Băncile inteligente se lasă așteptate la Reghin Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 783 Vizualizări

Băncile inteligente se lasă așteptate la Reghin

Consilierii reghineni au fost convocați miercuri, 8 decembrie, într-o ședință extraordinară de îndată având pe ordinea de zi două proiecte de hotărâre. Unul din acestea viza aprobarea protocolului de colaborare în vederea amplasării pe domeniul public al Municipiului Reghin a două bănci inteligente. Proiectul prevede amplasarea în municipiul Reghin a două bănci inteligente model ”PLUS”, prima în luna decembrie, a doua în luna martie a anului viitor, pe o perioadă de patru luni, cu posibilitatea de achiziție la finalul termenului, valoarea totală însumând 126.000 de lei, fără TVA. Conform protocolului încheiat între Municipiul Reghin și firma care asigură cele două bănci, acestea urmează să fie instalate de către firma RSZ Smart Invest SRL (filiala Târgu Mureș) în mod gratuit pe o perioadă de 4 luni, cu posibilitatea de cumpărare la finele acestii termen. Conform aceluiași protocol, Primăria municipiului Reghin are sarcina de a asigura curățenia, igienizarea, siguranța și integritatea celor două bănci, precum și costul reparației daunelor sau contravaloarea prejudiciilor aduse în cazul unor acte de vandalism asupra celor două bănci. Locul stabilit pentru prima bancă a fost Parcul Central, respectiv Piațeta din Cartieul Libertății pentru cea de a doua bancă.

Discuții aprinse

Avizele favorabile din comisiile de specialitate, prevesteau o ședință scurtă, formală, dar lucrurile nu au stat așa, părerile s-au încins pe parcurs, excedând încăperea Consiliului Local spre finalul zilei, înspre mediul online. „Care este motivația juridică ca acest proiect să fie introdus pe ordinea de zi a ședinței, una extraordinară în regim de îndată? Care sunt avantajele și ce cheltuieli aduc aceste bănci inteligente în afara sumei de 126.000 de lei ce urmează să fie achitată? Nu credeți că ar fi mai prioritare parcurile de joacă pentru copii, își permite municipalitatea să cheltuie o așa sumă în condițiile în care o parte din parcuri din oraș sunt nefinalizate. Care este graba pentru care trebuie să votăm acest proiect de hotărâre?”, a precizat Gabriel Toncean.

Márk Endre, primarul municipiului Reghin: „Vorbim despre domeniul public. În această ședință cerem votul Consiliului Local pentru a putea amplasa cu titlu gratuit timp de patru luni aceste bănci”.

Stelian Doru Cătană (PNL): „Atenție la ce se votează, la aprobarea amplasării cu titlu gratuit doar sau și la achiziția acestor bănci”.

Bodó József Zoltán (UDMR): „Votăm în această ședință doar amplasarea acestor bănci, orice viitoare achiziție va trebui să treacă din nou prin Consiliul Local, în situația în care vom ajunge la un acord. Cele patru luni de zile au fost bine gândite, astfel încât să vedem care va fi impactul, care va fi gradul de utilizare al acestor bănci. Este o noutate, este vorba de bănci inteligente cu foarte multe facilități celor care ies în parc, folosesc internetul. În majoritatea orașelor unde există astfel de lucruri au fost bine primite. Există o suspiciune legată de utilitatea acestora în această perioadă, dar dacă nu facem această achiziție să vedem care va fi impactul în orașul nostru, atunci nu vom ști niciodată, și mereu când ne vom apropia de ceva nou, nu vom face niciodată pasul concret în acest sens. În ce privește alocarea banilor pentru aceste bănci, nu luăm niciun bănuț din cele care vizau alte investiții în parcuri, locuri de joacă. Eu zic că este un proiect ok, în interesul locuitorilor municipiului Reghin.”

Gabriel Toncean (PNL): „În acest protocol este trecută o sumă și există posibilitatea cumpărării. Noi azi votăm inclusiv protocolul și ce este scris în el.”

