Certificatul verde, încotro? Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 589 Vizualizări

Certificatul verde, încotro?

Deputatul social-democrat Dumitrița Gliga a adresat luni, 1 noiembrie, o întrebare premierului României, Florin-Vasile Cîțu, și ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, cu tema ”Aveți în vedere acordarea certificatului verde și pe baza testelor care atestă imunitatea la nivel celular? Dar în baza testelor care atestă un nivel de anticorpi similar celor dobândiți în urma vaccinării?

Redăm, în rândurile de mai jos, conținutul integral al întrebării:

”Domnule prim-ministru,

Domnule ministru,

Anticorpii sunt proteine, numite imunoglobuline, produse de organism şi aflate în sângele unei persoane care a avut o anumită boală şi a trecut prin etapele necesare de vindecare. Alături de anticorpi, organismul produce şi celule T, care recunosc şi elimină patogenul din corp. O definiție atât de simplă și totuși imposibil de luat în calcul de autorități ca și variantă de acordare a unor certificate verzi pentru încă o categorie de cetățeni – cei care au avut virusul SARS-CoV-2 și în acea perioada nu s-a testat oficial; și mai sunt și persoanele care au trecut prin boală însă au fost asimptomatice. Testarea nivelului de anticorpi nu a fost inclusă în condiţiile de călătorie în cele mai multe state, deoarece nu există un standard unanim acceptat care să garanteze că de la un anumit nivel de anticorpi persoana este protejată şi, în acelaşi timp, nu poate constitui vector de infectare pentru ceilalţi.

Un procent de aproape 60% din populația țării care s-a infectat cu SARS-CoV-2 au făcut o infecţie asimptomatică, nu figurează în nicio evidență şi nici nu se pot înregistra pe platformă, prin determinarea anticorpilor din sânge, deși nivelul acestora este ca al unei peroane vaccinate. Este un test accesibil, iar medicului de familie i se poate da posibilitatea să încarce aceste persoane pe platformă, pentru a beneficia de certificat verde, exact așa cum susținea și profesorul Streinu Cercel în declarația sa din plenul Senatului de acum câteva zile.

Cu declarația domnului senator erau de acord și autoritățile încă din luna iunie a anului curent, când susțineau că „ar putea exista până la 5 milioane de români care au trecut prin boală fără a anunţa acest lucru: fie pentru că au fost asimptomatici, fie pentru că au avut simptome uşoare, care nu au necesitat atenţie medicală. Aceste milioane de persoane au dezvoltat anticorpi contra SARS-CoV-2, numai că oamenilor de ştiinţă nu le este clar încă pentru cât timp sunt protejaţi.”

De asemenea, în baza unor teste mai complexe, care atestă imunitatea la nivel celular – pe care multe persoane le-au și făcut tot pe propria cheltuială – se poate constata că, deși nu sunt vaccinați, aceste persoane au imunitate la nivel celular (așadar au trecut conștient sau nu prin boală) și ar trebui să beneficieze, ca și persoanele vaccinate, de aceleași drepturi. Mai ales că unele studii arată că această imunitate este dobândită, în general, pentru întreaga viață.

Din perspectiva legalității, cum rămâne domnule prim-ministru cu egalitatea în drepturi a tuturor cetățenilor, egalitate fără privilegii și fără discriminări conform Constituției? Cum rămâne, domnule ministru, cu persoanele vaccinate, contacte directe ale unor persoane pozitive, care pot ieși din casă și astfel pot fi considerate privilegiate?

Un recent studiu britanic a confirmat faptul că se poate transmite virusul în varianta Delta cu ușurință de la persoanele vaccinate la persoanele de contact din locuința lor și nu numai. Așadar, de ce ridicați carantinarea pentru contacții direcți? Care este planul în condițiile în care persoanele vaccinate pot deveni pozitive de câteva ori, pot umbla și vom transmite virusul de la unii la alții, de la vacinați la nevaccinați, de la oameni sănătoși la oameni bolnavi și invers?

De ce nu interveniți cu tratament? Valul 4 va fi urmat de valul 5 și tot asa, pe măsură ce după vacanțe crește numărul infectărilor, iar ajungem să știm ce urmează, ca și cățelul lui Pavlov, când vedem că incidența va crește în anul 2022, octombrie, vom intra singuri în casă, o să ne punem masca fără să ne ceară nimeni și ultimul care iese din magazinul esențial la ora 21 va trage ușa după el!

Va solicit respectuos domnule Prim-ministru și domnule ministru interimar al Sănătății, să ne informați în ce măsură luați în calcul ca acordarea certificatului verde să fie și pe baza testelor care indică imunitatea la nivel celular și pe baza testelor de anticorpi.                              

Solicit răspuns scris.”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE