Home / Sanatate / Gripa mi-a schimbat viața. Cum m-ar fi salvat vaccinul antigripal

Gripa mi-a schimbat viața. Cum m-ar fi salvat vaccinul antigripal

Distribuie

An de an sosirea sezonului rece este propice pentru apariția răcelii și a gripei. Potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor este afectată, anual, între 10 și 30% din populația Europei, iar sute de mii de cazuri ce sunt spitalizate și dezvoltă complicații pot fi salvate cu ajutorul vaccinului antigripal. În ultimul an de pandemie cu infecția COVID-19 gripa a fost aproape inexistentă, însă relaxarea măsurilor, lipsa purtării măștilor a reactivat virusul gripal. Au apărut deja primele cazuri în nordul Italiei și probabil este o chestiune de timp până ce vor apărea și în România. 

Durere de gât, nas înfundat, rinoree, tuse, febră ușoară sunt simptome ușor de confundat între o banală răceală și o gripă. Dar gripa, în scurt timp, de la simptome ușoare trece la o etapă ulterioară, cu febră mare, frisoane, dureri musculare generalizate, oboseală și complicații. ”Vaccinați-vă!”, este îndemnul pe care specialiștii din sistemul sanitar îl lansează anual odată cu sosirea sezonului rece, în special pentru persoanele aflate la risc. Astfel, se evită riscul de apariție a complicațiilor.

”Gripa este una dintre cele mai cunoscute boli ale omenirii, ce poate da complicații și se poate ajunge chiar la deces. Sunt foarte multe persoane care nu s-au vaccinat sau nu au acces la tratament și gripa le poate fi fatală. Din această cauză, noi, epidemiologii, recomandăm vaccinarea în sezonul gripal care începe de la 1 octombrie și ține până la 1 sau 30 martie, depinde de cât de repede se încălzește vremea afară”, a recomandat Dr. Mihai Negrea, medic specialist epidemiolog, Serviciul de Prevenire al Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM) din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș.

Gripa se transmite pe calea aerului, prin tuse și strănut, dar și prin contactul cu suprafețe contaminate. Este o infecție respiratorie acută, cu caracter sezonier, adică în perioada sezonului rece circulația virusurilor gripale este mai accentuată, iar în sezonul cald este redusă semnificativ. Gripa diferă ca severitate, în unele cazuri duce la spitalizare și chiar deces. Persoanele cu afecțiuni cronice și cei cărora le scade capacitatea naturală de rezistență la infecții au un risc crescut.

Ce presupune gripa dacă alegi să nu te vaccinezi?                

”Cât de greu poate să fie, doar este o banală răceală, nu-i așa?”, am spune mulți dintre noi. De fapt, nu este chiar așa.

”De la momentul infectării cu virusul gripal, pacientul poate să dezvolte fie o formă ușoară, care durează 4-5 zile, cu cefalee, febră, dureri musculare, fie poate dezvolta o formă medie sau să fie un caz cu gripă severă, cu complicații, în special ale căilor respiratorii inferioare și superioare, să apară și cazuri de pneumonie fie virală, fie cu suprainfecție cu agenți bacterieni, cel mai frecvent cu Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae. De asemenea, pe un fond de scădere a imunității organismului un pacient poate să dezvolte așa numita gripă malignă, cu evoluție scurtă și deces rapid, în câteva zile”, a explicat Dr. Cristina Gârbovan, medic primar boli infecțioase, Clinica de Boli Infecțioase I din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș.

Întâlnirea mea cu gripa și consecințele asupra sănătății

În sezonul rece 2017-2018 au fost confirmate pe teritoriul României 1335 de cazuri de gripă, dintre care 886 au fost virusuri gripale tip B. Din păcate, și eu am făcut parte dintre cei 886 de pacienți infectați în 2018 cu virusul gripal tip B.

Povestea mea cu gripa a început la sfârșitul lunii ianuarie 2018. Eram nevaccinată. De ani de zile nu considerasem necesar să mă vaccinez. ”Eu, ca persoană sănătoasă, care am trecut cu bine prin atâtea răceli banale de ce m-aș vaccina?”, mă întrebam. Trecuseră aproape 14 ani de când nu făcusem vaccinul antigripal. Între timp mai avusesem simple viroze de sezon, două-trei bronșite, tot cam atâtea pneumonii, dar cu o gripă serioasă nu mă întâlnisem. Mă consideram un om sănătos, încercam să îmi mențin un sistem imunitar puternic, cu alimentație sănătoasă, făceam sport. Dar pe de altă parte nu luasem în considerare că stresul zilnic la locul de muncă îmi slăbeau imunitatea și astfel virusul gripal de tip B și-a găsit cale de intrare în corpul meu, fără să întâmpine nicio rezistență. Doar eram nevaccinată, nu aveam anticorpi formați în urma administrării unui vaccin, care să mă apere.

Perioada de incubație a virusului este între 1 și 4 zile, în medie fiind nevoie de două zile, astfel că nu știu exact când, cum și de la cine l-am luat. Doar m-am trezit într-o zi de vineri cu o puternică durere de gât, o strângere de menghină ce nu vroia să cedeze cu nimic, nici pastile, nici ceaiuri sau alte leacuri băbești. Abia a doua zi, spre amiază, durerea a început să cedeze, dar în același timp a început o tuse seacă urmată de debutul brusc al primului episod febril, cu frisoane puternice și intensificarea durerilor articulare și musculare până la momentul în care simțeam că fiecare fibră de mușchi în minutul următor va fi smulsă de pe oase. Febra s-a intensificat continuu, până la 39,5 – 39,7- 39,8 grade Celsius, începusem să iau măsuri antitermice, să recurg la comprese cu apă rece. Febra scădea pentru câteva ore, ca apoi să crească brusc și așa am ținut-o pe tot parcursul weekend-ului, dar și în ziua de luni când am ajuns la medicul de familie, care după cpnsult mi-a prescris medicația aferentă. Cu toate acestea, starea de sănătate a început să se degradeze și mai mult, până la momentul în care orice medicament, aliment și lichid consumat era vărsat. Iar febra creștea continuu. Așa am ajuns a doua zi să fiu internată la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean Mureș, unde perfuziile și medicamentele injectate au început să își facă efectul, dar doar pentru scurt timp. Gripa se complicase și cu o pneumonie. Starea febrilă nu ceda, s-a prelungit până în ziua de joi, aducându-mă zilnic aproape în pragul delirului, cu transpirații și frisoane puternice, și făcându-mă să trăiesc un adevărat coșmar pe patul de spital. În a șaptea zi de la debutul stării febrile temperatura organismului s-a normalizat, iar eu începeam recuperarea care credeam că este definitivă. A urmat externarea la începutul următoarei săptămâni și reinternarea la două zile, cu alterarea stării generale de sănătate, cu grețuri și vărsături. A urmat încă o săptămână de tratament specific în spital și ulterior alte câteva săptămâni de recuperare, cu investigații, analize și alte tratamente pentru sechelele lăsate de virusul care mi-a slăbit organismul.

Care sunt complicațiile gripei

Gripa poate crește de zece ori riscul de atac de cord la câteva zile de la contractarea virusului gripal, există un risc de 8 ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, crește riscul de pneumonie de 100 de ori. Miocardita, encefalita sunt alte complicații ce apar.

”O persoană sănătoasă, la întâlnirea cu un anumit virus care are predilecție pentru fibra miocardică, poate să dezvolte o miocardită, chiar dacă nu are nicio altă boală cardiovasculară până atunci. Iar această miocardită, din contextul infecției virale cu virusul gripal, slăbește fibra miocardică, slăbește celula care dă viață inimii și o face să pulseze. Și slăbind fibra miocardică pacientul poate dezvolta în evoluție complicații, insuficiență cardiacă, diferite forme de aritmii, unele foarte periculoase. O persoană sănătoasă poate deveni un pacient cardiac în urma infecției cu un anumit virus, care are predilecție pentru așa ceva. (…) După miocardită, în cele mai multe cazuri evoluția este bună dacă în perioada acută pacientul se obișnuiește și ia tratamentul specific, își poate reveni fibra miocardică. Dar descoperim la examinările imagistice că a fost acolo o miocardită și că acele zone rămân în continuare niște zone mai vulnerabile, care trebuie urmărite ca să nu ducă în timp la complicații. (…) Dacă pacientul este vaccinat nu va face gripă sau o va face într-o formă mai ușoară, care nu duce la miocardită”, a declarat Prof. Dr. Theodora Benedek, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Desigur, complicațiile miocarditei nu reprezintă o regulă, ele se întâlnesc într-un număr mai redus de cazuri.

Cine este vulnerabil în fața gripei

Vulnerabili în fața gripei sunt copiii mai mici de 5 ani, pacienții cu afecțiuni cronice precum astm, diabet- pot prezenta decompensări, cu hiperglicemii greu de controlat, boli de plămâni sau HIV/SIDA, pacienții cu cancer, angajații cu expunere mai mare la virus, inclusiv personalul medico-sanitar, femeile gravide.

”O gravidă, să spunem sănătoasă, poate să dezvolte o gripă obișnuită și foarte rar se poate merge spre complicații și sechele. Dar sunt cazuri unde poate să dezvolte o formă severă, malignă, cu prognostic rezervat”, a explicat Dr. Cristina Gârbovan. 

Pacientul cardiac va înfrunta mai greu gripa.

”Statusul lui general alterat în urma bolii cardiace îl face mai vulnerabil la agresiunea virusului gripal asupra organismului. Când se întâlnește cu un virus gripal pacientul cardiovascular este mai vulnerabil decât o persoană sănătoasă și atunci atunci lui i se recomandă să fie vaccinat pentru a nu dezvolta o formă mai severă de gripă”, a adăugat Prof. Dr. Theodora Benedek.

Vaccinul, arma eficientă în fața virusului gripal

Simptomele și trăirile din zilele în care ești spitalizat și agonizezi pe patul de spital îți rămân întipărite în minte și faci orice să nu mai ajungi în acea situație. Și alegi calea prevenției: vaccinarea. La ora la care scriu acest articol a trecut puțin timp de la administrarea vaccinului antigripal pentru sezonul 2021-2022. Deși am fost eligibilă pentru a primi gratuit vaccinul acordat de Ministerul Sănătății, nu am mai așteptat să ajungă dozele de vaccin la medicul de familie și am preferat să îl achiziționez din timp, din farmacie, și să îmi fie administrat.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Mureș, la nivelul județului Mureș a demarat distribuția de vaccin antigripal către medicii de familie, aproximativ 1.000 de doze pentru copii și aproximativ 7.000 de doze destinate adulților și categoriilor vulnerabile. Urmează ca din data de 8 noiembrie să fie distribuie dozele de vaccin antigripal pentru personalul medical din unitățile sanitare.

Vaccinul antigripal pentru sezonul 2021 are în componența sa două tulpini de tip A și două de tip B. Sunt două tipuri de vaccinuri antigripale: vaccinul tetravalent cu virus inactivat, care este injectabil și este utilizat pentru toate categoriile de vârstă peste 6 luni și vaccin tetravalent, cu virus viu atenuat, cu administrare intranazală, utilizat pentru copiii cu vârsta între 2-18 ani. Eficacitatea vaccinului antigripal variază de la o persoană la alta, nivelul de protecție fiind diferit. Anumite persoane sunt protejate împotriva gripei, altele fac gripa, dar riscul de a dezvolta complicații, de a fi spitalizat și chiar de a deceda, este mult scăzut.

Gripa și COVID-ul

Gripa și infecția cu noul coronavirus au simptome similare, evoluții și tratamente diferite. Nimic nu garantează faptul că un pacient vaccinat cu vaccin antigripal sau vaccin anti COVID-19 nu va face gripă sau COVID-19, dar îl ajută să nu dezvolte o fromă gravă. Organismul vaccinat este deja pregătit pentru a face față unui virus.

”Având în vedere circulația bolilor respiratorii, concomitent cu virusul SARS-CoV-2, cea mai mare problemă este că nu putem diferenția clinic cele două boli și atunci devine foarte complicat. Orice suspect de gripă este în același timp și suspect de COVID-19. Și atunci degeaba ești vaccinat anti COVID-19 pentru că o persoană poate face o boală cum este gripa și noi să nu știm cum să o tratăm până ce nu o testăm. Se pot face ambele vaccinuri, pentru gripă și COVID-19, simultan sau la o anumită distanță între ele”, a precizat Dr. Mihai Negrea.

Arina TOTH

 

De asemenea, verificati

Au început să înflorească bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Distribuie Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.