Demeter Maria (UDMR), președinte de ședință: „Este vorba de o perioadă de patru luni în care vom experimenta dacă se justifică sau nu, dacă e sau nu nevoie sau cerere pentru aceaste bănci. În proiectul de jotătrâre este menționată și posibilitatea de a renunța la ele în cazul cazul în care vom vedea că nu sunt folosite la maxima lor utilitate.”

Dorul Rus Dan (ALDE): „Este clar că la achiziția acestor bănci va trebui o nouă hotărâre de Consiliu Local ca să identificăm suma, și nu putem discuta acuma de aprobarea cumpărării acestor bănci. Este clar, azi votăm doar amplasamentul.”

Farcaș Mihai-Dan (PNL): „Având în vedere locația unde se vor amplasa aceste bănci să se țină cont și de incidentul din cartierul Rodnei din urmă cu câteva zile. Am văzut cu toții ce s-a întâmplat cu investiția frumoasă de acolo, și ținând cont de faptul că vorbim de tehnologie la aceste bănci, să existe și o monitorizare mai activă, dincolo de cea video cu scopul de a proteja. Noi suntem răspunzători cu întreținerea, reparația, cheltuiala aceseie, dacă în patru luni se întâmplă ceva, să nu avem parte de un „binevoitor” să se întâmple ceva cu aceste bănci în acest interval de patru luni.”

Mark Endre: „Am depistat deja câteva persoane, știm exact cine a vandalizat zona parcului de joacă din cartierul Rodnei, acel foișor din lemn. Am depus o plângere la Poliția Națională. Din păcare sunt cetățeni care vandalizează un loc frumos în care s-au investit bani și nu numai.”

Gabriel Toncean: „Revin cu întrebarea, care este motivul juridic pentru ca acest proiect să intre pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de îndată de miercuri, 8 decembrie?”

Mark Endre. „Dorim să le instalăm acum cu ocazia Târgului de Crăciun și a sărbătorilor de iarnă, fapt pentru care avem nevoie de votul Consiliului Local, fără el nu putem amplasa aceste bănci. Ne-am gândit ca începând cu Târgul de Crăciun care va debuta pe 10 decembrie, să avem și o astfel de bancă. E o noutate, e o atracție, cum sunt și în alte orașe precum Satu Mare, Sibiu, Târgu Mureș, apreciate de foarte mulți tineri. Dorim ca și tinerii de la noi să se bucure de această bancă.”

Gabriel Toncean: „Dacă vor fi deteriorate aceste bănci, cine va achita reparația acestora?”

Mark Endre: „În locul unde urmează să fie amplatate aceste bănci vor fi două camere, plus că va fi supavegheat de Poliția Locală. Cred că vom face față se păzim un obiectiv, având în vedere că el va fi la câteva zeci de metri de Primărie, în zona Parcului Central.”

Proiectul a picat cu abținerea consilierilor liberali

În cele din urmă, consilierul Gabriel Toncean a formulat un amendament prin care a solicitat amânarea proiectului și revizuirea referatului de aprobare. „Propun amânarea acestui proiect și schimbarea protocolului de colaborare cu firma respectivă, chiar dacă asta ar însemna o nouă ședință extraordinară astfel încât să fim asigurați din toate punctele de vedere în legătură cu aceste bănci”, a precizat consilierul liberal.

Amendamentul consilierului PNL nu a trecut, el întrunind doar 8 voturi pentru. S-a trecut la votarea proiectului în varianta inițală, care, deși a obținut 9 voturi pentru, nu a trecut ca urmare a celor 8 abțineri, fiind necesare 10 voturi pentru a avea o majoritate absolută, pentru ca proiectul să fie aprobat. „Din păcate, colegii consilieri PNL nu ne-au susținut inițiativa, în acest fel nu putem dezvolta Reghinul cu un nou proiect smart-city”, a fost mesajul transmis la finalul ședinței de primarul Márk Endre.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE