Home / Cultură / Proiectul „Scriitori la școală”, liant pentru 700 de elevi, 8 scriitori și 7 licee

Proiectul „Scriitori la școală”, liant pentru 700 de elevi, 8 scriitori și 7 licee

Distribuie

Echipa Asociației „Podium” anunță finalizarea proiectului „Scriitori la școală” prin care 693 de de elevi și 20 de cadre didactice din orașul Târgu Mureș, au beneficiat de întâlnirile cu cei 8 scriitori invitați. 

„Menit să promoveze literatura contemporană în rândul publicului tânăr, prin organizarea de întâlniri autentice, libere și prietenoase între elevi și scriitori de limbă română sau maghiară, proiectul este implementat de Asociația Podium din anul 2017”, au exprimat reprezentanții Asociației Podium.

Seria întâlnirilor a fost inaugurată de Ioana Pârvulescu pe 30 septembrie, la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”. A urmat György Alida la Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Alina Nelega la Liceul Vocațional de Artă (una dintre ore s-a desfășurat online), Robert Gabriel Elekes la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, Horia Marchean la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai”, Simon Márton la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” (online) și Láng Zsolt la Liceul Vocațional de Artă. Seria de întâlniri a fost încheiată de Dan Coman în 25 noiembrie, la Colegiul Național „Unirea“.

„S-a încheiat cu bine și ediția din acest an a proiectului Scriitori la școală. Ne bucurăm că majoritatea întâlnirilor s-au putut desfășura cu prezență fizică, în sălile de clasă. Le suntem recunoscători cadrelor didactice care s-au implicat în proiect, fiind partenerii noștri cei mai importanți. Totodată, le mulțumim scriitorilor și elevilor care au fost deschiși să înceapă un dialog atât de necesar unii cu ceilalți. Feedback-ul primit din partea tuturor celor implicați ne-a confirmat faptul că experiențele au reprezentat un câștig pentru toate părțile și, totodată, această confirmare ne oferă certitudinea că merită să continuăm acest demers și în 2022”, au transmis realizatorii proiectului prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform aceleiași surse, în cadrul ediției din acest an, au avut loc întâlniri între elevi de la 7 licee din Târgu Mureș și 8 scriitori contemporani. Autorii invitați au susținut câte 3 ore de literatură română sau maghiară; întâlnirile, organizate cu ajutorul cadrelor didactice din liceele partenere, s-au desfășurat la clasă, cu excepția a 4 ore care au fost ținute online. 

Ecouri entuziasmante

„Sunt foarte bucuroasă că am inaugurat proiectul Scriitori la școală. Fără îndoială că infuzia aceasta de copilărie, de inocență, ca să fim în ton cu ce am scris, și de tinerețe, face bine oricărui scriitor. Sper din toată inima că le-a făcut bine și elevilor. Ei au nevoie să vadă că scriitorii sunt oameni, la fel ca ei, ca părinții lor, la fel ca orice alt om. Și să vadă că scriitorii nu sunt statui, mai ales asta. În general, m-am luptat de-a lungul vieții cu ideea de încremenire în statuie. Îmi place să umanizez statuile și în nici un caz nu aș vrea ca elevii să creadă căscriitori contemporani nu există, că toți scriitorii sunt morți”, a declarat Ioana Pârvulescu.

Profesoara Cristina Timar de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” a considerat că „(…) e important ca elevii să vadă că scriitorul contemporan se mișcă în lumea aceasta haotică, cu problemele ei, și încearcă să-i dea un sens. Încearcă să-i dea o direcție și încearcă să își găsească sensul în lumea aceasta.”

Dan Coman a subliniat necesitatea organizării unor astfel de întâlniri între elevi și scriitori măcar în câte un liceu din fiecare județ. Totodată, scriitorul a constatat o stare de fapt încurajatoare în rândul liceenilor: „Mi s-a reconfirmat că tinerii sunt extraordinari. Povestea aceasta că nu mai citesc și că nu sunt interesați de nimic e o vorbă goală. Sigur că nu toți sunt interesați de fenomenul acesta al literaturii contemporane, dar cei care sunt, sunt extraordinari. Mie îmi plac în mod deosebit aceste întâlniri, pentru că pe o parte poți să iei pulsul, să afli despre ce sunt interesați, cum văd lucrurile, ce citesc și pe de altă parte, dinspre scriitori pot să vină foarte multe informații care să-i atragă pe tineri către literatura contemporană.”

Delia Mureșan, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”a mărturisit că și ea scrie literatură: „Scriu despre ce mă înconjoară, despre ce sentiment mă înconjoară, scriu despre ce mi s-a întâmplat, dacă mi s-a întâmplat ceva neobișnuit în ziua respectivă sau dacă am simțit o trăire mai neobișnuită.” Întrebările pe care i le-a adresat poetului Robert Gabriel Elekes în timpul orei, au fost despre curajul de a fi sincer și de a te deschide față de ceilalți ca scriitor – subiecte propuse frecvent și în discuțiile dintre elevi și ceilalți scriitori invitați. Alți elevi și eleve ne-au spus că „domnul poet Robert” li s-a părut „un om cumsecate”, apreciind faptul că a vorbit „pe față” cu ei.

Fonduri și costuri

Potrivit sursei citate, până la depunerea dosarului de raportare și decont, fondurile necesare implementării proiectului se vor ridica la aproximativ 31000 de lei, bugetul proiectului fiind acoperit în cea mai mare măsură de finanțarea nerambursabilă, obținută în urma concursului pentru proiecte culturale, de la Primăria Municipiului Târgu Mureș (aproximativ 26000 de lei). După cum declară echipa , Asociația PODIUM a mai beneficiat de o sponsorizare în valoare de 3000 de lei din partea companiei REEA, iar suma rămasă (aproximativ 2000 de lei) a fost acoperită din surse proprii (donații individuale

Cine face parte din echipa „Scriitori la școală 2021”?

Din echipa Scriitori la școală 2021 fac parte Andrei Vornicu (coordonator al proiectului din 2017), Valentin Covaciu (unul dintre inițiatorii proiectului, PR limba română), Szász Gyopár (responsabil social media, face parte din echipa proiectului de la a doua ediție), Szakács Lehel (PR limba maghiară, face parte din echipa proiectului de la prima ediție) și Szilágyi Panna (grafician și editor video, a făcut parte din echipa proiectului pe parcursul ediției a 2-a, 2019).

Mălina MORARU


De asemenea, verificati

MOGYTTE Karaván, din Târgu Mureș în mai multe orașe din Transilvania

Distribuie Studenții Universității de Medicină, Farmacie, Șriințe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din târgu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.