Sărbătoarea Sfântului Nectarie din Eghina Interviu
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 322 Vizualizări

Sărbătoarea Sfântului Nectarie din Eghina

Religia a devenit o cenușăreasă a materiilor predate la școală. Educația religioasă acasă este aproape inexistentă în anumite situații, copilul zilelor noastre nu știe să spună „Tatăl Nostru”, nu știe care sunt sărbătorile religioase și ce semnificație au. Haideți să-i povestim ce sărbătoare avem, astăzi, 9 noiembrie. Este ziua în care a fost canonizat de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol, marele isihast Sfântul Nectarie, care trăgea pe mulți la Hristos, revărsând în jurul lui pacea, bucuria și lumina cea necreată a Duhului Sfânt. Este Sfântul secolului XX, unul dintre cei mai mari sfinți contemporani cinstit de toți creștinii ortodocși și chiar de oamenii de altă credință. Câteva cuvinte despre acest mare lucrător al rugăciunii lui Iisus aflăm de la Sorina Cosma, profesoară de religie la Școala Gimnazială ” Emil Drăgan”, Ungheni.

Reporter: Iubind viața ascetică, tăcerea, smerenia, postul și milostenia, Sfântul Nectarie s-a numărat în ceata sfinților lui Dumnezeu.

Sorina Cosma: Începând cu seara zilei de 8 noiembrie 1920, când trece la cele veşnice, intrând în corturile drepţilor, la vârsta de 74 de ani, maicile de la Mănăstirea Sfănta Treime plângeau nemângâiate pentru pierderea părintelui lor duhovnicesc, dar aveau un sentiment de linişte şi de speranţă, care le pătrundea inimile, făcându-le să înţeleagă faptul, că au câştigat un mijlocitor de mare preţ în faţa Mântuitorului  Hristos. Părintele Nectarie avea să rămână un mijlocitor, pe care nu îl vor pierde niciodată, el va proteja în continuare mica lor insulă Eghina, aducând binecuvântarea şi bogăţia harului peste acele plaiuri ale Greciei. Acest lucru avea să fie confirmat de sute de ori, începând chiar cu acea noapte în care sufletul părăsise trupul.

Reporter: De ce Insula Eghina a devenit cel mai căutat loc de pelerinaj?

Sorina Cosma: Maica stareţă Xenia cea oarbă „l-a văzut” cu ochii cei duhovnicești și a avut atunci insiraţia să spună, că părintele lor nu este mort, că el trăieşte,vede totul şi se roagă pentru ei deja, ba mai mult, mănăstirea  va fi o prezenţă din ce în ce mai întărită în viaţa insulei. Ea aduce cu emoţie aminte de ceea ce spunea părintele, în timpul vieţii. Ca un far spiritual şi părinte duhovnicesc, le repeta această profeţie:”În aceste locuri pustii se va ridica în curând o mare catedrală, se vor  face drumuri, vor circula mii de maşini care vor aduce aici milioane de oameni să se închine, iar mănăstirea noastră va fi înfloritoare şi vestită în lumea întreagă.”  Toate s-au adeverit, în acest loc acum este Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina, cunoscută mai ales pentru păstrarea în măreața ei biserică a Moaștelor Sfântului Nectarie. Zilnic credincioșii se închină la moaștele Sfântului Nectarie și la mormântul său, insula Eghina devenind cel mai iubit loc de pelerinaj din toată Grecia.

Reporter: Sfântul Nectarie mângâia și odihnea pe toți cei care veneau la chilia lui. Se întâmplă și acum?

Sorina Cosma: La fel se întâmplă și acum, izbăvirea multora din cumplitele suferinţe trupeşti, începutul mântuirii lor, prin întoarcerea trup şi suflet către Dumnezeu, toate acestea prin intermediul minunilor şi al mijlocirii în faţa lui Dumnezeu a Sfântului Nectarie.

“Bucură-te, primăvara sfinţeniei ce alungi iarna din gând;

Bucură-te, vindecătorul bolnavilor;

Bucură-te, Sfinte Părinte Nectarie!”( Icosul al 7-lea ).

Sfântul Nectarie Taumaturgul este unul dintre cei mai iubiţi şi mai căutaţi sfinţi de câtre toţi credincioşii din Grecia de astăzi. Din persoana sfântului se revarsă mereu un duh de generozitate, de autojertfire,de atenţie, de participare, fără nicio grijă faţă de sine, o căldură care îî încăljeşte pe ceilalţi şi care le dă sentimentul că au dobândit putere şi îi face să simtă bucuria de a nu fi singuri.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE