Leonard Azamfirei, rector UMFST: ”Astăzi, dragi studenți, voi sunteți speranța unei societăți mai bune!” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 366 Vizualizări

Leonard Azamfirei, rector UMFST: ”Astăzi, dragi studenți, voi sunteți speranța unei societăți mai bune!”

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, senatorul social-democrat Leonard Azamfirei, a transmis miercuri, 17 noiembrie, prin intermediul unei postări făcută pe pagina sa de Facebook, un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Studenților.

”Pe 17 noiembrie, în fiecare an, sărbătorim Ziua Internațională a Studenților, prilej cu care comemorăm evenimentele care au avut loc la Praga, în 1939, când o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină de la Universitatea Caroline a fost suprimată brutal de către ocupanții naziști. Opt studenți și un profesor au fost executați fără proces, în timp ce peste 1.200 de studenți au fost trimiși în lagărele de concentrare, dintre care cel puțin 20 nu au supraviețuit condițiilor dure de detenție.

Tot pe 17 noiembrie, în anul 1989, revoltele din Praga, la care au participat peste 15.000 de studenți, au marcat debutul Revoluției de Catifea, începutul sfârșitului regimului comunist în Cehoslovacia.

Tentative similare de schimbare a regimurilor politice au mai avut loc atât în Grecia, cât și în România. Astfel, destinul statelor din Europa Centrală și de Est nu mai era decis pe tabla de șah a marilor puteri, revoluțiile din regiune fiind animate de mișcările civice, generate în bună măsură de protestele studențești.

În același an, elanul a zeci de mii de locuitori din Beijing care s-au solidarizat cu peste 100.000 de studenți a fost dizolvat violent în Piața Tiananmen. Nu se cunoaște cu exactitate numărul victimelor, dar istoricii estimează că sute de oameni au fost uciși și mii răniți în Piața Păcii Divine din Beijing (Tiananmen), China.

Îndrăzneala și sacrificiul tinerilor intelectuali din centrul și răsăritul Europei au creat un punct de cotitură în destinul popoarelor din regiune. Acele generații sunt cele care ne-au oferit libertatea și democrația de care ne bucurăm astăzi. Este moștenirea lor, dar istoria nu s-a oprit în loc.

Astăzi, dragi studenți, voi sunteți speranța unei societăți mai bune! Vă aflați la vârsta la care puteți învăța atât din succese, cât și din eșecuri. Aveți creativitatea și puterea de a avansa pe hotarul cunoașterii pe care l-am descoperit noi, dascălii și părinții voștri. Vă croiți propriul drum în viața dar, în egală măsură, investiți și în viitorul întregii țări.

17 noiembrie 2021 este o zi specială pentru că celebrăm 80 de ani de când Ziua Internațională a Studenților a fost marcată pentru prima dată la Londra, în anul 1941.

La mulți ani tuturor studenților!

La multi ani, Universitāții de Medicinā, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș!”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE