Home / Religie / Parastas în memoria Părintelui Ghelasie

Parastas în memoria Părintelui Ghelasie

Distribuie

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent sâmbătă, 13 noiembrie, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, prilej cu care a săvârșit slujba parastasului la împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice a arhimandritului Ghelasie Țepeș, stareț al mănăstirii în perioada 1998-2020. „În ziua în care Biserica noastră face pomenirea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara. Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, după care a oficiat slujba parastasului la împlinirea unui an de la trecerea în veșnicie a arhimandritului Ghelasie Țepeș, stareț al acestei vetre monahale în perioada 1998-2020”, au precizat reprezentanții Arhiepiscopueu Alba Iulia, citați de www.reintregirea.ro.

Potrivit acestora, Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara a fost înființată în anul 1997, ca urmare a dorinței credincioșilor dreptslăvitori de aici și a protopopului Ioan Boian. În anul 1998, părintele Ghelasie Țepeș, dimpreună cu alți patru viețuitori ai Mănăstirii Lupșa, au sosit la nou-înființatul așezământ monahal din vecinătatea vechii Cetăți medievale a Sighișoarei. Stareț al mănăstirii vreme de 20 de ani Părintele Ghelasie Țepeș a fost stareț al acestei vetre monahale timp de mai bine de două decenii, până în clipa trecerii sale la cele veșnice, în data de 15 noiembrie 2020. Slujba înmormântării arhimandritului Ghelasie a avut loc două zile mai târziu, fiind oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, dimpreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, mormântul preacuvioșiei sale fiind pregătit în interiorul complexului Mănăstirii al cărei stareț a fost timp de 22 de ani. „În raport cu viaţa viitoare, viaţa aceasta de acum nu este decât viaţa puișorului din ou și a pruncului din pântecele mamei sale. La capătul drumului pământesc, ne așteaptă moartea care, de fapt, este preludiu al învierii și «naștere» la viața cea nouă și veșnică, precum o percepea Sfântul Ignatie Teoforul. Iată de ce este foarte important să evităm grijile mărunte și să ne punem energia în slujba binelui, conștienţi de roadele ce vor veni. Prin lupta contra păcatului și prin înfruntarea greutăţilor, ne vom înfrumuseţa viaţa, făcând din ea urcuș spre înviere și pregătire pentru «zborul spre cer», după expresia Sfântului Paisie Aghioritul”, au fost cuvintele ÎPS Irineu adresate credincioșilor cu prilejul slujbei de pomenire a părintelui Ghelasie Țepeș.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.