Home / Politic / Parlamentarii PSD de Mureș, încrezători în Guvernul Ciucă

Parlamentarii PSD de Mureș, încrezători în Guvernul Ciucă

Distribuie

Parlamentarii mureșeni aleși pe listele Partidului Social Democrat au votat joi, 25 noiembrie, pentru învestirea Guvernului Ciucă și implicit pentru intrarea la guvernare a noii coaliții PSD – PNL – UDMR.

Azamfirei: ”Guvernarea presupune un act de responsabilitate”

Senatorul Leonard Azamfirei și-a exprimat opinia potrivit căreia noua coaliție nu reprezintă nicidecum o trădare a electoratului, ci mai degrabă o dovadă de responsabilitate politică pentru ”binele comun” al societății.

”De astăzi România are Guvern cu puteri depline. Executivul susținut de PSD – PNL – UDMR și minoritățile naționale a trecut de votul de învestire din Parlament și a depus jurământul la Cotroceni. Am urmărit în ultimele zile reacțiile dure ale unor artiști și scriitori care denunță coaliția ce susține Cabinetul condus de Nicolae Ciucă. Se acuză, de pe meterezele idealismului politic – care este bun când generează soluții, dar e o capcană când perpetuează sau adâncește crize – „o nerușinată trădare a votului popular”. Totuși, cine a votat pentru o criză politică în pragul iernii? Din rândul personalităților publice, cine ar prefera ca la timona țării să fi rămas un guvern interimar, fără susținere parlamentară? Și cu ce costuri? Cine le-ar fi decontat? Procentele pe care partidele parlamentare le-au obținut la alegerile din 2020 au configurat scena politică, dar guvernarea presupune un act de responsabilitate pentru toți românii, indiferent de idealurile lor sau opțiunile politice, și nicidecum oferte pentru felii înguste de electorat. Politica nu înseamnă doar confruntare, ci și capacitatea de a identifica puncte de convergență cu formațiuni politice ideologic opuse, deci flexibilitatea de a negocia în vederea binelui comun. În lipsa compromisului politic PSD-PNL, societatea românească ar fi continuat să se fragmenteze, dezbinată de emoții negative, identități tari și idealuri polarizante”, a precizat vicepreședintele Senatului României.

Totodată, senatorul Leonard Azamfirei a arătat că noua coaliție PSD-PNL ”presupune costuri pentru ambele partide, dar s-a dovedit singura soluție pentru ieșirea dintr-o criză politică pe care alianța de dreapta a declanșat-o.”

”Această formulă nu vine ca o măsură gândită să dezbine electoratul vreunui partid. PSD a intrat la guvernare pentru a garanta o formulă stabilă, înțelegând că cea mai mare provocare nu sunt ideologiile opuse, ci crizele care ne amenință”, a arătat rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

În mini-analiza sa, senatorul Leonard Azamfirei a subliniat că în contextul politic național era necesară o ”dovadă de moderație, de maturitate politică”.

”Scena politică este foarte complicată: PNL este măcinat de fracturi interne, clivaje multiple și tot mai adânci au dospit luni de zile între PNL și USR, au apărut frustrări și discuții între centru și teritoriu atât în PSD, cât și în PNL în urma negocierilor pentru noua formulă guvernamentală. Dat fiind contextul politic, economic și social dificil, PSD trebuia să găsească soluții pentru frustrarea crescândă din societate, care este mult mai greu de gestionat în pragul iernii. Discursurile virulente nu mai ajută pe nimeni, doar hrănesc ficțiuni identitare și generează crize politice prelungite, dar nu vor rezolva problema marilor „elefanți din încăperea” în care trăim de fapt cu toții: creșterea galopantă a prețurilor la energie, scumpirea alimentelor și amenințarea valului cinci al pandemiei. A venit timpul să dăm dovadă de moderație, de maturitate politică și de capacitatea de a identifica puncte de negociere care ne scot din blocajele care, în absența compromisului politic, s-ar fi cronicizat în detrimentul tuturor cetățenilor acestei țări”, a conchis senatorul Leonard Azamfirei.

Gliga: ”Încercările grele au meritul de a-i uni pe oameni”

Președintele interimar al PSD Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, a făcut apel la optimism în ceea ce privește o anulare a ”polarizării excesive” care dezbină societatea românească, dar și în legătură cu depășirea crizei profunde ”în care se zbate întreaga umanitate.”

”Astăzi am acordat votul de încredere unei echipe guvernamentale ce va trebui să ducă pe umeri o misiune extrem, extrem de grea. România trebuie să treacă cu bine printr-o criză profundă, în care se zbate întreaga umanitate. Deși este foarte dificil, mă străduiesc să văd partea plină a paharului. Poate că situația complexă, cu multe pericole, pe care o traversăm, ne va obliga să dăm tot ce avem mai bun, renunțându-se la metehnele păguboase ce ne trag în jos. Știu că pare exagerat acest optimism acum, dar știu și că încercările grele au meritul de a-i uni pe oameni. Societatea românească are nevoie de o provocare în fața căreia să-și recapete încrederea în forțele proprii, să scape odată de polarizarea excesivă ce ne dezbină și să prindă acel suflu nou de schimbare așteptat de atâta vreme”, a precizat deputatul Dumitrița Gliga.

Buicu: ”Sănătatea și Educația trebuie să fie priorități”

Vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, deputatul Corneliu Florin Buicu, a transmis un mesaj scurt dar consistent, în care a arătat că Sănătatea și Educația trebuie să constituie priorități ale noului Guvern al României .

”Statul trebuie să aibă grijă de cetățenii săi, în special de persoanele vulnerabile. Sănătatea și Educația trebuie să fie priorități! Asta trebuie să facă Guvernul României. Și asta o va face de azi!”, a subliniat deputatul Corneliu Florin Buicu.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bernadette Szocs, început fulminant la WTT Champions Incheon 2024

Distribuie Mureșeanca Bernadette Szocs a avut un început fulminant la WTT Champions Incheon 2024. Potrivit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.