Târgu Mureș: ”Cu familia la muzeu”, de Ziua Națională a României Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 202 Vizualizări

Târgu Mureș: ”Cu familia la muzeu”, de Ziua Națională a României

Secția de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș va găzdui miercuri, 1 decembrie, două ghidaje tematice în cadrul programului ”Cu familia la muzeu”.

Potrivit informațiilor furnizate de Biroul de presă al Consiliului Județean Mureș, începând cu orele 14.00 și 16.00 vor avea loc două ghidaje speciale în expoziția tematică „Mureșeni în tranșeele Marelui Război” susținute de dr. Marc Dorel, cercetător.

”Durata aproximativă a unui ghidaj este de 60 de minute. Ghidajul va începe din Sala ”1Decembrie” a Secției de Etnografie și Artă Populară (Muzul de Etnografie), la etajul I, cu un moment artistic al Grupului vocal folcloric ”Maris”, condus de Costi Dumitru. Grupul a fost înființat în anul 2015, și aduce în fața publicului iubitor de folclor câteva din cele mai frumoase cântece populare și patriotice”, se arată în comunicat.

Expoziția tematică „Mureșeni în tranșeele Marelui Război” vernisată în data de  11 iunie 2021. Realizarea expoziției comemorează atât Primul Război Mondial, cât și Centenarul Marii Uniri. Aceasta a fost realizată prin cooperarea a trei secții din cadrul Muzeului (Istorie, Etnografie și Arheologie), acest lucru fiind un fenomen rar întâlnit în lumea muzeografică. Expoziția este alcătuită din patru unități tematice: impresiile de pe front ale soldaților, efectele războiului asupra populației civile, schimbarea de regim, legătura dintre tranșeele de război și arheologia aeriană.

”Dacă îi cerem unui trecător obișnuit să numească un cuvânt care îi vine în minte atunci când se gândește la Primul Război Mondial, este foarte probabil ca majoritatea să numească tranșeele. Din acest motiv, s-a așezat în centrul expoziției această soluție emblematică de război devenită simbol. Se ”trăiește” experiența militarilor din Primul Război Mondial pe parcursul turului ghidat, organizat cu ocazia Zilei Naționale a României. Aici se poate afla ce înseamnă o zi în tranșee și cum arată o eșarfă tricoloră purtată de delegația din Șardu Nirajului la Marea Unire”, au mai transmis reprezentanții Consiliului Județean Mureș.

În paralel, în incinta Palatului Toldalagi care găzduiește Secția de Etnografie și Artă Populară se va desfășura timp de 3 ore atelierul de pedagogie muzeală dedicat copiilor, intitulat „Ziua Naţională a României, ziua tuturor românilor!”.

”Ziua Naţională a României, aniversată la 1 Decembrie, este şi anul acesta un prilej de mare sărbătoare. Secția de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Județean Mureș vă invită să participaţi la atelierele de pedagogie muzeală ce se vor desfăşura cu acest prilej. Confecţionând un steag tricolor sau o cocardă, vizitând expoziţia ”Mureşeni în tranşeele Marelui Război”, vom înţelege mai bine simbolurile naţionale şi jertfa pe care înaintaşii noştri au făcut-o pentru înfăptuirea României Mari”, se mai menționează în comunicat.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE