Home / Slider / De ce Ecaterina Teodororiu pe bancnota de 20 de lei

De ce Ecaterina Teodororiu pe bancnota de 20 de lei

Distribuie

Prima bancnotă în care apare o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu, cu o valoare de 20 de lei, este pusă în circulaţie de azi, 1 decembrie. Tot azi, BNR lansează în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881. ”Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii, susţinându-se consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, a precizat BNR.

Ecaterina Teodoroiu (pe numele său adevărat Cătălina Toderoiu) 16 ianuarie 1894- 23 august 1917, supranumită „Eroina de la Jiu”, a fost o eroină a armatei române din primul război mondial.

„Pornim de la ideea că războiul este prin definiție apanajul bărbaților, bărbații sunt cei care vor să împartă lumea, vor să regleze lucrurile, vor să stabilească noua ordine mondială, indiferent de epocă. Faptul că o femeie a apărut în lumea aceasta de două ori masculină, pe de o parte că e a bărbaților, pe de alta că e armata, că e războiul, cu atât mai mult o propulsează înafara firescului, a normalului. Ecaterina Teodoroiu este lumina dintr-un mare întuneric, războiul este un mare întuneric care aduce necazuri pe toate planurile vieții ” , ne povestește Monica Avram, director al Bibliotecii Județene din Târgu Mureș.

Născută la 14 ianuarie 1894, Ecaterina ar fi avut, 23 de ani la momentul sacrificiului suprem pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, în numeroase documente ale timpului e prezentată drept o „copilă”, iar generalul Ernest Broşteanu notează – vom vedea – că Ecaterina „nu are decât etatea de 17 ani”.

„Era un tânăr adult care privea războiul prin ochii inocenței. Un caz atipic, practic Ecaterina intră în armata română cu acte în regulă, a ajuns la grad de sublocotenent, ceea ce înseamnă că face parte oficial din armata română, primește uniforma de sublocotenent, armă, raniţă, cartuşieră, grenade şi sacul de pesmeţi, e tratată ca un militar. Tânăra Ecaterina a ajuns unde și-a propus, chiar dacă a primit multe refuzuri înainte să intre în armată. Prin ea se schimbă percepția asupra femeii, după război vine unirea, mai apoi se  mișcă lucrurile spre dreptul de vot, la implicarea civică, apare cetațeanul activ, probabil Ecaterina e prima femeie care a dat startul, e o deschizătoare de drumuri pentru ideea de implicare, de feminism, pentru ideea de dacă vrei cu adevărat poți. Era a nimănui și a tuturor. S-a sacrificat pentru idealurile ei. Nume răsărit de nicăieri care să însemne atât de mult nu cred că mai este în istoria românilor,” a mai adăugat Monica Avram.

S-a remarcat în luptele de la Jiu şi Filiaşi, unde a fost rănită la ambele picioare. Regele Ferdinand I i-a acordat la 19 martie 1917, personal, „Virtutea militară” clasa a II-a şi a fost avansată la gradul de sublocotenent (prin Decretul nr. 191 din 10 martie 1917, publicat în Monitorul Oficial nr. 292 din 16 martie 1917), primind comanda unui pluton din Regimentul 43/59 infanterie Lupeni. În fruntea acestui pluton a căzut eroic în seara zilei de 22-23 august 1917, în timpul bătăliei de la Mărăşeşti.

Ultimele sale cuvinte, dar pline de însufleţire şi patriotism, au fost: „Înainte băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine!”


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință extraordinară ”de îndată” la Consiliul Județean Mureș

Distribuie                                          DISPOZIŢIA NR.102   din 28 martie 2024 privind convocarea, de îndată, a Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.