Meseria armelor cheamă noi recruți Altele
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 569 Vizualizări

Meseria armelor cheamă noi recruți

În cadrul unui exercițiu militar organizat în data de 4 noiembrie, în apropiere de localitatea Sângeorgiu de Mureș, generalul-maior Tiberiu Șerban, comandantul Comandamentului Forțelor de Operații Speciale (FOS), a ținut să transmită un mesaj de încurajare persoanelor care doresc să se alăture Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale și nu numai.

General-maior Tiberiu Șerban

Nu este ca în filmele cu Rambo

„Meseria armelor este, după părerea noastră, și vă spun asta în postura unui militar ce împlinește 30 de ani de vechime în Armata Română, vă spun sincer că n-aș schimba absolut nimic din trecutul meu, aș merge pe același drum. Perspectiva mea personală este că armata, în general, oferă niște oportunități aparte tuturor celor care vor să se alăture forțelor armate. Particularizând un pic pe problematica atractivității în domeniul Forțelor pentru Operații Speciale, pot să spun că, da, este un domeniu foarte foarte atractiv. Multă lume îl asociază cu acele filme unde Rambo făcea praf și pulbere în jurul lui. Eu aș spune, în ideea de a transmite un mesaj obiectiv și conform cu realitatea, și i-aș invita pe toți cei care vor să ni se alăture, să lase un pic de-o parte acele imagini cu Rambo, și să ia legătura cu toate structurile noastre care facilitează recrutarea ca să afle din toate punctele de vedere ce le poate oferi această meserie”, a transmis generalul-maior Tiberiu Șerban.

Necesitatea deținerii unor calităților deosebite

Generalul Tiberiu Șerban a explicat ce presupune asumarea acestei meserii, mai ales în cadrul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, ce variante există și ce ar trebui să știe noii recruți la început de drum.

„Se pot alătura unor structuri de  Forțe Speciale din structura Comandamentului de Forțe pentru Operații Speciale, unor structuri Comando, care de altfel se află tot în subordinea Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, și când vorbim de varianta Comando, ne referim și la varianta de Comando Naval dar și domeniul de Combat Terestru. Din punctul nostru de vedere este un domeniu foarte atractiv dar nu este un domeniu pentru oricine. Trebuie multă determinare, trebuie demonstrate niște calități intelectuale, motrice, fizice aparte astfel încât toate sarcinile care vor fi de îndeplinit, odată parcurs procesul de calificare, vor fi îndeplinite cu succes, pentru că este foarte important ca personalul, respectiv structurile de Forțe pentru Operții Speciale, odată angajate în luptă, să se întoarcă integre din punct de vedere fizic și psihic acasă. Suntem deschiși pentru toți cei care își manifestă interesul”, a mai precizat generalul-maior Tiberiu Șerban.

Amenințarea este aceeași și pentru femei

În ceea ce privește recrutarea femeilor în cadrul structurilor armate, există deschidere fără vreun fel de discriminare de gen, cu amendamentul că nu se pot face diferențe în ceea ce privește strategia de luptă și tot ce presupune aceasta, din motivul că amenințarea este la fel pentru orice soldat iar răspunsul de apărare sau de atac nu se diferențiază în funcție de gen.

„Este foarte recomandat pentru femei. Ne-am dori extrem de mult să avem colege printre Operatorii FOS dar nu putem face nicio diferență în privința testelor la care sunt supuși, în privința standardelor de calitate fizică, psihică. De ce? Pentru că odată angajați în luptă, operatorii trebuie să facă față acelorași solicitări, acelorași tipuri de amenințări pe care trebuie să le contracareze folosind tehnici, tactici și proceduri identice cu cele pe care le folosesc operatorii bărbați”, a adăugat generalul-maior Tiberiu Șerban.

„Norma noastră nu este cantitate, este calitatea”

În cele din urmă, Comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale a explicat ce reprezintă perioada de recrutare, cât timp se alocă procesului de formare militară, și   obiectivele pentru care se îndeplinesc aceste demersuri.

„Recrutăm atât din structura de forțe a Armatei Române, militari activi, și deopotrivă personal din mediul civil. E foarte important pe cine recrutăm, ca acele persoane să poată fi gata să înceapă efortul deosebit în care se înscriu pentru a ajunge în cele din urmă pentru obținerea statusului de Personal Calificat Forțe Speciale sau Comando. Perioada de calificare durează între 8 luni și un an de zile. Recrutarea se desfășoară 12 luni din 12. Are o caracteristică de continuitate. La acest moment suntem într-o fază în care suntem pe parcursul final al procesului de calificare. Sunt două procese dinstincte, procesul de recrutare care ne creează fundamentul de la care pornim cu procesul de selecție și evaluare. Deci am recrutat personalul, am tras concluzia după ce i-am testat că au potențial care poate fi dezvoltat, îi introducem într-un program de familiarizare cu intensitatea, cu complexitatea sarcinilor îi testăm din nou, și când suntem gata cu procesul de selecție și evaluare, spunem „da, din 200 de oameni, sunt aliniați pe linia de start un număr de 30 de oameni care pot să parcurgă în totalitate programul de calificare”. La sfârșitul acelul program de calificare, din 30, în funcție de puterea și hotărârea cursanților noștri, pot să rămână toți 30 sau poate să rămână unul, sau niciunul. Norma noastră nu este cantitate, este calitatea. Prin urmare nu ne-am propus o dezvoltare în masă pentru că nu este posibilă, ne propune o dezvoltare în primul rând pe fundament de calitate”, a mai explicat generalul-maior Tiberiu Șerban.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE