Amendă de 2,4 milioane de lei pentru Kastamonu România Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 9018 Vizualizări

Amendă de 2,4 milioane de lei pentru Kastamonu România

Un complet de judecată al Secției Contencios Administrativ și Fiscal din cadrul Tribunalului Mureș a respins, în data de 14 octombrie 2021, apelul formulat de compania Kastamonu România SA Reghin împotriva sentinței civile nr. 273/29 martie 2021 pronunţată de Judecătoria Reghin în dosarul nr. 1267/289/2015*. Practic, în urma sentinței compania Kastamonu România SA Reghin va avea de achitat o amendă în cuantum de 2,4 milioane de lei (contravaloarea a 29.000 de metri cubi de lemn), sumă stabilită în urma unui control efectuat în aprilie 2015 de reprezentanți ai Gărzii Forestiere Brașov și Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

Aprilie 2015: Control cu surprize la sesizarea unui ONG

Controlul din aprilie 2015 a fost efectuat în urma unei plângeri efectuată de un ONG cu activitate în domeniul protecției mediului, iar în urma acestuia a fost găsită o cantitate de 29.000 de metri cubi de lemn asupra căreia plana suspiciunea că ar fi intrat ilegal în producție.

”Societatea cumpăra lemnul pe baza unor avize de însoțire a mărfii, unde erau notați metri cubi iar apoi erau introduși în sistemul de producție, respectiv în contabilitatea proprie a companiei, în tone. De fapt, ei cumpărau de pe piața neagră lemnul furat pe care îl “albeau”, prin introducerea lui în procesul de producție. Da, este o procedură similară cu spălarea de bani, dar în acest caz se “spăla” lemnul furat”, a scris, în data de 23 octombrie 2021, pe pagina sa de Facebook, deputatul USR Adrian Giurgiu care la acea vreme era activist în ONG-ul respectiv.

”Evident, au fost sesizate organele judiciare și a urmat amenda și confiscarea contravalorii acelei cantități, care s-a ridicat la aproape 2,5 milioane de lei. Procesul verbal a fost, în mod evident, contestat de societatea în cauză, în instanță, pe chestiuni de procedură. După un proces de ani buni, în martie 2021, Judecătoria Reghin a anulat în parte procesul-verbal de constatare a contravenției silvice și înștiințarea de plată, menținând sancţiunea complementară a confiscării, doar în ceea ce priveşte confiscarea unui volum de 7.928 metri cubi de material lemnos, având o valoare totală de 707.876,62 lei. Victoria a venit însă la instanța superioară. În 14 octombrie, după șase ani de la prima sentință pronunțată de Judecătoria Reghin, Tribunalul Mureș – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a pronunțat sentința definitivă, în dosarul 1267/289/2015. Practic, Tribunalul Mureș schimbă în parte sentinţa Judecătoriei Reghin, și respinge plângerea contravenţională formulată de societate. Acum, compania trebuie să plătească pentru 29.000 de metri cubi de lemn”, a mai precizat deputatul Adrian Giurgiu.

Martie 2021: Sancțiune atenuată de Judecătoria Reghin

Pe fond, disputa juridică dintre Kastamonu România SA (petent) și Garda Forestieră Brașov (intimat) și Inspectoratul de Poliție Județean Mureș (intimat) s-a aflat pe rolul Judecătoriei Reghin care în data de 29 martie 2021 a dispus următoarea soluție:

”Admite în parte plângerea
Soluția pe scurt: Admite în parte plângerea contravenţională formulată de petenta Kastamonu România, în contradictoriu cu intimata Garda Forestieră Brașov, şi intimatul Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, în consecinţă: Anulează în parte Procesul-verbal de constatare a contravenției silvice seria CCS nr. 0122098 din data de 20 aprilie 2015, în ceea ce priveşte măsura complementară a confiscării dispusă prin Procesul-verbal de confiscare valorică a materialului lemnos nr. 2786 din data de 16 aprilie 2015. Anulează în parte Procesul-verbal de confiscare valorică a materialului lemnos nr. 2786 din data de 16 aprilie 2015. Anulează în parte Înștiințarea de plată seria IP nr. 0110390. Menţine sancţiunea complementară a confiscării, dispusă prin Procesul-verbal de confiscare valorică a materialului lemnos nr. 2786 din data de 16 aprilie 2015, doar în ceea ce priveşte confiscarea volumului de 7.928 metri cubi material lemnos, având o valoare totală de 707.876,62 lei. Menţine în rest dispoziţiile Procesului-verbal de constatare a contravenției silvice seria CCS nr. 0122098 din data de 20 aprilie 2015, ale Procesului-verbal de confiscare valorică a materialului lemnos nr. 2786 din data de 16 aprilie 2015, precum şi ale Înștiințării de plată seria IP nr. 0110390. Respinge în rest cererile formulate de petentă, ca neîntemeiate. Obligă intimaţii, în solidar, la plata către petentă a sumei de 6.600 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.”

