Home / Cultură / Nou volum semnat de reghineanul Florin Bogdan

Nou volum semnat de reghineanul Florin Bogdan

Recent a văzut lumina tiparului un nou volum semnat de muzeograful reghinean Florin Bogdan intitulat intitulat ”Cartea românească veche în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”. Greutatea colecției de carte românească prezentată de Florin Bogdan este subliniată și de prezența celor trei unicate certe: Bucoavnă (Sibiu, 1792), Ceaslov (Sibiu, 1799) și Calendar (Buda, 1825). Acestora li se adaugă și câteva rarități precum: Sbornic slavon (Sebeș, 1580), Ceaslov (Govora, 1640), Poveste la 40 de mucenici (Bălgrad, 1689) sau Pâinea pruncilor (Bălgrad, 1702).

Potrivit autorului, fiecare exemplar prezentat beneficiază de o fișă de catalog în care se regăsesc informații precum bibliografia generală, dimensiunea (formatul), paginația, descrierea legăturii, descrierea stării de conservare, transcrierea notelor manuscrise și referințe pentru fiecare exemplar în parte. Finalul volumului propune și câteva reproduceri fotografice ale foilor de titlu sau fragmente ale unor cărți din colecțiile avute în vedere.

„Publicarea catalogului cărților românești vechi din colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia oferă o situație de ansamblu la momentul anului 2021. Introducerea în circuitul științific, publicarea ex-libris-urilor și a însemnărilor oferă acces la surse istorice, unele dintre acestea fiind inedite. Suntem convinși că identificarea altor fragmente din cărțile păstrate în aceleași colecții precum și achiziționarea unor noi exemplare11 vor duce la necesitatea unor intervenții în actualul catalog și o posibilă re-editare a acestuia”, a precizat Florin Bogdan.

(A. Z.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Pregătiri pentru redistribuirea parcărilor acoperite din Târgu Mureș

Președinții asociaților de proprietari din Târgu Mureș au primit marți, 7 decembrie, o solicitare din …