Clădirea Prefecturii, luminată în „culoarea speranței” Sanatate
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 147 Vizualizări

Clădirea Prefecturii, luminată în „culoarea speranței”

Clădirea Prefecturii județului Mureș a fost luminată miercuri, 17 noiembrie, în culoarea turcoaz, culoare simbolică pentru lupta împotriva cancerului de col uterin. Evenimentul a marcat prima ediție a „Zilei internaționale de eliminare a cancerului de col uterin”, organizată sub egida Organizației Mondiale a Sănătății la care au participat managerul proiectului, Cosmina Uzun, Mariana Cernat, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, coordonatorul centrului de screening, Béla Szabó și coordonator partener, Septimiu Voidăzan.
„Este prima ediție a „Zilei internaționale de eliminare a cancerului de col uterin”. Mulțumim gazdelor noastre care ne-au pus la dispoziție clădirea, Instituția Prefectului, mulțumim doamnei prefect, Mara Togănel care ne sprijină în toate demersurile pe care le întreprindem și conducerii Consiliului Județean Mureș, domnului președinte Péter Ferenc și domnului vicepreședinte Georgescu”, a transmis managerul proiectului, Cosmina Uzun.
Programul de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin este un proiect derulat în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Știință, Tehnologie și Farmacie (UMFST) „George Emil Palade” Târgu Mureș, cofinanțat prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
„În calitate de manager al Spitalului Clinic Județean Târgu Mureș, dar mai ales în calitate de femeie, doresc să invit și să recomand persoanelor de sex feminin efectuarea de controale medicale periodice pentru depistarea cancerului de col uterin. Un control medical periodic poate să îți salveze viața. Implementarea acestui proiect de către echipa Spitalului Clinic Județean de Urgență reprezintă recunoașterea eforturilor din ultimii ani pentru derularea screeningului în cadrul Programului Național”, a specificat Mariana Cernat.


Mesaj de încurajare pentru femei


Potrivit informațiilor furnizate în cadrul evenimentului, cancerul de col uterin este detectat la femeile tinere, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, în stadii foarte avansate la care se detectează foarte multe leziuni precursoare ale acestui tip de cancer. În această idee, profesorul universitar doctor Béla Szabó, încurajează la rândul său femeile să se înscrie în acest program, explicând că procedurile de testare nu sunt dureroase, punctând faptul că acest screening chiar poate salva vieți.
„N-am decât să urez succes acestui proiect pentru că practic noi suntem acei oameni care suntem în deplină cunoștință a acestui fenomen care se numește cancerul de col uterin. Din păcate suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește frecvența acestei boli în condițiile în care știm despre această boală că poate fi prevenită aproape sută la sută. Salut acest proiect pentru că este într-adevăr un proiect de sănătate publică care se adresează întregii populații indiferent că cineva este asigurată sau nu, și dorim să facem un screening la o populație cât mai mare și asta implică două lucruri: organizare, condiții, finanțare din partea proiectului, și complianță din partea populației. Pentru că fără o colaborare bună între populație și sistemul sanitar, acest succes nu este asigurat. Și eu îndemn cât mai multe femei să se prezinte la acest screening, este unul nedureros, foarte ușor de efectuat și cu un randament foarte bun de peste 96% în detecția cancerului de col uterin”, a informat Béla Szabó, coordonatorul centrului de screening.


Program pentru 170.200 de femei


Acest program se adresează unui grup țintă de 170.200 de femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, femei sănătoase, asimptomatice, care nu au afecțiuni ale sistemului genital. Campaniile de conștientizare vor fi realizate prin intermediul rețelelor de socializare, a televiziunii, a presei scrise, pentru a asigura canalele de comunicare potrivite transmiterii acestui mesaj. În cadrul aceluiași eveniment, profesorul universitar doctor Septimiu Voidăzan, care este și coordonator partener al proiectului inițiat, a informat cu privire la numărul de cazuri și decese apărute anual, pentru a atrage atenția asupra importanței detectării precoce a infectării cu virusul HPV și a prezentat detalii cu privire la prevenția primară și cea secundară.
„Venim cu mesajul pentru femeile din județul Mureș respectiv femeile din toate județele din regiunea Centru cu un mesaj important de conștientizare a poverii cancerului de col uterin ce se caracterizează prin grade crescute de incidență și de mortalitate. În fiecare an, în țara noastră se raportează peste 4.000 de noi cazuri, respectiv 1.800 de decese prin acest tip de cancer. Este foarte important ca femeile să conștientizeze acest aspect, să se prezinte la medicul specialist pentru controalele de rutină. Sunt anumite modalități prin care acest tip de cancer se poate preveni foarte ușor. Mă refer la preveția primară, vaccinarea care este foarte eficientă, prevenția secundară, acele teste de tip screening Babeș Papanicolau ce depistează în stadiul incipient leziunile precursoare cancerului, respectiv genotiparea HPV adică acele teste care pot să depisteze tulpinile oncogene care sunt asociate cu acest tip de cancer. Aceste tipuri de teste sunt foarte eficiente și sunt costeficiente. Îndemn ca aceste paciente să se prezinte la aceste controale. Noi promovăm starea de sănătate și dorim să prevenim această îmbolnăvire”, a adăugat Septmiu Voidăzan.
Potrivit informațiilor prezentate de către Cosmina Uzun, proiectul este dezvoltat la nivel regional, este inclus în Strategia Națională a României și are ca și miză colaborarea și întărirea capacității instituționale între toate autoritățile publice locale din regiunea Centru.

Mariana Cernat
Cosmina Uzun


Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE