HALUCINANT! 1 Decembrie, ”zi de doliu” pentru un deputat de Mureș! Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3277 Vizualizări

HALUCINANT! 1 Decembrie, ”zi de doliu” pentru un deputat de Mureș!

Kulcsár-Terza József, deputat ales pe listele UDMR Mureș la alegerile parlamentare din anul 2020, a remis luni, 29 noiembrie, un comunicat de presă în care afirmă că ziua de 1 Decembrie, cunoscută ca fiind Ziua Națională a României, ”nu poate oferi niciun prilej de sărbătoare” pentru comunitatea maghiară din România.

”Zi de doliu” pentru Kulcsár-Terza József

”Având în vedere faptul că pe 1 decembrie, cu ocazia zilei Marii Adunări de la Alba Iulia România sărbătorește unirea națională, cu riscul de a ne repeta, trebuie să ne manifestăm punctul de vedere că pentru comunitatea maghiară din România această zi nu poate oferi niciun prilej de sărbătoare, mai mult, se consideră o zi de doliu până în momentul onorării solicitărilor noastre formulate pe baza drepturilor aferente deplinei libertăți naționale”, a precizat deputatul care potrivit paginii web a Camerei Deputaților a avut în mandatul actual două luări de cuvânt în plen: una despre Ziua Autonomiei Ținutului Secuiesc (3 noiembrie 2021) și una la depunerea jurământului (21 decembrie 2020).

Același deputat își argumentează poziția afirmând că actuala conducere a României nu respectă promisiunile făcute către comunitatea maghiară în Declarația de la Alba Iulia, din 1918.

”Declarația de la Alba Iulia stipulează: „Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilorce-l alcătuiesc.” Noi respectăm sărbătoarea altora, dar ținem să revendicăm drepturile minorității maghiare care trăiește în România, autoproclamată stat de drept, cu atât mai mult cu cât acestea sunt promisiuni făcute de mai bine de o sută de ani. Până în momentul în care maghiarimea din Transilvania nu își poate folosi liber limba maternă și simbolurile naționale în toate segmentele vieții, până când în privința folosirii limbii materne se înregistrează carențe semnificative în domeniul învățământului, administrației și justiției, până când restituirea bunurilor naționalizate de dictatura comunistă este împiedicată, noi nu putem fi obligați să sărbătorim ziua de 1 decembrie. Noi, cetățenii de naționalitate maghiară, care respectă legile țării, suntem îndreptățiți să solicităm ca România să recunoască minoritățile naționale ca și factori constitutivi ai statului, și să le asigure prin Constituția ei deplina libertate națională, așa cum acest lucru a fost promis în 1918 prin Declarația de la Alba Iulia”, a conchis Kulcsár-Terza József.

Exemplul altor lideri și aleși UDMR

Opinia deputatului Kulcsár-Terza József nu a fost însă îmbrățișată de alți lideri UDMR mureșeni care miercuri, 1 decembrie, au participat la diverse manifestări prilejuite de Ziua Națională a României.

Astfel, la evenimentele de la Târgu Mureș au fost prezenți Nagy Zsigmond – subprefect al județului Mureș, Kovács Mihály Levente – vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș și președinte executiv al UDMR Mureș, precum și Soós Zoltán – primarul municipiului Târgu Mureș și membru al UDMR, care a ținut un discurs foarte echilibrat în care a vorbit inclusiv despre echilibrul interetnic existent în ”Orașul trandafirilor”. De asemenea, Márk Endre la Reghin și Takács Szabolcs István la Corunca sunt doar două exemple de primari care au ținut să transmită felicitări românilor, maghiarilor și altor etnii cu ocazia Zilei Naționale a României.

”Sărbătoarea națională a unei țări simbolizează forța unei comunități, care în spiritul unirii, împreună, construiește prezentul, creând astfel posibilitatea de a avea un viitor mai luminos și mai prosper”, a fost mesajul primarului Márk Endre pentru comunitatea din Reghin.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE