Home / Business / VIDEO, FOTO. Topul Firmelor din Județul Mureș: Satisfacția greutăților învinse

VIDEO, FOTO. Topul Firmelor din Județul Mureș: Satisfacția greutăților învinse

Distribuie

Camera de Comerț și Industrie a Județului Mureș a organizat joi, 16 decembrie, o întâlnire specială în cadrul căreia au fost acordate Diplome și Trofee de excelență reprezentanților celor mai performante companii din județul Mureș. Evenimentul organizat în incinta Restaurantului Hotelului Imperial Inn din Târgu Mureș s-a desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor dispuse prin deciziile autorităților publice și a instituțiilor abilitate să gestioneze riscul de răspândire a infecției cu SARS-CoV-2 pe perioada stării de alertă și a asigurat astfel continuitatea tradiționalului Top al Firmelor din Județul Mureș, în cadrul căruia sunt premiați, anual, campionii business-ului mureșean.

Întâlnirea s-a bucurat de participarea unor invitați speciali, cum ar fi Mara Togănel – prefectul județului Mureș, judecătorul Andreea Ciucă – președintele Curții de Apel Târgu Mureș, Soós Zoltán – primarul municipiului Târgu Mureș și prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – rectorul principalei universități mureșene, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Județul Mureș, locul 7 în Topul Național

În deschiderea întâlnirii, Vasile Pop, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Județului Mureș, a precizat că Topul Firmelor din Județul Mureș este singurul clasament reprezentativ, întocmit la nivelul tuturor operatorilor economici activi, bazat pe o metodologie complexă și unitară la nivel național, implementată de întreaga rețea de camere de comerț județene din România.

”Anul acesta Topul a ajuns la a 28-a ediție și la întocmirea clasamentelor au participat 19.081 de societăți comerciale care au depus bilanțuri contabile, dintre care 2.867 s-au situat pe primele 10 locuri, fiind grupate pe domenii de activitate și pe clase de mărime. Dintre acestea 1.042 se regăsesc în catalogul tipărit „Topul Firmelor din Județul Mureș” locul 1 revenind unui număr de 745 de firme”, a subliniat Vasile Pop, alături de care a prezentat evenimentul Anca Giurgiu, secretar general al Camerei de Comerț și Industrie a Județului Mureș.

În cadrul Topul Firmelor din Județul Mureș au fost acordate următoarele distincții: Diploma și Trofeul pentru Excelență în Afaceri, Diploma pentru Exportatorii de Top, Trofeul de Distincție pentru Membri de Aur și Diplomele de Onoare oferite femeilor manager de succes.

”Ne mândrim cu faptul că 340 de companii mureșene sunt prezente pe primele 10 locuri ale Topului național, dintre care 50 sunt ocupante ale locului 1, ceea ce situează județul Mureș pe un onorant loc 7 pe țară.

Camera de Comerț și Industrie Mureș le multumește partenerilor care prin contribuția lor au ridicat prestigiul acestui eveniment: Nett Front SRL, Pacovis SRL, Therezia Prodcom SRL, Eldi Brutăria SRL, Castel Vinum SRL, Cofit Construct SRL și Exim Bank SA, care este un susținător al mediului de afaceri mureșean”, a punctat Vasile Pop, care a adresat mulțumiri atât reprezentanților principalelor instituții ale județului Mureș, cât și oamenilor de afaceri care coordonează activitatea companiilor incluse în Top, considerate ca fiind ”motorul principal de dezvoltare a județului.”

”În numele Colegiului de Conducere și al Comitetului de Direcție al Camereiu de Comerț și Industrie Mureș adresăm felicitări tuturor firmelor nominalizate în Top care, prin efort susținut, seriozitate, ambiție și perseverență, reușesc să situeze constant economia mureșeană peste media de dezvoltare pe țară”, a conchis președintele Camerei de Comerț și Industrie a Județului Mureș.

Apel pentru ”colaborare corectă și serioasă”

În alocuțiunea sa, prefectul județului Mureș a transmis un apel reprezentanților mediului privat și ai celor din sectorul de stat, pentru ”o colaborare corectă, serioasă” astfel încât printr-un efort comun să existe ”o viziune de o forță și evident de stabilitate economică.”

”Vremurile nu sunt cum ni le dorim, dar trebuie să facem față și mă bucur că ați reușit să răzbiți în această perioadă dificilă, chiar dură aș putea spune. Cred că în parteneriatul pe care sistemul public trebuie să îl aibă cu sistemul privat, sunt lucruri care trebuie și pot fi îmbunătățite, adică nu putem să fim un stat puternic dacă nu avem un sector privat puternic”, a afirmat Mara Togănel.

”Vă doresc în continuare multă sănătate, vă doresc să rezistați în continuare, vă doresc să aveți decizii înțelepte în domeniile pe care le gestionați, să vă spun că sunt fericită că reprezint un județ în care mediul economic este puternic și îmi doresc ca următoarea aniversare să ne găsească la fel de sănătoși și cu puțin mai multă încredere unii în alții”, a adăugat prefectul județului Mureș.

Ușa Primăriei Târgu Mureș, deschisă investitorilor

Invitat să transmită un mesaj participanților la întâlnire, primarul municipiului Târgu Mureș a apreciat că mediul de afaceri reprezintă ”baza societății mureșene” și a considerat că parteneriatul dintre instituția pe care o conduce și mediul de business este ”strategic”, în interes comun.

”Pentru oraș cred că prezența dumneavoastră și activitatea dumneavoastră este esențială. Este interesul nostru, ca dumneavoastră să aveți susținerea necesară, ca să avem cât mai multe investiții în Mureș, și în primul rând să avem investitori mureșeni. Un investitor mureșean cred că ține mult mai mult la orașul lui, la județul lui decât un investitor străin, deci un lucru pot să vă zic, avem ușa Primăriei larg deschisă de ceva vreme și pentru noi este foarte important să facem ceea ce trebuie să facă Primăria, să construim infrastructura mult dorită, ca afacerile dumneavoastră să fie prolifice și să aveți cât se poate de multe posibilități”, a menționat Soós Zoltán.

Calitatea muncii, esențială la momentele de bilanț

Prezentă la întâlnire ”în semn de respect și de recunoaștere” pentru eforturile depuse de conducerea Camerei de Comerț și Industrie Mureș, dar și față de ”motorul economiei mureșene”, judecătorul Andreea Ciucă și-a început alocuțiunea citând ”o personalitate din lumea artistică rusă” care ”spunea, pe bună dreptate”, că ”fericit ești când dimineața vrei la lucru și seara vrei acasă.”

”Evenimentul din această seară organizat de Camera de Comerț și Industrie a Județului Mureș este de fapt și în esență despre muncă. De execuție și de conducere, cu multiplele ei fațete pe care le cunoașteți cu toții, teoretic și mai cu seamă practic: organizare, concepție, programare, leadership, dar în același timp și efort, și tenacitate, și piedici, și suișuri, și coborâșuri, și, de ce nu, curaj”, a afirmat președintele Curții de Apel Târgu Mureș, care a mărturisit că îi place foarte mult sintagma de ”diplomație economică” promovată de conducerea Camerei de Comerț și Industrie a României și implicit de Camerele de Comerț și Industrie județene.

Totodată, judecătorul Andreea Ciucă a subliniat faptul că la moment de bilanț contează atât rezultatele cuantificabile în cifre, cât mai ales aspectele calitative.

”Acestea de fapt fundamentează cuantificarea cantitativă. Calitatea muncii noastre nu se rezumă doar la calitatea propriu-zisă a unui produs sau a unei lucrări, a unui document ce iese din mâinile noastre, ci trebuie să constituie o fericită îmbinare, de cunoaștere, de conștinciozitate, de dorința de a împlini, de caracter, de comunicare în mod uman, de sprijin, elemente care trebuie să existe atât pe orizontala cât și pe verticala oricărei structuri organizaționale. Cu sclipire de geniu, Einstein rezuma spunând: ”Încearcă să fii un om de valoare, și nu neapărat un om de succes”, a transmis președintele Curții de Apel Târgu Mureș.

Totodată, judecătorul Andreea Ciucă le-a transmis celor prezenți să aibă încredere în ceea ce fac, ”în pofida dificultăților multe și variate” pentru a obține ”satisfacția greutăților învinse și orizonturi văzute așa cum se exprima frumos un fost ministru al muncii și ocrotirilor sociale acum un secol.”

În același discurs cu puternice nuanțe motivaționale, președintele Curții de Apel Târgu Mureș a amintit faptul că ”în România, în prezent în cadrul normativ fără de care nu poate fi concepută existența unui stat de drept există aproximativ 18.000 de acte legale și infralegale, cu modificări și completări, unele în ritm alert, cu birocratizarea pe care unele dintre prevederi o degajă, cu interpeetările diferite ale acelorași dispoziții legale determinate de inflația legislativă și chiar de discordanțele dintre anumite prevederi legale”, completând că ”această situație nu ne ajută în niciun domeniu al vieții economice și sociale, dimpotrivă, constituie o piedică.”

La final, judecătorul Andreea Ciucă a reamintit celor prezenți o rețetă motivațională scrisă dincolo de Ocean: ”Fii mereu preocupat, muncește mereu, acesta este cel mai ieftin medicament din lume și cel mai eficient.”

UMFST, parteneră a mediului de afaceri

Pe lista invitaților care au transmis mesaje s-a aflat și rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, care s-a adresat celor prezenți din mai multe perspective, de la necesitatea organizării unui moment festiv al oamenilor de afaceri, la nevoia de socializare și la trio-ul alcătuit din Universitate – Mediu de afaceri – Societate, de care poate depinde, în mare măsură, buna funcționare a unei economii.

”E nevoie de oameni care să producă ceva și dacă ar fi să mă întrebe cineva aș spune că mai mult ar trebui să investim în partea productivă decât în cea de suport pentru că cea de suport este probabil hipertrofiată într-o bună măsură”, a subliniat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

”N-aș vrea să dați deoparte elementul de reflecție. Până la urmă, dincolo de producția pe care o faceți fiecare, de o bună bucată de vreme încoace fiecare simțiți, mai mult sau mai puțin acut, faptul că resursa umană este pe punctul de a ajunge într-o situație critică”, a punctat rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, care a dezvăluit faptul că în urmă cu câteva zile a efectuat o vizită la o universitate din străinătate a cărei finanțare este asigurată de Camera de Comerț și Industrie din țara respectivă.

”Vă spune ceva ca mesaj acest lucru? Vă face să înțelegeți legătura clară și limpede, cine comandă ce trebuie să se califice într-o țară? Și ce nevoie este? Ca universitate care este comprehensivă în momentul acesta, vreau să vă spun că noi simțim acut nevoia de a ne consulta cu dumneavoastră, de a nu mai face zeci de profesii care nu mai sunt utile și de a face lucruri care sunt utile”, a menționat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

La finalul mesajului său, rectorul principalei universități din județul Mureș a afirmat că platforma cea mai binevenită de a vedea exact nevoile județului Mureș prin prisma resursei umane este Camera de Comerț și Industrie.

”Aveți în noi, în UMFST, un partener care este elastic, care este adaptabil”, a conchis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Responsabilitatea bunăstării, complexă

Unul dintre cei mai respectați oameni de afaceri ai județului Mureș prin prisma activității și a rezultatelor obținute, Molnár Gábor, director general al companiei Aages, a transmis câteva gânduri celor prezenți, prilej de a sublinia că planurile de business ”sunt frumoase” dar ”au nevoie de susținere imediată” din partea autorităților.

”Bunăstarea locuitorilor dintr-o zonă, dintr-un județ depind practic de nivelul economiei din acel județ, din acea regiune. Dumneavoastră care sunteți aici, și mă bucur că suntem împreună, reprezentați exact acele eforturi practice care prin salariile și prin impozite asigurați ca acele persoane care răspund de administrația țării și a județului să aibă ce folosi, să aibă ce împărți”, a spus directorul general al companiei Aages.

”Ajung la concluzia că până la urmă indiferent cum este mediul general, cum sunt condițiile generale, fiecare localitate, și pot să enumăr aici orașele mai apropriate sau mai depărtate de noi, schimbarea în oraș, schimbarea în județ, schimbarea în viața oamenilor depinde de cei care conduc și de cei care își asumă răspunderea să înființeze firme și să conducă activități care până la urmă creează profit, creează beneficii”, a fost de părere Molnár Gábor.

Text: Alex TOTH

Foto: Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.