Home / Administratie / Strategie de dezvoltare locală pentru Acățari

Strategie de dezvoltare locală pentru Acățari

Distribuie

Conducerea Primăriei comunei Acățari a întocmit Strategia de Dezvoltare Locală a Comunei Acățari 2021-2027, document structurat în 120 de pagini, publicat pe pagina web a instituției, www.acatari.ro.

”Strategia de dezvoltare locală a comunei Acățari stabileşte o imagine clară a obiectivelor strategice pentru perioada 2021-2027. Acest document este un instrument de lucru care permite focalizarea şi ajustarea continuă a eforturilor administraţiei publice locale în vederea creşterii gradului de bunăstare, a nivelului de trai al comunităţii locale. Este un instrument util, care permite identificarea nevoilor de dezvoltare, a potenţialului de dezvoltare a comunei, permite utilizarea eficientă a resurselor şi identificarea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor existente. Prin acest document va fi posibilă atragerea unor fonduri din surse rambursabile şi/sau nerambursabile”, se menționează în partea introductivă a documentului.

Aliniere la Strategia Europa 2030

În aceeași Strategie se mai precizează că programarea dezvoltării locale este ”deosebit de complexă” şi necesită ”consultarea tuturor actorilor din unitatea administrativ-teritorială a comunei”, proces care permite transparenţa decizională.

”Comuna Acățari îşi propune să devină un nucleu de dezvoltare durabilă prin valorificarea poziţiei geo-strategice şi a resurselor naturale. De abilitatea şi determinarea comunităţii locale depinde în procesul de aplicare a acestui document atingerea obiectivului final: o comună dezvoltată, cu activităţi culturale bogate şi atractivă pentru turişti.

În cadrul elaborării strategiei comunei Acățari au fost realizate studii orientate spre efectuarea unui diagnostic socio-economic al localităţii paralel cu analiza cadrului naţional, regional şi judeţean, ţinând cont de orientările strategice privind politica de coeziune la nivel european şi naţional, de priorităţile determinate de Strategia Europa 2030.

Analiza cuprinde informaţii privind potenţialul uman, economic, natural al comunităţii, factorii de atractivitate a comunei din punct de vedere economic, oportunităţile şi riscurile de dezvoltare, precum şi percepţia cetăţenilor vis a vis de realizările şi problemele cu care se confruntă comunitatea. Strategia comunei Acățari pentru perioada 2021-2027 au fost definite urmărindu-se realismul în evaluarea resurselor financiare existente şi a posibilităţilor de dezvoltare, cu urmărirea respectării principiilor dezvoltării durabile”, se arată în același document.

Poziționare strategică bună

”Teritoriul comunei Acăţari se situează pe ambele maluri ale cursului mijlociu al pârâului Niraj şi valea acestuia, la o distanţă de aproximativ 12 kilometri de municipiul reşedinţa de judeţ – Târgu Mureş, cu o altitudine medie de 345 de metri. Suprafaţa totală a comunei este de 7.409 de hectare din care teren agricol 5.323 de hectare. În comună există 1.717 de clădiri, 1.933 de locuinţe şi 1.732 de gospodării cu o populaţie stabilă de 4.568 de locuitori.

Aşezarea comunei: – latitudine nordică: 460 29’25.67’’, latitudine estică: 240 45’49.70’’

Relieful este o zonă colinară mai mult sau mai puţin împădurită cu lunca majoră şi terasele în general plane ale râului Niraj.

Datorită poziției geografice, a configurației naturale a terenului, cadrul natural specific zonei colinare în care o pondere mare o deține lunca majoră şi terasele, comuna dispune de un potențial deosebit. Acest potențial este și mai accentuat datorită faptului că Acățari este situat chiar la intersecția Drumului European E-60 şi a Drumului Județean nr. D 151, care asigură legătura cu oraşele şi comunele învecinate.

Comuna Acățari face parte din Zona Metropolitană Târgu-Mureș. În afara reşedinţei de comună, satul Acățari, comuna are opt sate aparţinătoare, și anume: Corbești, Găiești, Gruișor, Murgești, Roteni, Stejeriș, Suveica și Văleni.

Vecinii comunei sunt: la nord este comuna Eremitu, la vest este comuna Bereni, la nord-est comuna este delimitată de orașul Sovata, la est este delimitată de comunele Sărățeni și Chibed, la Sud este situată comuna Ghindari.”

(Sursa: Strategia de Dezvoltare Locală a Comunei Acățari 2021-2027)

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.