Octombrie 2021: Amenda din 2015 menținută de Tribunalul Mureș

Soluția Tribunalului Mureș din data de 14 octombrie 2021 este definitivă și are următorul conținut:

”Respinge apelul formulat de apelanta petentă SC Kastamonu România SA împotriva sentinței civile nr. 273/29 martie 2021 pronunţată de Judecătoria Reghin în dosarul nr.1267/289/2015*. Admite apelul formulat de apelanta intimată Garda Forestieră Brașov împotriva sentinței civile nr. 273/29 martie 2021 pronunţată de Judecătoria Reghin în dosarul nr. 1267/289/2015*. Schimbă în parte sentinţa de mai sus în sensul că respinge plângerea contravenţională formulată împotriva provesului verbal de constatare seria CCs nr. 0122098/16 aprilie 2015.”

Pierderi de 146 de milioane de lei în ultimii trei ani

Conform www.listafirme.ro, principalul portal care furnizează informații despre firmele din România, Kastamonu România SA are ca obiect de activitate ”tăierea și rindeluirea lemnului”, este deținută în proporție de 100% de compania Keas Holding BV din Olanda și are trei administratori, toți cetățeni turci: Yildiz Haluk, Kigili Mehmet Avni și Kigili Ahmet Yahya.

Anul 2020 nu a fost prea fast pentru fabrica din Reghin, indicatorii tehnico-economici raportați fiind următorii: cifră de afaceri de 658,7 milioane de lei, pierdere netă de 31,2 milioane de lei și număr mediu de angajați de 837, cu 26 mai puțini decât anul anterior, și cu 63 mai puțini comparativ cu anul2018.

Potrivit aceleiași surse, în ultimii trei ani raportați, adică între 2018 și 2020, Kastamonu România SA a avut o cifră de afaceri cumulată de 1,96 de miliarde de lei și pierderi nete cumulate de 146 de milioane de lei.

Joi, 4 noiembrie, cotidianul Zi de Zi a solicitat un punct de vedere oficial companiei Kastamonu România SA pe tema speței, dar până la închiderea ediției acesta nu a fost remis. Facem precizarea că în cazul în care va fi elaborat un punct de vedere, redacția Zi de Zi va publica poziția oficială a companiei Kastamonu România SA.

UPDATE – Drept la replică din partea companiei Kastamonu România

În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la articolul apărut în edițiile print și online ale cotidianului Zi de Zi intitulat “Amendă de 2,4 milioane de lei pentru Kastamonu România”, ținând cont de prevederile legale, reprezentanții Departamentului de Relații Publice și Comunicare al companiei Kastamonu România SA Reghin au solicitat luni, 15 noiembrie, publicarea unui drept la replică.

”La sfârșitul anului 2013, în urma unui control efectuat la societatea noastră, Garda Forestieră Brașov a considerat că o cantitate de 29.000 de metri cubi de lemn a fost achiziționată de Kastamonu Romania SA fără a avea documente de proveniență.

În fapt, societatea noastră a achiziționat material lemnos, în baza contractelor de achiziții și cu documente legale (aviz și factură fiscala). SC Kastamonu Romania SA nu întreprinde operațiuni de exploatare forestiera, materialul lemnos folosit in producție fiind achiziționat de la furnizori certificați.

Întrucât recepția marfurilor se efectuează în tone, fiind considerată o unitate de măsură exacta pentru producția noastră, la momentul raportării în programul național SUMAL, care se face în metrii cubi, societatea a transformat cantitățile recepționate din tone în metri cubi, în baza unor coeficienții medii de transformare, neexistând o metodă reglementată în acest sens. Având în vedere aspectele relatate este evident că nu a existat nicio intenție de fraudă din partea societății noastre.

În mod firesc, SC Kastamonu România SA a contestat procesul verbal încheiat atunci, considerând că faptele reținute de Garda Forestieră nu îndeplinesc condițiile unei contravenții.

Mai mult, expertiza tehnică de specialitate a relevat o diferență de numai 7.928 metri cubi, față de cei 29.000 metri cubi stabiliți de Garda Forestieră și, ca urmare, instanța de fond a procedat, prin sentință, la diminuarea valorii prejudiciului.

În contextul în care motivarea hotârârii Tribunalului Mureș la care se face referire în articolul menționat nu a fost comunicată până la această dată, nu putem comenta, deocamdată, soluția acestei instanțe.”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!