Accesul liber pe terenurile de sport, în atenția consilierului Farcaș Mihai-Dan Reghin
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 494 Vizualizări

Accesul liber pe terenurile de sport, în atenția consilierului Farcaș Mihai-Dan

Consilierul liberal Farcaș Mihai-Dan a inițiat un proiect de hotărâre care are în vedere accesul liber și gratuit în curțile și pe terenurile de sport din incinta unităților de învățământ primar, gimnazial și liceal aflate în proprietatea Municipiului Reghin, județul. Mureș. Despre acest demers ne-a vorbit consilierul reghinean în interviul care urmează:

Rep.: Care este povestea din spatele acestui proiect?

Farcaș Mihai-Dan: Înainte de a intra în detaliile tehnice ale proiectului vreau să faceți un exercițiu de imaginație. Un copilaș de clasa a II-a, stă înghemuit pe patul de-acasă, ușor aplecat de spate, concentrat atât de tare pe jocul de pe tabletă, încât ori de câte ori strigă mami să vină la masă, parcă nu aude. E prins. Prins în lumea digitală, în care nu trebuie să se miște, nu trebuie să vorbească, nu trebuie să învețe să coopereze cu alți copii. Copii, nicidecum avatare sau caractere virtuale. În jocuri e ușor să resetezi și să o iei de la capăt, iar greșelile ce le faci în lumea virtuală, nu sunt la fel cu cele din viața reală. În viața de zi cu zi, altcumva se petrec lucrurile. Alta e realitatea. Acum, ne mutăm de la tabloul acesta de după masă, de acasă. În tot acest timp, când copilașii nu sunt la școală evident, curțile și terenurile de sport al instituțiilor de învățământ păstrează o liniște gravă, părăsite parcă, fără activități. Nu sunt copilași să strige, să râdă, să plângă, să greșească, să învețe și să facă mișcare. Nu se aud mingile de baschet cum lovesc panoul, nici mingile de tenis lansate în celălalt careu, nici șuturile puternice pe mingile de fotbal, fiecare poate, lovind un perete ocazional, sau chiar accidental un geam. Acum vă pot povesti despre proiectul de hotărâre privind accesul liber și gratuit în curțile și pe terenurile de sport din incinta unităților de învățământ primar, gimnazial și liceal aflate în proprietatea Municipiului Reghin, județul. Mureș, pe care l-am inițiat.

Rep.: Câteva detalii tehnice ale acestui proiect?

F.M.D.: Proiectul mai sus menționat, prevede stabilirea unui regulament prin care accesul în curțile și pe terenurile de sport ale instituțiilor de învățământ din Reghin va fi liber și gratuit. Este un model de regulament inspirat din alte zone (din alte orașe), care l-am adaptat pentru specificul nostru din Reghin. Fiind vorba de regulament, acesta trebuie prezentat comunității, prin secțiunea de transparență decizională, pentru a avea posibilitatea de contribui cu sugestii, sau amendamente de îmbunătățire a acestuia, după care va intra alături de proiect pe ordinea de zi și va fi supus votului Consiliului Local.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare cu privire la proiectul de  hotărâre supus procesului de consultare  publică se pot depune la Centrul de Informare a Cetățeanului din cadrul Primăriei municipiului Reghin, se pot transmite la adresa de email: office@primariareghin.ro sau prin fax la numărul 0265/512542, până la data de 21.12.2021.

Rep.: Care este obiectivul acestui regulament?

F. M. D.: Pentru a reglementa modul de utilizare a acestor facilități din cadrul instituțiilor de învățământ din Reghin, s-a ținut cont de anumite priorități, după cum se poate vedea la art. 2, și anume activitățile didactice, activitățile de educație fizică și sport, activitățile extrașcolare și cele de agrement în scop de recreere și sportive, au prioritate. În acest fel, în perioadele în care aceste facilități nu sunt exploatate, copiii Reghineni, se pot întâlni cu prietenii, sau pot veni însoțiți de un părinte și să facă mișcare prin activități sportive în aer liber. Încurajăm astfel un echilibru între activitățile digitale și cele de mișcare, între activitățile de socializare cu prietenii și restricțiile care sunt deja de câțiva ani, toate respectând măsurile de siguranță. Este foarte important ca părinții, profesorii și noi comunitatea, să contribuim la educația copiilor ce doresc să practice aceste activități sportive, în ce privește respectul celorlalți implicați în activitatea sportivă, protejarea facilităților de pe terenurile de sport, timpul de utilizare și riscurile care pot apărea.

Rep.: Care sunt riscurile?

F. M. D.: Vor exista și părerile contra acestui proiect, care trebuiesc respectate și înțelese, întrucât fiecare are dreptul la opinie. Totuși, un risc calculat, completând nevoia tinerilor de a practica activități sportive în aer liber și evident părinți responsabili care să-i educe diferența între bine și rău, de mici, sper să încurajeze adoptarea proiectului și utilizarea eficientă a facilităților din instituțiile publice. Copiii pot greși, dar noi ca părinți, trebuie să fim responsabili, să-i sprijinim și să-i ajutăm să învețe din greșeli. Evident și să plătim acel geam spart, dacă e cazul.

Am organizat live, pe pagina oficială de Facebook, în 11.12.2021, o dezbatere legată de acest proiect a cărui documentație poate fi găsită pe site-ul primăriei, https://www.primariareghin.ro/ro/primaria-reghin/transparenta-decizionala/.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE