Home / Cultură / Cercetarea, conservarea și valorificarea patrimoniului cultural, în atenția Muzeului de Științele Naturii

Cercetarea, conservarea și valorificarea patrimoniului cultural, în atenția Muzeului de Științele Naturii

Distribuie

Secția de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș a organizat joi, 4 noiembrie cea de-a XV-a ediție a Conferinței internaționale de comunicări științifice „Preocupări recente în cercetarea, conservarea și valorificarea patrimoniului cultural”. Datorită restricțiilor impuse de situația pandemică actuală din România, conferința s-a desfășurat online.

„Conferința a urmărit valorizarea preocupărilor din anii 2021 și 2021 în cercetarea, conservarea și valorificarea  patrimoniului muzeal, pentru Secțiunea Științele naturii, precum și programele și proiectele educaţionale, având la bază promovarea patrimoniului muzeal, dedicate publicului larg în general și publicului școlar, în special, care s-au dovedit a fi de succes, pentru Secțiunea Pedagogie muzeală. Toate acestea s-au realizat din dorința și efortul susținut de diversificare a ofertei educaționale a Muzeului Județean Mureș și cel de asigurare a unei bune vizibilități a Muzeului”, a precizat  Daniela-Ramona Botoș, șef de secție Secția de Științele Naturii, Muzeul Județean Mureș

Programul conferinței a cuprins comunicări din următoarele domenii: botanică, zoologie, paleontologie, mineralogie, muzeologie și pedagogie muzeală în domeniul științelor  naturii.

La cele două secțiuni de comunicări programate simultan, s-au înscris 38 de participanți (profesori universitari, cercetători științifici, muzeografi, conservatori muzeali, educatori muzeali, profesori din învățământul preprimar, primar, gimnazeal și liceal) de la 8 instituții muzeale, 5 instituții de învățământ universitar, 3 instituții de învățământ preuniversitar și 1 organizație non-guvernamentală.

Au participat reprezentanți din partea Muzeului Național Brukenthal din Sibiu și Complexul Muzeal Național Neamț din Piatra-Neamț), precum și invitați din partea  Muzeului Județean Teleorman din Alexandria, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța – Delfinariu, Muzeul Olteniei din Craiova, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești – inclusiv Muzeul „Casa de Târgoveț din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea” din Ploiești și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea – Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării). Seria instituțiilor participante  a fost întregită de UK Centre for Ecology & Hydrology; Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Chișinău din Republica Moldova; Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Cibotaru” Chișinău din Republica Moldova; Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Pitești;  Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș; Universitatea Sapientia din Târgu Mureș și Institutul de Biologie București al Academiei Române); 3 instituții de învățământ preuniversitar (Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș, Grădinița cu Program Prelungit „Paradisul Copilăriei” din Târgu Mureș și Grădiniţa cu Program Prelungit  Nr. 12 din Târgu-Mureş); 1 organizație non-guvernamentală  (Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș).  

Comunicările prezentate vor fi publicate ulterior în  volumul XXXL al Revistei Marisia, Studii și materiale, Științele Naturii, precum și în volumul VII al Revistei  Pedagogie muzeală, Științele Naturii.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.