Home / Administratie / Proiect ”Anghel Saligny” pentru modernizarea DJ 135A

Proiect ”Anghel Saligny” pentru modernizarea DJ 135A

Consilierii județeni au aprobat miercuri, 3 noiembrie, într-o ședință extraordinară de lucru, cererea de finanțare pentru obiectivul de investiții „Modernizarea unui tronson de drum județean DJ 135A Viforoasa – Neaua – Miercurea Nirajului – Hodoșa intersecția cu DJ 153”, în vederea depunerii solicitării de finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Investiția este estimată la valoarea de 17.640.997 de lei, cu TVA inclus, din care 175.410 de lei, cu TVA inclus, reprezintă cheltuieli neeligibile.

”Drumul judeţean DJ 135A Viforoasa – Neaua – Miercurea Nirajului -Hodoșa – intersecția cu DJ 153,propus pentru modernizare, face parte din categoria drumurilor judeţene, asigură legătura între localitățile Hodoșa și Sâmbriaș și municipiul Reghin. Terenul pe care se întinde drumul judeţean studiat se află în extravilanul comunei Hodoșa, face parte dindomeniul public al Judeţului Mureş, și se situează pe teritoriul administrativ al unităților administrative-teritoriale Hodoșa, Gornești și Beica de Jos. Drumul judeţean propus pentru modernizare se află între poziţiile kilometrice 32 plus 826 şi kilometrul 36 plus 988, având lungimea totală de 4,162 kilometri şi clasa tehnică ”V”. În prezent acest tronson de drum judeţean se prezintă în stare tehnică neadecvată desfăşurării traficului rutier în condiţii de siguranţăşi confort. Sistemul rutier este alcătuit dintr-o pietruire primară”, se precizează în Referatul de aprobare aferent proiectului de hotărâre.

Detalii despre proiect

Conform aceleiași surse, în documentaţia tehnico-economică ”se propun a se executa următoarele lucrări: asfaltarea părţii carosabile, colectarea apelor pluviale de pe partea carosabilă şi evacuarea lor către emisari, realizarea semnalizării rutiere, amenajareaacceselor la proprietăţi, amenajarea intersecţiilor, realizarea lăţimii carosabile necesare unui drum judeţean de clasa tehnică „IV”.

La finalizarea lucrărilor, drumul respectiv va avea următoarele elemente geometrice: lățimea platformei de drum – 8 metri; lățimea părții carosabile, cu două benzi de circulație – 6 metri – lățimea acostamentelor – un metru, din care 0,25 de metri bandă de lărgire cu același sistem rutier ca suprafața carosabilă, iar 0,75 de metri din piatră spartă.

”Podețele de subtraversare deteriorate se vor înlocui, se vor executa 18 podețe noi pentru a asigura evacuarea apelor cu cameră de cădere și timpane din beton armat. Se vor realiza 40 de accese la proprietăți aflate în vecinătatea drumului județean cu tuburide beton de diametru de 600. Se vor realiza ziduri de sprijin în lungime totală de 1.706 metri liniari. Cele șase drumuri laterale se vor amenaja pe o lungime de 25 de metri cu același sistem rutier ca drumul județean. Se vor prevedea semnalizare vertical, indicatoare de circulație, și semnalizare orizontală, marcaje rutiere, parapete metalice deformabile tip „Semi Greu” în lungime totală de 1.559 de metri. Se va executa dren de fund de șanț pe o lungime de 3.277 metri liniari”, se menționează în același Referat.

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

INEDIT. Peșteră virtuală, în Muzeul de Științele Naturii din Târgu Mureș

Consiliul Județean Mureș a atribuit, în data de 2 decembrie 2021, societății Eltek Multimedia SRL …