Ultimele trei spectacole Ro.Drama din acest an Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 126 Vizualizări

Ultimele trei spectacole Ro.Drama din acest an

Reprezentanții Companiei „Liviu Rebreanu” al Teatrului Național din Târgu Mureș anunță încheierea seriei de spectacole din acest an din cadrul proiectului Ro.Drama, cu trei evenimente speciale care vor fi transmise live pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al Companiei „Liviu Rebreanu“.

Potrivit site-ului oficial, spectacolele lectură vor avea în distribuţie majoritatea actorilor Companiei „Liviu Rebreanu“ şi vor beneficia atât de un acompaniament muzical evocator, cât şi de discuţii edificatoare pe baza textelor cu concursul unor invitaţi de specialitate. Formatul și abordarea e un melanj de spectacol lectură, podcast și seminar, fiecare sesiune constând atât din difuzarea live pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al Companiei „Liviu Rebreanu“, cât și dintr-o serie de dezbateri cu publicul din sală, pe fiecare text reprezentativ, selectat din dramaturgia românească din perioada interbelică.

”Titanic Vals” de Tudor Mușatescu

Astfel, joi, 11 noiembrie, de la ora 17.00, în transmisie live streaming din Palatul Culturii – Muzeul Județean Mureș – Secția Muzeul de Artă – Galeria de Artă Românească Modernă va avea loc „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, în coordonarea lui Rareş Budileanu.

Acţiunea piesei se desfășoară în casa lui Spirache, funcționar de provincie cu familie mare: soţia de-a doua (Dacia), 4 copii (Gena din prima căsătorie, Miza (Sarmisegetuza), fiii Traian şi Decebal) şi soacra Chiriachiţa. Unica speranţă de îmbogăţire a familiei e reprezentată de moartea unchiului Tache, fratele lui Spirache. Titlul metaforic face referire la răsturnarea de situaţie care declanşează „valsul” tulburărilor familiale, amoroase şi politice ale piesei: naufragiul vaporului Tracia (versiune autohtonă parodică a Titanicului), în care moare unchiul Tache. Ca urmare a moştenirii, familia se înalţă pe scara socială, parvine, adoptă tabieturi de aristocraţi. Dar viaţa e mereu imprevizibilă şi le pregăteşte câteva surprize eroilor noştri…

Cu participarea cvintetului de alamă „Neumarkt Brass” al Filarmonicii de Stat Târgu Mureș. Invitat: Claudiu Groza, teatrolog.

”Capul de răţoi” de George Ciprian

Vineri, 12 noiembrie, de la ora 17.00, în transmisie live streaming din Biblioteca Județeană Mureș – Sala de lectură, va avea loc „Capul de răţoi” de George Ciprian, în coordonarea Laurei Moldovan.

O comedie plină de simboluri și vervă ludică, o gimnastică a minții în care ideile se întâlnesc cu oamenii, poezia cu profunzimea, adevărul cu minciuna, logica cu absurdul. Ciprian aduce un aer nou, proaspăt, un nou fel de a scrie teatru, declarând război conformismului și rutinei, dezumanizării și ierarhizării.

Cu participarea „Transylvanian Cello Duo”, artiști ai Filarmonicii de Stat Târgu Mureș. Invitat: Mihai Ignat, dramaturg.

”Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian

Sâmbătă, 13 noiembrie, de la ora 17.00, în transmisie live streaming din Palatul Culturii Târgu Mureş – Sala Mică, va avea loc „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, în coordonarea lui Nicolas Cristache.

Jocul de-a vacanța, jocul de-a uitarea sau jocul de-a fericirea – după cum îl numește protagonistul operei – este un joc al spiritului, cu umor fin, care vorbește despre singurătate, fericire și dragoste, într-o existență individuală, neperturbată de societate și ferită de cotidian.

Cu participarea harpistei Nagy Emese, artistă a Filarmonicii de Stat Târgu Mureș. Invitate: Prof. univ. dr. Miruna Runcan, teatrolog şi Lect. univ. dr. Raluca Blaga, teatrolog.

Proiectul Interbelic Ro.Drama este continuarea firească a două programe culturale pilot, inițiate de Asociația pentru teatru „Liviu Rebreanu” și Teatrul Național Târgu Mureș: „Ro.Drama“ și „Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural“.

Acest proiect este co-finanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș, având ca parteneri instituţionali: Universitatea de Arte Târgu Mureș, Filarmonica de Stat Târgu Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Instituţia Prefectului Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, Muzeul Judeţean Mureş, Biblioteca Judeţeană Mureş, Palatul Culturii Târgu Mureş și Primăria Municipiului Târgu Mureș. Sponsorii proiectului sunt companiile de Azomureș şi Aquaserv.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE