Elevii reghineni, mai aproape de personalitățile orașului prin proiectul „Adoptă un mormânt” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1360 Vizualizări

Elevii reghineni, mai aproape de personalitățile orașului prin proiectul „Adoptă un mormânt”

Personalitățile care au marcat istoria Reghinului și nu numai, fac obiectul unui inedit proiect lansat de prof. Anabella Holircă, consilier local PNL, prin care elevii reghineni pot descoperi o parte din istoria Reghinului, prin intermediul celor care au făcut cinste orașului. Pe lângă interesul cuvenit vieții și activității acestor personalități reghinene, elevii au parte de un canon special, să le facă o vizită, în locul unde aceștia își duc somnnul de veci.

”Fericiți cei ce au pe cineva să îi pomenească” au fost cuvintele părintelui de la schitul Sf. Lazăr din Alba Iulia ce mi-au rămas în minte. Din nefericire pentru unii dintre înaintașii noștri, la mormintele lor nu mai are cine spune o rugăciune, nici cine să mai aprindă o lumânare. Aceste cuvinte, dar și articolul jurnalistului Robert Matei, în care povestea despre  uitarea unor oameni valoroși pentru Reghinul nostru, m-au determinat să găsesc o modalitate prin care să onorăm memoria strămoșilor, dar și să aducem tânăra generație mai aproape de cei ce au pus piatra de temelie pentru prezentul nostru. Așa cum mă așteptam, dascălii și elevii implicați au răspuns prezent inițiativei, astfel au identificat, cu ajutorul Simonei Bogdan și a preotului Dumitru Gherman, locurile de veci ale unor reghineni trecuți demult la cele veșnice, au îngrijit morminte (acolo unde a fost nevoie), au dus flori, au aprins o lumânare și au rostit o rugăciune”, a precizat prof. Anabella Katherina Holircă, consilier local PNL.

Vizite la mormintele lui Kohl Ştefan şi Georg Heiter

Demersului inițiat Anabella Holircă s-au alăturat profesorii din Reghin, respectiv Paula și Gheorghe Dărăban de la Colegiul ”Petru Maior” și  profesorii de istorie Géczi Enikő şi Székely Rozália, de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”.

În acest sens, elevele Farcaş Meda, Nistor Alexandra, Nicoară Sandra şi Ștefănescu Maria din clasa a X-a F, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, sub îndrumarea profesorilor de istorie Géczi Enikő şi Székely Rozália, au vizitat mormintele unor personalităţi reghinene precum  Kohl Ştefan şi Georg Heiter, cu scopul de a curăţa mormintele, de a le aprinde câte o lumânare şi a aşeza câte un ghiveci cu flori în amintirea lor.

„Am depănat amintiri legate de activităţile ornitologice alături de distinsul Kohl Ştefan, am vizitat locuri importante legate de viaţa celor două personalităţi: clădirile în care au trăit şi ateliere de fotografie şi respectiv de împăiat”, au precizat Géczi Enikő şi Székely Rozália,  profesori în cadrul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga”.

Aduceri aminte despre avocatul Ioan Harșia

Sâmbătă, 6 noiembrie, a vent rândul elevilor de la Colegiul „Petru Maior” din Reghin să participle la proictul inițiat de Anabela Holircă. Astfel, elevii din clasa a XI-a C au depus flori și au aprins lumânări la mormântul avocatului Ioan Harșia.

„O personalitate importantă pentru orașul Reghin, avocatul s-a născut într-o familie de țărani înstăriți, a primit o educație aleasă, obținând diploma de avocat și doctor în drept la Cluj! A apărat neobosit interesele românilor din regiune, iar în toamna lui 1918 participă la evenimentele revoluționare din Transilvania. A sprijinit învățământul românesc, a susținut expuneri organizate la școli de Astra în Reghin și a îndeplinit funcția de președinte al Comitetului școlar al Gimnaziului ,,Petru Maior” din Reghin. Nici aportul la unitatea națională, nici măiestria de care dădea dovadă, nu au contat în ochii bolșevicilor. În 1950, fără niciun fel de proces, avocatul este întemnițat la Gherla. Având probleme de sănătate, după un an, comuniștii îl eliberează cu domiciliu forțat la Reghin. S-a stins din viață în anul 1953 dar pe mormânt nu s-a dat voie să se scrie absolut nimic! Regimul dorea cu ardoare ca Harșia să fie dat definitiv uitării dar noi, cei de la Colegiul ,,Petru Maior” ne vom aminti de el”, a declarat prof. Paula Dărăban.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE