Sprijinirea talentelor artistice, de la idee la succes Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 243 Vizualizări

Sprijinirea talentelor artistice, de la idee la succes

Una din marile probleme, dacă nu cea mai mare, când vine vorba de participarea la un eveniment cultural sau sportiv, o reprezintă partea financiară, în  cazul în care deplasarea la evenimentul cu pricina implică ieșirea  peste hotarele țării. Dintre variantele cele mai la îndemână ca tinerii cu talent artistic sau sportiv  să poată pleca în străinătate, ar fi sprijinul acordat de autoritățile locale.  În urma unui proiect de HCL se votează în consiliul local o alocare de fonduri și finanțarea este asigurată.

Recentul caz de la Reghin a răsunat în toată țara. Implicarea Asociației „Our Lifetime”, prin președintele său, Farcaș Mihai-Dan, într-o campanie inedită de strângere de fonduri pentru ca șapte tineri artiști din cadrul Asociației Culturale „Flori de pe Mureș” să poată participa la un festival-concurs în Republica Moldova, nu face decât să deschidă noi perspective în ce privește ajutorul care poate fi acordat acestor tineri. Rolul pe care comunitatea locală și-l poate asuma demonstrează cât de importantă este oferirea unei șanse celor talentați.

„Trebuie știut faptul că autoritățile locale și tot ce înseamnă autorități publice trebuie să adere la legislația în vigoare, care nu este complet adaptată pentru flexibilitatea de care are nevoie o asociație precum „Flori de pe Mureș”. Numărul de concursuri, locațiile acestora, nu se cunoaște ferm la început de an. Unele din ele necesită calificare prealabilă, pentru a primi invitație, cum de altfel a fost cazul invitației în Republica Moldova, iar mai nou în Ucraina, în Turcia și mai urmează. Însă pentru a sprijini talentele mureșene și a le da șansa să crească, trebuie să ne întoarcem și către comunitate. Numărul de proiecte culturale dintr-o comunitate cum e Reghinul sau chiar la nivel de județ, nu este  chiar atât de mare încât să nu poată contribui fiecare cu ceva. Prin cultură și educație tot comunitatea va avea de câștigat pe următorii 15-20 de ani”, afirmă Farcaș Mihai-Dan, președintele Asociației „Our Lifetime”.

Mesaj căre autorități

Nu este mai puțin adevărat că și cei implicați în acest fenomen, trebuie să-și dea silința, respectiv a face proiecte. Având astfel o bază de pornire, pot să bată cu succes la ușile celor în temă.

„În această acțiune pe care am întreprins-o, am învățat că sprijinul financiar  se poate obține doar dacă venim din timp cu proiecte. Cred că fiecare dintre noi cei  care avem asemenea activități ar trebui să batem la ușile autorităților care să ne învețe cum să facem proiecte din care se pot obține bani. Nu știu dacă sunt mulți, puțini, acești bani se pot întoarce către asociații și către lumea care face artă, pentru că despre asta e vorba. A fost o acțiune pe foarte repede înainte, în care s-a reușit strângerea în 24 de ore a sumei de 6.000 de lei necesară deplasării în Republica Moldova. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat cu trei săptămâni înainte, probabil că ar fi fost vorba de o deplasare cu avionul la Chișinău. Pe mine asta m-a învățat toată această acțiune, să merg să bat la uși. Am avut norocul să descopăr un om care știe la ce uși să bată, când trebuie să bată, fapt pentru care îi mulțumesc mult de tot domnului Farcaș Mihai-Dan. De aceea, mesajul către autorități este  să ne lase să batem la ușa lor și să ne arate cum să facem acel proiect, pentru că îl vom face cu siguranță”, a precizat prof. Marian Someșan, reprezentantul Asociației Culturale ”Flori de pe Mureș”.

Modalități de sprijinire a artiștilor reghineni

După ce au cucerit tot ce se putea cuceri la Festivalul-concurs „Constelația talentelor” de la Chișinău, Republica Moldova, desfășurat în perioada 28-31 octombrie, Alexia Paula Friciu, Maria-Antonia Lazăr, Diana Tișe, Ioana Cristina Olaru, Istvan Andrei, Nectarie Pașcanu și Denisa Sabău vor avea parte de o nouă deplasare peste hotarele țării, mai exact în Ucraina, la Cernăuți, cu ocazia „Festivalului Românismului” care va avea loc la finele lunii noiembrie.

Toți cei care doresc să sprijine deplasarea acestor tineri artiști reghineni în Ucraina o pot face prin intermediul campaniei organizate de către Asociațoa „Our Lifetime”. În acest moment donațiile se pot primi prin transfer bancar, în contul dedicat acestei acțiuni (Asociația OUR LIFETIME, CIF-42043104 : RO91BTRLRONCRT0533501802 (LEI) )

„Poți dona ca anonim, sau putem să te adăugăm listei de susținători ai valorilor culturale ale Reghinului. Dacă ești companie, să știi că suma poate fi dedusă conform legislației în vigoare. Completează formularul de mai jos, dacă dorești să nu rămână donația ta anonimă, sau dacă dorești să o deduci: https://forms.office.com/r/N5z4vcg3rd”, a precizat Farcaș Mihai Dan, președintele Asociației „Our Lifetime”.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE