Începutul Adventului pentru creștinii catolici Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 546 Vizualizări

Începutul Adventului pentru creștinii catolici

Credincioșii catolici au parte la finele acestei săptămâni de un moment special menit să prevestească marea sărbătoare a Nașterii Domnului, Este vorba de Advent, despre care ne-a povestit pe larg prof. Zey Martina- Melinda din cadrul Secției Germane a Școlii Gimnaziale „Augustin Maior” din Reghin.

Sosirea Domnului

„Postul Crăciunului sau perioada de Advent, cum este ea denumită în Biserica Romano-Catolică și în bisericile protestante începe cu patru săptămâni înainte de Sărbătoarea Crăciunului. Cuvântul Advent provine din limba latină de la Adventus Domini, ceea ce înseamnă sosirea Domnului. Această denumire face trimitere indirectă și la credința creștină care zice că Domnul Isus va reveni într-o zi pe Pământ. Credincioșii sunt îndemnați să se pregătească pentru o primire călduroasă a Mântuitorul lor. Fiecare duminică a postului înainte de Crăciun ne ajută în acest sens. Rugăciunile, cântecele și pasajele care se citesc din biblie în această perioadă sunt precum indicatoarele care ne ajută să ne orientăm să ajungem la destinație în siguranță”, ne spune prof Zey Martina-Melinda.

Adventul începe duminică, 28 noiembrie, cu aprinderea primei lumânări.

„Prima duminică din Advent în Biserica Evanghelică C.A. vestește, precum un sol, sosirea Domnului: Iată** că Împăratul tău vine la tine * (Zaharia 9,9). A doua duminică este o încurajare, o promisiune că așteptarea va fi spre binele tuturor. Să vă uitaţi în sus și să vă ridicaţi capetele, pentru că izbăvirea voastră se* apropie.” (Luca 21, 28). Duminica a treia subliniază apropierea sosirii Domnului, prin dinamica cuvântului care îi stă la bază: „Pregătiţi** în pustie calea Domnului, neteziţi† în locurile uscate un drum pentru Dumnezeul nostru!… Iată, Domnul Dumnezeu vine cu putere și poruncește cu braţul* Lui. *(Isaia 40, 3 și 10) Această dinamică transmițându-se și asupra creștinilor, pregătirile în casele lor fiind deja vizibile de departe. Sufletul lor umplându-se de pace și dragoste față de aproapele lor. Copiii lui Dumnezeu în duminica a patra de Advent sunt îndemnați să își exprime bucuria apropierii acestei sărbători minunate. Să cânte colinde de laudă și preamărire. Să împodobească casele lor cu dragoste. Să pregătească Sosirea Domnului din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă* totdeauna în Domnul! Iarăși zic: Bucuraţi-vă! ( Filipeni 4,4)”, afirmă teologul Zey Martina- Melinda.

Advent este o perioadă în care lumina își face loc în căminul oamenilor. Creștinii aprind în fiecare duminică o lumânare pe coronița de Advent. Simbolul cel mai cunoscut astăzi, coronița de Advent, a fost inventată de către teologul protestant și pedagogul Johann Hinrich Wichern (1808 – 1881). Ea este în mod tradițional rotundă, împletită din crengi de brad verzi și are patru lumânări roșii (culoarea vieții). Culoarea lumânărilor poate varia, ele se pot găsi și albe (culoarea lui Christos) sau mov (culoarea liturgică în perioada de post).

În așteptare…

„Oare câți oameni și-ar trece acest statut la profilul rețelelor de socializare? De multe ori scrie acolo ocupat sau absent sau nu deranja. Așteptarea este considerată a fi timp pierdut, risipirea unei resurse scumpe și importante în zilele noastre. Există tot felul de aplicații care calculeaza timpul optim pentru următoarea mișcare pe care o planificăm, fie investiție de bani, fie o deplasare. Oamenii preferă să nu aștepte. Timpul de așteptare poate fi și roditor și plin de bucurie. Să ne gândim la cursul naturii, la bucuria cu care părinții așteaptă venirea copilului pe lume. Ei pregătesc căminul primitor și iubitor pentru lumina vieții lor. În perioada aceasta a anului statutul întregii lumi creștine este În așteptare… Enoriașii diferitelor biserici așteaptă nașterea Domnului Isus Hristos. Perioada aceasta de așteptare se numește Postul Crăciunului, așteptare care ne umple de lumină și de căldură, odată cu venirea Fiului lui Dumnezeu în lumea noastră”, a conchis Zey Martina- Melinda.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE