. Și atunci dai un search pe net, la alegere, din multele, distractivele și incitantele site-uri dating. Depre dezoltarea relațiilor virtuale ne vorbește Lucia Moldovan, psiholog clinician principal SCJU Târgu Mureș, Psihoterapeut – Formare Terapii Erikssoniene.

Reporter: Din ce în ce mai mulți oameni apelează la diferite rețele de socializare, și nu sunt deloc puțini cei care și reușesc să-și găsească perechea aici. Ba mai mult, unii chiar ajung să-și unească destinele alături de o persoană pe care au cunoscut-o cu ajutorul Internetului.

Lucia Moldovan: Dacă în anul 2000 procentul celor care începeau o relație online era redus, în 2019, numărul celor care simțeau fiorul iubirii din spatele ecranului a crescut considerabil. Cu precădere, din 2019 datorită noii situații în care socializarea s-a redus considerabil în spațiile publice, tot mai mulți s-au îndreptat în mediul online. Riscurile sunt cu siguranță crescute, ego-ul din spatele ecranului își dă frâu liber puterii de convingere asupra celuilalt, dorind să scoată în evidență cu precădere aspectele pozitive.

Reporter: Există anumiți pași prin care trec cei doi atunci când înfiripă o poveste de dragoste on-line?

L.M.: Există anumite filtre în alegerea unui partener, potrivit psihologului Udry, de care ne putem folosi atât în mediul virtual cât și real, cu rezultate mai mult sau mai puțin concludente…”totul este relativ”. Un filtru se referă la proximitatea spațială. Aflându-ne la o distanță mică de un posibil partener, șansele cresc considerabil. Un alt filtru este cel al atractivității fizice. Apoi cel al mediului social, și cel al complementarității. Ultimul, deși numerotarea este pur aletorică, este cel în care cei doi parteneri își doresc să ducă relația mai departe și anume- filtrul cuplului social.

Reporter: Atenția în mediul virtual trebuie sporită?

L.M.: În mediul online prezinți o imagine și variantă ideală, care, se întreține ușor, dezamăgirile apărând pe parcurs în timp, dacă, realitatea este diferită, rezultând finalul acelei relații.

Reporter: Ce ajută cel mai mult în dezvoltarea unei relații virtuale?

L.M.: Autenticitatea, din punctul meu de vedere este singurul atribut care poate promova relațiile care pornesc din mediul online, și nu numai. Cu cât ești mai autentic, cu atât atragi în viața ta oameni de o asemenea anvergură, selecția făcându-se pe parcurs, fără ca implicațiile și deziluziile să fie prea mari. Poveștile de iubire cu happy-end sunt nenumărate, ca dovadă că, orice este posibil, atâta timp cât îți dorești ceva și ești dispus să investești în tine și celălalt.

Amalia VASILESCU

 

De asemenea, verificati

Asigurăm condiții de viață mai bune pentru mureșeni cu fonduri europene

Distribuie În ultimii 4 ani am mobilizat fonduri europene pentru realizarea a peste 27 de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.