Home / Cultură / Dan Coman aduce poezia de la Bistrița la Colegiul Național Unirea

Dan Coman aduce poezia de la Bistrița la Colegiul Național Unirea

Echipa proiectului „Scriitori la școală” anunță încheierea seriei de întâlniri dintre scriitori și elevi prin prezența poetului bistrițean Dan Coman care va susține ultima  lecție interactivă de literatură română contemporană pentru trei clase de elevi ale Colegiului Național „Unirea“,  de joi, 18 noiembrie, la clasele a XII-a E, a X-a A şi a XII-a C, cu sprijinul doamnelor profesoare Melania Bândilă, Maria Motorga şi Consuela Pop. Evenimentul este organizat de Asociația Podium în cadrul proiectului Scriitori la școală – 2021.

Dan Coman, premiant național și internațional

Potrivit sursei citate, Dan Coman este o personalitate marcantă a literaturii române contemporane, fiind și unul dintre fondatorii festivalului Poezia e la Bistrița. Scriitorul s-a născut la 27 iulie 1975 în Gersa, Bistrița-Năsăud, România. A absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca în 1998, iar din anul 2000 lucrează ca profesor în Bistrița.  A debutat cu volumul de poezie anul cîrtiţei galbene (Timpul, 2003), urmat de ghinga (Vinea, 2005), Dicţionarul Mara (Cartier, 2009) şi Insectarul Coman (Charmides, 2017; Premiul Radio România Cultural, Premiul Observator cultural, Premiul Cartea de poezie a anului 2017 la Gala tinerilor scriitori). În 2004 primeşte Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, Opera Prima, şi Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România. În 2010 obţine Premiul pentru poezie acordat de Radio România Cultural, iar în 2011, Vilenica Crystal Prize, Slovenia. A publicat de asemenea volumele de proză Irezistibil (Cartea Românească, 2010), Parohia (Cartea Românească, 2012; Polirom, 2017), Căsnicie (Polirom, 2015, 2016) şi aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată (Polirom, 2019). Textele sale au apărut în mai multe antologii și reviste din SUA, Canada, Belgia, Franța, Suedia, Germania, Italia, Serbia, Slovenia, Albania, Rusia, Cehia, Polonia, Spania etc. Din 2009 organizează, împreună cu Marin Mălaicu-Hondrari și Gavril Țărmure, Festivalul Internațional de poezie și muzică Poezia e la Bistrița.

Despre proiectul Scriitori la școală

Opt autori și autoare se întâlnesc, în timpul orelor de literatură română sau maghiară, cu elevi de la șapte licee din Târgu Mureș. Asociația Podium continuă, astfel, inițiativele menite să creeze întâlniri autentice între publicul tânăr, scriitori contemporani și cadre didactice. În total, vor beneficia de orele de literatură susținute de autori și autoare aproximativ 600 de elevi.

Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida și Horia Marchean vor susține ore de literatură pentru elevi de la Liceul Vocațional de Arte, Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”.

Fiecare scriitor se va întâlni cu elevi din cel puțin trei clase ale unui liceu, în timpul orelor de română sau maghiară.

În cadrul primelor trei ediții ale proiectului, Asociația Podium, cu ajutorul a peste 20 de profesoare și profesori, a organizat întâlniri cu 23 de scriitori și scriitoare la care au participat peste 1600 de elevi.

Sponsorul principal al ediției din 2021 este compania Reea. Proiectul Scriitori la școală este cofinanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale.

Update:

Echipa „Scriitori la școală” a anunțat amânarea întâlnirii din data de joi, 18 noiembrie, a poetului bistrițean cu cele trei clase de elevii ale Colegiului Național Unirea, din motive de sănătate.

„Din păcate, suntem nevoiți să amânăm întâlnirea dintre Dan Coman și elevii de la Colegiul Național Unirea, din motive care țin de sănătatea unei persoane din familia autorului. Vom încerca să reprogramăm evenimentul. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, au transmis reprezentanții echipei „Scriitori la școală”.

Mălina MORARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

EXCLUSIV. Cum arată tablourile cumpărate cu 144.000 de lei de Primăria Târgu Mureș

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă, în exclusivitate, lotul de tablouri achiziționat în luna noiembrie …