Țigările fără fum și riscurile acestora Sanatate
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 278 Vizualizări

Țigările fără fum și riscurile acestora

Cu ocazia celebrării „Zilei Naționale fără tutun” reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș au demarat o campanie de informare cu privire la riscurile pe care le prezintă produsele noi emergente de tipul ENDS (Electronic Nicotine Delivery Systems) și HTP (Heated Tobacco Products). În acest context, reprezentanții DSP Mureș au publicat pe pagina web a instituției, www.aspms.ro, o analiză bazată pe mai multe studii realizate la nivel național și mondial. Potrivit sursei citate, marketingul și comercializarea acestor dispozitive pot permite companiilor de tutun să ocolească interdicțiile de publicitate și consum în spații publice.

Conform datelor celui mai recent raport OMS (Organizația Mondială a Sănății) referitor la produsele nou emergente, în prezent nu există dovezi suficiente pentru a concluziona că HTP sunt mai puțin dăunătoare decât țigările convenționale dar există o îngrijorare crescândă cu privire la faptul că, deși pot expune utilizatorii la niveluri mai scăzute ale unor substanțe toxice decât țigările convenționale, pot expune la niveluri mai ridicate ale altor toxici.

Respectiva analiză informează că vânzările totale pentru HTP în 2016 au fost de 2,1 miliarde de dolari, și se așteaptă să ajungă la 17,9 miliarde de dolari până în 2021. Potrivit aceleiași surse, ENDS au fost dezvoltate pentru prima dată de companii independente de industria tutunului, dar producătorii din industria tutunului au intrat pe piața ENDS. În 2014, ENDS a generat 2,76 miliarde de dolari în vânzări globale, crescând la 15 miliarde de dolari în 2019.

Program Național Stop Fumat

Conform aceleiași surse, la nivel național ca suport pentru renunțare la tutun se oferă NRT (Nicotine Replacement Therapy) și/sau servicii de renunțare (cel puțin unul dintre acestea fiind finanțat de la bugetul public). Din anul 2011, acoperirea națională pentru serviciile de renunțare la tutun a scăzut datorită reducerii fondurilor alocate Programului Național Stop Fumat. Programul Național Stop Fumat, program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în 2007 şi este coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Progamul este susținut de echipe de medici si psihologi din mai multe orașe din România și are ca obiectiv acordarea sprijinului prin consiliere psihologică de specialitate și acces la tratament complet persoanelor care fumează. Programul Naţional Stop Fumat include: o linie telefonică cu apel gratuit (TelVerde: 0800 878 673) înscris pe fiecare pachet de produse din tutun pentru fumat pentru orice persoană interesată de renunțarea la fumat ce poate intra în legătură cu un specialist pentru a primi mai multe detalii, consiliere psihologică privind renunţarea la fumat prin întâlniri periodice cu un psiholog, acces la medicamente gratuite ce ușurează procesul de renunțare la fumat.

„Pentru ca România să îşi îndeplinească obligaţia asumată în cadrul Planului global de acţiune împotriva bolilor netransmisibile de reducere a consumului de tutun până în anul 2025 cu 30% faţă de anul 2010, este necesar ca prevalenţa fumatului curent (zilnic şi ocazional) să ajungă în anul 2025 la 21,8% iar a fumatului zilnic – la 18,4% din populaţia cu vârsta peste 15 ani. În acest sens, ar fi necesară monitorizarea și aplicarea eficientă a legislației existente în materie de interzicere a fumatului în spații închise sunt importante pentru a proteja publicul de expunerea la fumul de tutun. În plus, este important ca prevederile legislației anti-fumat din România să fie extinse și asupra produselor cu tutun încălzit și a țigărilor electronice”, se mai precizează în analiza de sițuație publicată pe pagina web a DSP Mureș.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE