Informații utile privind instalația electrică din casă Stiri
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 378 Vizualizări

Informații utile privind instalația electrică din casă

Specialiștii Delgaz Grid și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) recomandă tuturor persoanelor anumite sfaturi importante privind instalația electrică din casă, pentru a preveni incidente grave.

Potrivit informațiilor oferite de către reprezentanții IGSU, ,,defecțiunile apărute la instalațiile electrice au cauzat în primele 8 luni ale anului aproximativ 27% dintre incendiile din locuințe, adică peste 1.300 de incendii la nivelul țării”.

Astfel, pentru a preveni evenimente care pot avea urmări tragice trebuie să respectăm câteva reguli simple și să luăm măsuri imediat ce observăm că ceva este în neregulă cu instalația electrică din casă.

,,Fii atent la instalația electrică din casă și la aparatele pe care le folosești. Cheamă un electrician autorizat să verifice periodic siguranțele și instalația electrică sau ori de cate ori observi că ceva este în neregulă. Ține cont de sfaturile specialiștilor, nu a meșterilor de ocazie. Înlocuiește echipamentele defecte: cablurile cu izolația tăiată, prizele și întrerupătoarele care fac scântei etc. Nu lăsa persoane neautorizate să intervină la contorul de energie sau în firidele de palier, de bloc sau de cvartal. La aceste instalații trebuie să intervină doar personalul operatorilor de distribuție energie sau al companiilor desemnate de aceștia. La suplimentarea aparatelor electrice sau creșterea puterii acestora asigură-te, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate susţine sporul de consum. Dacă trebuie să faci modificări la instalaţia de utilizare din gospodărie, solicită avizul distribuitorului de energie şi personal autorizat pentru execuția lucrărilor”, au transmis reprezentanții Delgaz Grid și ai IGSU.

Specialiștii consideră că locuinţele de tip unifamilial sunt mai vulnerabile datorită unor factori precum tipul materialelor de construcții folosite sau incidența improvizațiilor efectuate de proprietari ori persoane neautorizare la rețeaua electrică a locuinței sau a sistemelor de încălzire a acesteia.

,,Instalaţiile electrice interioare sunt în proprietatea consumatorilor, fiind în responsabilitatea acestora să le utilizeze corect, să le verifice şi să le remedieze eventualele defecţiuni cu ajutorul specialiștilor. O deficienţă aparent minoră: contactele slăbite, comutatoare, prize sau tablouri electrice uzate poate duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave”, au mai transmis reprezentanții Delgaz Grid și ai IGSU.

Mai multe sfaturi și recomandări despre utilizarea în siguranță a surselor de energie și gaze pot fi găsite pe conturile de social media ale proiectului Romania Sigură.

Alexandra HAJA

Foto: www.reformex.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE