Expoziție Județeană de Icoane, la împlinirea a 30 de ani de activitate Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 364 Vizualizări

Expoziție Județeană de Icoane, la împlinirea a 30 de ani de activitate

Galeria de Artă „Unirea” din Târgu Mureș, a găzduit vernisarea Expoziției Județene de Icoane, la ediția 30, cu participarea membrilor Asociației Artiștilor Plastici Mureș și cursanții clasei de iconografie a Școlii Populare de Arte Mureș, eveniment realizat în parteneriat cu Centrul Județean pentru Cultura Tradițională pentru Educația Artistică.

Icoane proaspăt realizate, spințite de părintele Teodor Maier

Evenimentul a început cu o slujbă de sfințire realizată de către părintele Teodor Maier, preot paroh al localității Sângeorgiu de Mureș, unde fiecare pictură a fost stropită cu apă sfințită, urmând ca acestea să între în casele fiecăruia și să își îndeplinească misiunea divină de protecție și tămăduire.

„Orice contribuție a creștinului de rând și mai ales a pictorului fie pe lemn, fie pe sticlă, fie pe tencuială, pictură în ulei, murală sau orice fel de pictură modernă este o osteneală în sensul de a arăta lui Dumnezeu că are această dorință de a face ca prin gestul și truda lui să aducă dovada mărturisirii credinței”, a povățuit părintele Teodor Maier.

Expozanții, pictorii care au realizat icoanele fie pe sticlă, fie pe lemn sunt următorii: Olga Albert, Neculai Baltaru, Aurelia Victoria Baltaru, Eugen Bărăian, Claudia Bărăian, Rosza Bukosi, Elena Harja, Natalia Hărșan, Karina Herinean, Andreea Alina Forgaci, Niculae Galat, Iuliana Marin, Voichița Șoidan, Maria Pârvu Kulcsar, Cornelia Todoran, Sabina Goron, Ela Gazda, Veta Pașcu, Cornel Turcu, Daniela Mare, Maria Mera, Ioana Maria Medrea, Elisabeta Merdar, Sofia Neagoi, Adriana Neghirlă, Persida Negruți, Dorina Sermășan, Natalia Stoica, Ioan Zibileanu.

„Pictez icoane pentru că îmi oferă liniște”

În calitate de profesor la Școala Populară de Arte din Târgu Mureș, Călin Bogătean a ținut un discurs cu privire la simbolistica icoanei ca pictură, valoarea sa spirituală și religioasă, lucruri de care cursanții acestuia, după cum a împărtășit profesorul, l-au făcut mândru și deosebit de emoționat.  

„ Dincolo de funcția icoanei, ea aduce bine celui care se apleacă asupra ei. În cadrul Școlii Populare de Arte, cei care vin, se pregătesc și ajung să înțeleagă icoana după canalele care sunt și care trebuie să le respectăm. Astăzi în această expoziție, am încercat sau cel puțin domniile voastre ați venit pentru a prezenta publicului, fiecare lucrările sale, strădania sa. Este o expoziție foarte bună față de mulți, mulți ani, și sunt foarte fericit că văd cum ați crescut fiecare, că văd lucrările altfel de cum au fost până acum. Expoziția de astăzi prezintă lucrări care au fost făcute în ultimii doi ani, ceea ce este cel mai frumos lucru pe care poate să îl constate un profesor, o persoană care se ocupă cu promovarea și conservarea acestei arte”, a transmis Călin Bogătean.

În cadrul aceluiași eveniment, a avut loc o dublă prezentare de carte și anume un catalog ce însumează lucrările rezultate în urma Taberei de Pictură Sfântu Gheorghe de la ediția a XII-a, și de asemenea cartea intitulată „Monumentul lui Mihai Eminescu”, realizată de către Eugen Bărăian și Ilarie Gh. Opriș.

bise

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE