”Doctor Honoris Causa” pentru prof. Emil Ceban Invatamant
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 358 Vizualizări

”Doctor Honoris Causa” pentru prof. Emil Ceban

Sărbătoarea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș a fost marcată în mod deosebit în ziua de joi, 9 decembrie cu prilejul festivității de acordare a titlului de „Doctor Honoris Causa” prof. univ. dr. hab. șt. med. Emil Ceban, rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. 

În amfiteatrul Facultăți de Farmacie, au răsunat imnurile României și a Republicii Moldova aproape într-un glas, moment simbolic pentru ceea ce reprezintă legătura spirituală dintre două patrii surori. După intonarea imnurilor naționale, cuvântul i-a aparținut președintelui Senatului UMFST pentru a prezenta hotărârea de acordare a distincției. 

„Domnul profesor Ceban reprezintă o autoritaritate recunoscută la nivel național și internațional în domeniul urologiei și chirurgiei nefrologice precum și în organizarea învățământului medical. Întreaga contribuție științifică, didactică, profesională a disttinsului profesor doctor Emil Ceban a convins și determinat Senatul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș să acorde cea mai înaltă distincție onorifică a comunității noastre academice, „Doctor Honoris Causa” ca o recunoaștere a meritelor unei activiăți de excepție”, a afirmat prof. univ. dr. Horațiu Suciu.

Gest de patriotism și respect

În discursul sau, rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a transmis faptul că acordarea acestui titlu nu este doar un eveniment protocolar, ci este în primul rând un gest de patriotism „pe care avem datoria să îl facem”.

„România cea actuală și Moldova de dincolo de Prut sunt, printr-o întâmplare tristă istoric vorbind, două țări dar reprezintă în inima și în mintea noastră o singură țară și o singură patrie. Astăzi aducem în limitele actualei Românii, o Românie mai mică dar foarte frumoasă și foarte primitoare care își dorește să fie aproape de noi prin gestul pe care îl facem. Rostul nostru este de a deveni colegi, de a deveni prieteni și de a face ca ceea ce ne separă în acest moment, într-un viitor cât mai apropiat să ne uneasă pe de-a întregul”, a subliniat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Înainte de ceremonialul de îmbrăcare a profesorului Emil Ceban cu roba universității și înmânarea Diplomei de ”Doctor Honoris Causa” a fost rostit un Laudatio de către prof. univ. dr. abil. Martha Orsolya.

„Omagiatul nostru de astăzi, bun prieten al Clinicii de Urologie din Târgu Mureș, domnul profesor Emil Ceban, este o personalitate complexă științelor medicale din ultimii 30 de ani, care s-a afirmat ca un excepțional urolog și cercetător științific, ca un talentat și carismatic dascăl, ca un manager eficient în munca de cercetare și mai ales în cea de prorector și mai apoi rector al Universității de Stat „Nicolae Testemițanu” din Chișinău”, a arătat prof. univ. dr. abil. Martha Orsolya.

În alocuțiunea sa, prof. univ. dr. hab. șt. med. Emil Ceban a mulțumit întregii comunități academice pentru acordarea celei mai înalte distincții a Universității „George Emil Palade”.

„Vă asigur că aveți în persoana mea în continuare nu doar un prieten, ci și un frate geamăn statornic în atitudini și viziuni ca într-o familie unită gata sa-și îndeplinească misiunea cu onoare, să fie alături de domniile voastre cu gândul și cu fapta”, a împărtășit prof. univ. dr. hab. șt. med. Emil Ceban la finalul ceremoniei.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE