Instalația de Amoniac 3 repornită cel mai devreme la final de decembrie Agricultura
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 635 Vizualizări

Instalația de Amoniac 3 repornită cel mai devreme la final de decembrie

Cel mai devreme instalația de Amoniac 3 de pe platforma Azomureș, afectată de avaria urmată de explozie la începutul lunii iulie va fi repornită la finalul acestui an – începutul anului viitor, au anunțat ieri, într-o conferință de presă, conducerea companiei. Repornirea instalației depinde și de prețul gazului, materia primă utilizată masiv în fabricarea de îngrășăminte chimice. O eventuală majorare a acestuia ar putea menține capacitatea actuală de producție a AZO la 50% sau în urma analizelor săptămânale s-ar putea ajunge chiar la decizii mai radicale.

Conducerea Azomureș a prezentat ieri, într-o întâlnire cu ușile închise care a avut în Sala Mică a Palatului Administrativ, prefectului Județului Mureș, Mara Togănel, presedintelui Consiliului Judetean Mureș, Péter Ferenc, si primarului municipiului Targu Mureș, Soós Zoltán, rezultatele investigației interne privind incidentul din noaptea de 6/7 iulie de pe platforma industrială, precum și planurile companiei în ceea ce privește protecția mediului și programul de investiții pentru a răspunde cerințelor europene privind Pactul Verde European.

O deficiență de proiectare

În conferința de presă care a succedat întâlnirea cu oficialitățile locale, reprezentanții Azomureș au confirmat încă o data rezultatele preliminare ale anchetei interne care au fost prezentate la jumătatea lunii august, și anume că a fost vorba de o eroare de design tehnic, în condițiile în care toate procedurile de pornire ale instalației au fost respectate și nu a existat eroare umană în operarea instalației.

“Pe lângă investigația făcută intern de către specialiști noștri din cadrul secției Amoniac și din cadrul Departamentului de Inginerie, am apelat și la consultanți externi, care lucrează în diverse companii cu specific pe producția de amoniac, dar am apelat la suport și la companii independente, cum ar fi Biroul Veritas, pentru a face un raport cu concluziile incidentului. Concluzia în unanimitate a fost că a fost o mică deficiență de proiectare inițială a instalației, iar efectul acestei deficiențe s-a văzut abia după 40-50 de ani de funcționare. E vorba de un atac de hidrogen la o anumită temperatură în structura metalică a conductei, e vorba de fluxul tehnologic în acea zonă. Probabilitatea era foarte mică să se întâmple, dar după 40-50 de ani de funcționare s-a întâmplat”, a explicat Ovidiu Crăciun, director Uzina Chimică din cadrul Azomureș.

Acesta a completat, pentru cei interesați de detalii și mai pricepuți în ale ingineriei: “Acolo e o joncțiune de mai multe trasee, cu mai multe fluxuri de gaz. În metoda de pornire a instalației, anumite trasee au flux de gaz, altele nu au. Un traseu care avea un flux de gaz pe perioada de pornire avea o temperatură mai mare față de designul proiect la un traseu adiacent. Prin conducție se presupune că temperatura ar fi crescut în zona respectivă mai mult decât în funcționare normală. A fost un atac al moleculei de hidrogen în structura metalică care a creat niște microfisuri ce nu au putut fi detectate cu metode convenționale de analiză”.

Pentru a reduce riscurile ca în viitor astfel de incidente să mai aibă loc, toată instalația va trece printr-un proces de înnoire.

“Momentan s-au demontat toate conductele din zona coloanei de sinteză, vor fi înlocuite cu unele noi pentru a elimina complet o astfel de probabilitate de a se întâmpla un incident similar în zona respectivă. Deci este o măsură totală pe care o luăm acolo”, a adăugat Ovidiu Crăciun.

Avaria va costa estimativ combinatul două milioane de euro, însă lucrările suplimentare care au fost și sunt efectuate vor dubla această sumă, a menționat directorul general al Azomureș, Harri Kiiski.

Când va reporni

Instalația afectată de explozia din iulie la acest moment

Până în 10 decembrie vor avea loc teste, iar repornirea instalației este stabilită pentru luna decembrie-începutul lui ianuarie. Ca etape pentru refacerea echipamentelor și pregătirea instalației pentru pornire amintim: refacerea echipamentelor de măsură și control afectate, proiectarea, execuția și instalarea sistemului de conducte din zona afectată, recertificarea din punct de vedere al siguranței în exploatare a sistemului nou de conducte și teste specifice instalației de producere a amoniacului.

Repornirea instalației Amoniac 3 este condiționată însă și de contextul național și internațional al pieței gazelor naturale.

“Împreună cu Fertilizers Europe, am atras atenția Comisiei Europene asupra unui femomen foarte periculos care s-ar putea manifesta și în România anul viitor: criza energetică duce la o criză a îngrășămintelor pentru agricultură care se poate traduce într-o criză alimentară. Costul fertilizanților pentru fermieri este între 10-20%, dacă va crește prețul lor, va fi majorat și prețurile alimentelor în aceeași măsură”, a menționat Harri Kiiski.
În acest moment, Azomureș a profitat de o conjunctură favorabilă, prețul îngrășămintelor triplându-se, cu toate că prețul gazelor este extrem de ridicat, atingând 90 de euro/MWh, în condițiile în care funcționarea rentabilă ar însemna ca acesta să nu depășească 78-80 de euro/MWh.

Azomureș produce la capacitatea maximă 1,6 milioane de tone de fertilizanți, din care livrează fermierilor români 1,3 milioane de tone, în condițiile în care necesarul pentru piața internă este de 2,4 milioane de tone, diferența fiind asigurată din importuri.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE