Home / Cultură / FOTO: Castelul Teleki, în haine noi de ziua Cancelarului!

FOTO: Castelul Teleki, în haine noi de ziua Cancelarului!

Distribuie

Haine noi – aniversare – de sărbătoare – peste secole – arc peste timp – de ziua în care s-a născut cel care a fost contele Sámuel Teleki. 17 noiembrie 1739. Miercuri, 17 noiembrie, Castelul Benedek Teleki din Dumbrăvioara a fost renovat de ziua de naștere a Cancelarului Teleki Sámuel.

Contele Sámuel Teleki și ideea înfiinţării acestei biblioteci i se conturează în timpul studiilor umaniste şi ştiinţifice pe care le-a urmat în principalele centre culturale din Olanda, Franţa, Elveţia (1759-1763), când vizitează biblioteci publice şi particulare renumite şi se interesează de modul de organizare a unor asemenea colecţii, devenind astfel un bibliofil competent.

Vasta sa cultură va sta la baza criteriilor după care va alege cărţile care vor constitui colecţia destinată de la început uzului public.

Încă în timpul anilor de studiu Teleki a început colecţionarea cărţilor după un plan bine conturat, lărgind permanent aria de achiziţionare în întreaga Europă. Întors în ţară îşi va stabili reşedinţa la Dumbrăvioara, în judeţul Mureş. Continuă activitatea ştiinţifică şi activitatea de mecenat, ajutând financiar şcoli şi tineri care studiau în străinătate. Ca semn al recunoaşterii activităţii sale ştiinţifice, Teleki a fost ales membru al Societăţilor din Varşovia şi Göttingen.

În anul 1774 intră în viaţa publică fiind numit prefectul comitatului Târnava, mai apoi al comitatului Bihor. În anul 1787 Teleki se mută la Viena în urma numirii sale în funcţia de vicecancelar al Transilvaniei de către împăratul Iosif al II-lea, în 1791 devenind cancelar al Transilvaniei.

Capitala Austriei îi permite extinderea relaţiilor stabilite în vederea achiziţionării cărţilor. Teleki cumpără cărţi din 25 de oraşe ale Europei, reuşind în timpul celor 60 de ani de activitate să procure cele mai reprezentative opere ştiinţifice de la înfiinţarea tiparului.

Fondatorul bibliotecii a murit la Viena la 7 august 1822, fiind înmormântat în cripta familială de la Dumbrăvioara.

Președintele Fundației Benedek Teleki, profesor univ. dr. Benedek Imre, prevede și speră că spiritul novator, european și transilvănean al marelui înaintaș va fi far călăuzitor pentru activitatea și evenimentele gestionate de echipa fundației. Și întru memoria și respecutul umanistului Teleki Sámuel, dar și racordată la provocările contemporane.

Fundația Benedek Teleki își are sediul în castelul Teleki din Dumbrăvioara – castel achizitionat de familia Benedek Theodora și Imre acum câțiva ani.

(Redacția)


De asemenea, verificati

Reţeaua de screening a Spitalului Orăşenesc Luduş a devenit funcţională

Distribuie Femeile din grupul ţintă din Sighişoara şi împrejurimi sunt invitate să se programeze la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.