Ce ”efecte” poți resimți când citești cărți psihologice și ce semnifică ele? Cultură
  • I.A.
  • 0 comentarii
  • 108 Vizualizări

Ce ”efecte” poți resimți când citești cărți psihologice și ce semnifică ele?

Lectura psihologică este una cu o încărcătură mai specială și își poate face resimțit efectul în aspecte mult mai profunde ale personalității noastre și asupra inconștientului nostru. Atunci când citești cărți psihologice, poți ajunge să te confrunți cu diverse senzații sau cu blocaje, pe care, însă, nu știi cum să le interpretezi.

Fie că vorbim despre cărți de dezvoltare personală, profesională sau romane, acestea ne influențează și ne ”dau” o anumită stare. Alegerea unei astfel de cărți este subiectivă și reprezintă răspunsul unei nevoi interioare: ce îți dorești să afli despre tine sau despre cei din jurul tău, cât de disponibil ești să găsești puterea de a schimba ceva, dacă va fi nevoie.

Ce ”efecte” poți resimți când citești cărți psihologice?

Pe parcursul sesiunilor de lectură, cititorul ajunge să internalizeze o parte din informațiile prezentate în cărțile de acest gen. Deși sunt percepute ca fiind diferite, corpul și mintea se influențează reciproc. Astfel, este posibil ca anumite informații să ”apese butoane” care generează emoții puternice, inconștiente, ce îți pot crește nivelul de anxietate, astfel că poți ajunge să te confrunți cu diverse manifestări ale acesteia.

În consecință, nu este exclus ca atunci când citești carti psihologice să resimți ”efecte” precum:

1. Emoții (bucurie, neliniște, anxietate, calm) – dacă un anumit fragment din textul psihologic îți provoacă vreuna dintre aceste emoții, poți acorda o atenție mai mare acestuia. Îți poți lua timp pentru a ”scana” în amănunt motivul pentru care pasajul respectiv îți provoacă emoțiile respective. E posibil să-ți amintească de vreun eveniment plăcut sau, dimpotrivă, neplăcut și ”ascuns” în inconștient. Tot ce trebuie să faci este să îți acorzi timp pentru a înțelege textul, să-ți dai voie să simți emoțiile – fie că sunt pozitive sau negative – și să le lași să treacă, așa cum au venit;

2. Senzații fizice (amețeală, furnicături în anumite zone ale corpului, dureri de cap etc.) – ca și emoțiile, senzațiile fizice sunt o manifestare a nivelului ridicat de anxietate pe care o anume parte din informațiile citite în volum ți le provoacă. La fel ca în cazul emoțiilor, și pe acestea trebuie să le lași să treacă, să conștientizezi ce simți și să internalizezi informația care îți generează aceste senzații. Poți să-ți lași mintea să zboare și să notezi gândurile care îți vin în minte atunci când parcurgi pasajele respective, să reflectezi la amintirile ce-ți revin în minte și să accepți lucrurile așa cum au fost… sau cum sunt. Conștientizarea este un catalizator foarte puternic și poate duce la ”vindecare” și la o autocunoaștere mult mai profundă;

3. Senzații gustative (amar, acru, dulce, sărat) – deși poate părea mult mai greu de crezut, da, atunci când citești cărți psihologice, pot să resimți și senzații gustative. Gustul este considerat un indicator important al emoțiilor. O sensibilitate mai mare la gust a fost în mod constant asociată cu o mai mare sensibilitate emoțională.

Astfel, nu e deloc neobișnuit ca, în timp ce citești cărți psihologice, să constați că ai un gust de ”dulce în gură” sau amar, de exemplu. Sau, pe parcursul lecturii, să resimți nevoia de a mânca anumite lucruri. De exemplu, să ai poftă să mănânci mai multe dulciuri sau să ronțăi ceva sărat etc.;

4. Blocaje – acestea pot fi pe toate planurile: emoționale, profesionale sau, cel mai simplu, un blocaj de a trece mai departe cu cititul. Atunci când nu mai reușești să treci de o anumită parte a textului, deși ești atras de carte și îți place scriitura autorului, trebuie să-ți pui o întrebare: ”De ce nu pot citi mai departe?”. Apoi, încearcă să reiei fragmentul la care ai rămas blocat și scanează ce simți pe parcursul lecturii. Astfel, acordă atenție tuturor senzațiilor descrise mai sus;

5. Ușoară ipohondrie – da, atunci când citești cărți psihologice, te vei întreba constant dacă nu și tu te confrunți cumva cu vreuna dintre tulburările despre care se face vorbire. Există posibilitatea să încerci să te auto-diagnostichezi, să îți identifici anumite comportamente similare cu cele descrise în carte.

Să citești cărți psihologice înseamnă o provocare și un drum către o mai bună cunoaștere de sine. Pe parcursul lecturii psihologice, deși te vei confrunta cu diverse stări sau dispoziții, la final vei fi mai puternic și mai conștient de punctele tale slabe, cât și de atuurile pe care le ai.

Căci numai atunci când privești către propriul interior, când petreci un timp analizând și reflectând asupra propriei persoane, vei reuși să te cunoști și să îți cunoști adevăratele motivații, pasiuni și dorințe. Lectura acestui tip de cărți este o metodă la îndemână de a explora gânduri și emoții și să ajungi să te cunoști mai bine și să fii mai stăpân pe relațiile cu cei din jur.

Bookzone are o gamă variată de carti psihologice, care să răspundă nevoilor tuturor cititorilor. Intră pe site, consultă oferta completă și comandă online titlurile care îți fac sufletul să vibreze. Dă-ți șansa să te cunoști mai bine și să îți dezvolți noi abilități!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE