”Lucian Blaga”, implicare în proiectul ”Școli prietenoase cu natura” Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 465 Vizualizări

”Lucian Blaga”, implicare în proiectul ”Școli prietenoase cu natura”

Comunitatea ”Lucian Blaga” formată din elevii și cadrele didactice din cadrul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” au organizat  în cursul săptămânii trecute o nouă serie de activități reunite în cadrul proiectului „Școli prietenoase cu natura” derulat în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română.

”Școli prietenoase cu natura” este un proiect al Societății Ornitologice Române (SOR) care are ca scop educația pentru natură a elevilor și conștientizarea necesității creșterii biodiersității în orașe și sate, adresându-se atât elevilor cât și profesorilor. Liceul nostru s-a înscris în acest proiect din dorința de a ne apropia de natură și de natural, de a reîncepe să observăm viața din jurul nostru, de a conștientiza faptul că acțiunile fiecăruia dintre noi au impact asupra mediului și ar fi bine ca acest impact să fie pozitiv”, ne-a declarat Moldovan Emilia, consilier edicativ, coordonatorul proiectului la nivelul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga”.

De la arbori prietenoși, la cuiburi artificiale

Printre activitățiel incluse în cadrul proiectului amintim confecționarea și amplasarea de hrănitori pentru păsări din materiale reciclabile, construirea și amplasarea de adăposturi pentru păsări precum și plantarea de arbori pentru a crea un habitat benefic păsărilor.

„Durata proiectului este de un an școlar  și cuprinde 5 tipuri de activități, fiecare dintre acestea având un grafic de desfășurare. Prima activitate pe care am început-o deja este hrănirea păsărilor pe timp de iarnă. Astfel, elevii clasei a IX- a D au realizat hrănitori din materiale reciclabile, au pus în ele semințe și le-au amplasat în arborii din spațiul verde pe care încă îl mai avem în curtea școlii. Urmează să observe păsările care vin și utilizează hrănitorile și vor întocmi o listă cu speciile surprinse servindu-se din hrană. O altă activitate realizată în luna noiembrie a fost plantarea unor arbori prietenoși cu viețuitoarele. Elevii clasei a IX-a G au plantat puieți de tuia, specie care ajunsă la maturitate conferă un habitat propice nu doar păsărilor ci și altor viețuitoare și are capacitatea de a atenua zgomotul stradal. Activitatea care până acum a solicitat cel mai mult elevii și satisfacția lor a fost pe măsura efortului depus a fost construirea de cuiburi artificiale și amplasarea acestora în spațiul verde al școlii. Elevi din clasele a IX-a A și a IX-a D sub îndrumarea doamnei profesor Anișoara Bălaș, specialist în prelucrarea lemnului, au construit din lemn reciclat 3 tipuri de cuiburi conforme pentru speciile cel mai des întâlnite în spațiul urban. Având în vedere că elevii care au participat la realizarea cuiburilor artificiale sunt din clase de matematică- informatică și științele naturii, provocarea din atelierul de tâmplărie al școlii a fost interesantă și  le-a dezvoltat abilități practice care altfel probabil ar fi rămas încă în stare latentă”, a precizat Emilia Moldovan.

Potrivit consilierului educativ Emilia Moldovan, vor urma noi și inedite activități menite să dezvolte dragostea pentru natură în rândul elevilor.

„Urmează să derulăm și alte activități prietenoase cu speciile de păsări, cum ar fi participarea la programul Spring Alive în care elevii să semnaleze prima apariție a păsărilor migratoare pe pagina SOR, cartarea cuiburilor diverselor specii sau organizarea de activități cu ocazia unor Zile Mondiale dedicate păsărilor. De asemenea, în perioada februarie- martie elevii vor participa la ”Olimpiada speciilor”, un concurs de recunoaștere de specii comune de păsări din arealul urban și cel natural. Nici activitățile practice nu se vor opri, acestea fiind preferatele elevilor”, a conchis Emilia Moldovan.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE