VIDEO, FOTO: Cum a fost sărbătorită Ziua Națională a României la Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1754 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Cum a fost sărbătorită Ziua Națională a României la Târgu Mureș

Cei 103 ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia au fost sărbătoriți miercuri, 1 decembrie, printr-o ceremonie care a avut loc în Piața Victoriei din Târgu Mureș. Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului – Județul Mureș, în parteneriat cu Primăria municipiului Târgu Mureș, Consiliul Județean Mureș și Garnizoana Târgu Mureș și a avut ca motto ”Credință veșnică patriei noastre!”.

După prezentarea onorului către prefectul județului Mureș, Mara Togănel, solistul de muzică populară Ovidiu Furnea a interpretat Imnul Național al României, iar un sobor de preoți în fruntea căruia s-a aflat părintele Olimpiu Zăhan, protopopul ortodox al municipiului Târgu Mureș, a oficiat un Te Deum în memoria eroilor neamului.

În primele rânduri ale audienței, destul de numeroasă, am remarcat prezența unor reprezentanți ai vieții politico-administrative mureșene cum ar fi: Nagy Zsigmond – subprefect al județului Mureș, Leonard Azamfirei – senator PSD, Adrian Giurgiu – deputat USR, Ovidiu Georgescu și Kovács Mihály-Levente – vicepreședinți ai Consiliului Județean Mureș, Soós Zoltán – primarul municipiului Târgu Mureș, Alex György – viceprimar al municipiului Târgu Mureș, Sabin-Gavril Pășcan – inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Dănuț Ștefănescu – director executiv al Agenției pentru Protecția Mediulu Mureș, Ioan Matei – director executiv al Direcției Județene de Statistică Mureș, Gheorghe Ștef – director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș, alături de reprezentanți ai principalelor instituții responsabile de ordinea și siguranța publică din județul Mureș.

Ziua cea mai lungă din istoria românilor

Primul discurs i-a aparținut istoricului Cornel Sigmirean, președintele Institutului de Cercetări Socio-Umane ”Gheorghe Șincai” al Academiei Române, tema aleasă fiind semnificația zilei de 1 Decembrie.

”Istoria înseamnă prin excelență un demers unificator, cu mențiunea că dacă până în epoca modernă expresia tentativei de unificare a fost creștinătatea, în ultimele două secole ideea de unificare s-a generat în jurul națiunii. De peste două secole, națiunea domină discursul unificator, iar statul-națiune a devenit forma principală de organizare politică. Prin urmare, alegerea ca zi națională a momentului unificator de la 1918 reprezintă un fapt natural, înscrierea într-un ritual. Atunci, în câteva zile, românii din trei provincii au luat hotărâri istorice: la 27 martie 1918, Sfatul Țării de la Chișinău a votat o moțiune prin care aproba unirea fără condiții cu România, la 28 noiembrie la Cernăuți s-a hotărât unirea Bucovinei, iar la 1 decembrie, la Alba Iulia, românii din Transilvania au votat pentru unirea cu Regatul”, a precizat Cornel Sigmirean.

Referindu-se la memorabilul act de la 1 decembrie 1918, Cornel Sigmirean a afirmat că ”a fost singurul act de unire din spațiul Europei Centrale și de Est care s-a declarat într-o adunare națională”, respectiv că ”a fost triumful principiului de naționalitate, de dreptate și de pace între popoare.”

”De atunci, 1 decembrie reprezintă ziua cea mai lungă din istoria românilor”, a conchis reputatul istoric mureșean.

Bernády și Dandea, modele de actualitate

În continuare, primarul municipiului Târgu Mureș s-a adresat participanților la ceremonie afirmând că ”așa cum un oraș este despre fiecare dintre locuitorii săi, la fel este o țară.”

”Nevoia de stabilitate, siguranță și solidaritate este resimțită în aceste vremuri și spun asta din pricina pandemiei mondiale ce a sădit pe lângă boală și restricții și o mulțime de frici”, a punctat Soós Zoltán care a fost de părere că ”reinventarea este procesul prin care fiecare dintre noi am trecut în ultimele luni.”

Totodată, edilul șef al ”Orașului trandafirilor” a reamintit celor prezenți că ”Transilvania este locul de poveste căruia îi aduc laude atât conaționalii noștri din celelalte zone, cât și vecinii de peste granițe și chiar o lume întreagă.”

Nu în ultimul rând, Soós Zoltán a vorbit despre Târgu Mureș și târgumureșeni precizând că are ușa biroului deschisă ”fiecărui cetățean ce dorește să contribuie la dezvoltarea comunității”, cu speranța revenirii împreună la ”perioada de glorie și de avânt a dezvoltării urbei, ca în vremurile lui Bernády și Dandea”, pentru un viitor oraș ”unde tinerii să își dorească să trăiască, să muncească, să își întemeieze familii și să își petreacă timpul liber.”

Îndemn către simțire patriotică

Pe lista oficialităților care s-au adresat târgumureșenilor s-a aflat și Ovidiu Georgescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș.

”Percepția pe care românii o au despre Ziua Națională diferă de la generație la generație pentru că fiecare dintre ele își trăiește timpul ei. Generația cu experiență mai mare, mai vârstnică, consideră că 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României”, a spus Ovidiu Georgescu.

De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș a fost de părere că actul Marii Uniri are și o semnificație mai profundă ”fiind ocazia inegalabilă de exprimare democratică a voinței majorității.”

”Astăzi, a vorbi despre patriotism pare demodat. A te mișca și a te stabili aproape oriunde în lume și mai ales în Europa este un vis împlinit, dar poate strica un pic de simțire patriotică? Voi apela la cuvintele marelui istoric Nicolae Iorga spre a evoca ce simțeau pe vremuri înaintașii: ”La noi, țara e un lucru mare și sfânt, menită să fie iubită din toată inima, amestecată în toate gândurile, apărată cu toate puterile și stropită cu sângele tuturor jertfelor.” Mai recent, Constantin Noica avea un îndemn: ”Spre alte ceruri să privești și sub cerul țării tale să visezi”. Oare noi, ce de azi, putem trezi în noi simțirea patriotică?”, s-a întrebat și a întrebat Ovidiu Georgescu.

Apel la încredere și unitate

Discursul de final al ceremoniei a fost susținut de Mara Togănel, prefectul județului Mureș, care a propus celor prezenți, în debutul alocuțiunii sale, un moment de reculegere ”pentru toți românii care au pierdut lupta cu boala.”

”Astăzi, de ziua noastră, doresc să lansez un apel. Un apel firesc la încredere și unitate. Încrederea este cea care ne-a ajutat să trecem peste vremurile grele și tot cu încredere trebuie să privim spre cele ce vor veni. Avem nevoie unii de alții și cred cu tărie să împreună putem da suflet României. Unitatea noastră trebuie să fie un stâlp puternic al gândirii și al acțiunii noastre. Atât timp cât suntem uniți suntem și puternici. Și da, o națiune unită este temelia unui stat puternic și istoria ne demonstrează că faptele mari au nevoie de efort comun pentru a se înfăptui”, a afirmat Mara Togănel.

Totodată, prefectul județului Mureș a transmis tinerilor să fie curajoși și asumați, să lupte ”cu oricine” pentru ceea ce știu și cred și a făcut un apel către mureșeni pentru a fi responsabili în contextul pandemic actual.

”Vaccinul este știință și știința ne salvează viața. Așadar, fiți siguri că suntem de aceeași parte a baricadei în lupta cu virusul și vă cerem, firesc, să aveți încredere în autorități și în sfatul celor care au în spate știința”, a spus Mara Togănel.

Discursurile oficiale au fost urmate de un moment de depuneri de coroane la Statuia Soldatului Necunoscut și de o defilare simbolică de trupe.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE