Administrația Bazinală de Apă Mureș, implicată în proiectul național RO-FLOODS Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 515 Vizualizări

Administrația Bazinală de Apă Mureș, implicată în proiectul național RO-FLOODS

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), în colaborare cu Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), în calitate de partener, derulează Proiectul „Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații – RO-FLOODS”, cod SIPOCA 734 / cod MySMIS 130033.

În proiect este implicată și Administrația Bazinală de Apă Mureș (ABA), împreună cu celelalte administrații bazinale din cadrul ANAR.

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul MMAP, în cadrul celor două cicluri de implementare a Directivei de Inundații, în țara noastră, au fost identificate 511 zone cu potențial risc de inundații corespunzătoare unei lungimi de circa 20.000 de km de sectoare de râuri. În faza premergătoare a proiectului RO-FLOODS, pe baza analizei efectelor produse de evenimentele hidrometeorologice periculoase din perioada 2011-2016, specialiștii MMAP și ANAR au identificat, în cadrul celui de-al doilea Ciclu al implementării Directivei de Inundații 2007/60/CE, 136 de zone noi cu potențial risc la inundații corespunzătoare sectoarelor de râu cu o lungime de circa 2000 de km. De asemenea, au fost identificate și 17 zone cu risc potențial semnificativ la inundații având ca mecanism generator inundațiile pluviale din zonele urbane. Statisticile de până în prezent relevă faptul că 70% din pagubele produse în timpul inundațiilor din perioada analizată (2011-2016) au fost cauzate de viituri rapide și scurgeri de pe versanți. Până în prezent s-au efectuat măsurători topobatimetrice, s-a completat modelul numeric al terenului și s-au colectat informații privind pagubele potențiale. Acestea stau la baza realizării modelărilor hidraulice și elaborării hărților de hazard și de risc la inundații. Totodată, a fost demarată etapa de screening tehnic pentru întocmirea noilor Planuri de Management al Riscului la Inundații. Pe baza elaborarii hărților de hazard și de risc la inundații de către cele 11 administrații bazinale vor fi realizate Planurile de Management al Riscului la Inundații pentru perioada 2022-2027. Măsurile luate în procesul de desfășurare a proiectului vor ține cont de cerințele Directivei-Cadru Apă, care impun rigori clare privind protejarea corpurilor de apă. Aceste măsuri vor conduce la creșterea capacității de avertizare şi intervenție în situații de urgență. Proiectul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în parteneriat cu administrațiile implicate, este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Sandu Tudor

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE