Home / Recomandări zi de zi / Pălăria jos în fața unui loc deosebit

Pălăria jos în fața unui loc deosebit

Distribuie

În ultima perioadă am avut ocazia să vizităm multe locuri interesante. Dar …. am mai descoperit unul – este vorba despre Muzeul Pălăriilor de Paie, aflat în satul Crișeni din județul Harghita.

Pe parcursul celor 50 de kilometri care ne despart de destinaţia noastră, am trecut pe lângă lacul de acumulare de la Bezid despre a cărui istorie am aflat-o oprindu-ne la coada lacului. Aici am dat peste o lucrare comemorativă ce evocă evenimentele care au dus la scufundarea satului Bezid, acest loc fiind considerat” simbolul toleranţei între religii”.

Ajunşi la poarta muzeului din Crişeni, trecând prin poarta frumos sculptată, pe lângă cele câteva tăblițe care urează vizitatorilor ”Bine ați venit! ” în limbi diferite, am ajuns în curte unde am fost întâmpinați de către ghidul de la muzeu, domnul Szocs Lajos.Vreau să vă spun că este o persoană deosebită cu care am rezonat din primul moment şi care  care ne-a prezentat, punctele de interes (colecţia de troliţi, tăbliţe indicatoare personalizate), iar doamna Terez ne-a făcut o demostraţie privind realizarea pălăriilor, precum şi a unor decoraţiuni din paie. Atracția principală a muzeului este cea mai mare pălărie de paie purtabilă din lume, care a intrat și în Cartea Recordurilor și care a fost realizată în 12,5 zile, din 500 de metri de împletitură, 22.555 fire de paie și 1.800 metri de ață. Are 2 metri și cântărește aproape 3 kilograme, nu știu dacă pare mult sau puțin, cert e că atunci când vrei să o ții în echilibru pe cap cu borurile ridicate pentru o fotografie îți dai seama că nu e chiar puțin. În trecut, vizitatorii se pozau cu ea, dar, pentru a nu o deteriora de tot, s-a făcut o replică a ei, folosită în acest sens.

B-unicii şi-au achiziţionat câteva “amintiri” după care au fost invitaţi la o plimbare cu trăsura, ocazie cu care am aflat câte ceva şi despre “fântâna miraculoasă”care datează de circa 40 de ani.

În final am testat un babgulyás cu felii de pâine proaspătă şi o felie de cozonac într-o locaţie a unui întreprinzător local.

Pălăria jos în fața unui loc deosebit pe care B-unicii îl recomandă din toată inima!

Dr. Anca FLOREA,

Director, Căminul pentru persoane vârstnice Târgu Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.