Home / Consiliul Judetean Mures / Lucrări de restaurare la Biblioteca ”Teleki-Bolyai”

Lucrări de restaurare la Biblioteca ”Teleki-Bolyai”

Plenul Consiliului Județean Mureș a aprobat miercuri, 15 decembrie, cu prilejul unei ședințe ordinare de lucru, documentaţia tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici ai investiției „Finalizarea lucrărilor de restaurare a picturilor murale din sala festivă a Bibliotecii Teleki-Bolyai”, la valoarea totală a investiției de 162.772 de lei, cu TVA. Investiția va fi realizată în imobilul situat în municipiul Târgu Mureș, strada Bolyai nr. 17, identificat în C.F. nr. 126041/Târgu Mureș, care face parte din domeniul public al Județului Mureș și se află în administrarea Bibliotecii Județene Mureș.

Detalii despre proiect

Potrivit Referatului de aprobare a proiectului de hotărâre, document întocmit de Ovidiu Georgescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, imobilul în care își desfășoară activitatea Biblioteca “Teleki-Bolyai” Târgu Mureș este monument istoric, iar dreptul de administrare asupra acestuia a fost stabilit în favoarea Bibliotecii Județene Mureș prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 85/2019.

”Clădirea a fost restaurată atât în exterior cât și în interior, cu excepția unei săli, care a avut destinația de depozit de cărți, transformat ulterior în sală festivă. Deoarece pe tavanul sălii festive și pe pereții laterali ai Bibliotecii “Teleki-Bolyai” Târgu Mureș au fost identificate noi suprafețe de restaurat, biblioteca dorește continuarea lucrărilor de reabilitare și restaurare, motiv pentru care propune finalizarea lucrărilor de restaurare a picturilor murale, a tuturor suprafețelor de pe pereți și tavan, precum și retencuirea zonelor neacoperite cu picturi ale tavanului”, a precizat Ovidiu Georgescu.

Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție D.A.L.I. a fost întocmită de SC Proiect SRL, iar durata de realizare a lucrărilor va fi de trei luni.

”Clădirea a fost restaurată atât în exterior cât și în interior, cu excepția unei săli, care a avut destinația de depozit de cărți. În urma realizării cercetărilor de parament, specialiștii au descoperit urme de picturi murale pe pereții încăperii, realizate în secolul XVIII-lea de către pictorul sibian Franz Neuhauser. Întrucât la Biblioteca Teleki sunt organizate periodic mini-spectacole și alte manifestări culturale, fostul depozit de cărți a fost transformat în sală festivă”, se menționează în Raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre.

Citeste si:  Ajutați-l pe Alexandru Moisin!

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Angajări fără concurs la Direcția de Sănătate Publică Mureș

Direcţia de Sănătate Publică Mureş, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Sănătății nr. 905/2020 pentru …